Yule log

Yule log

Året som snart har passert har involvert flere høydepunkter. Ekteskap og dertil bytte av etternavn er nok den aller største forandringen. Fra å hete frøken Jørgensen heter jeg nå fru Log, og flere av mine kjenninger har spurt meg om dette sjeldne navnet.

Inntil nylig har jeg faktisk ikke ant betydningen av selve ordet. Verken bokmåls- eller nynorskordboka kunne hjelpe meg i søket, derimot fikk jeg napp i tilslagsordboka. Ordboka kunne fortelle at log er et norrønt ord.

I log m1 (norr lǫgr ‘vatn, væske; innsjø, elv’)

 1. utkok, uttrekk, saft av planter briskel- / einel- / humlel- / tjørel-
 2. krøterdrikk av høy som er kokt el. bløytt i vatn
 3. varmt vatn som ein slår på maltet når ein bryggjar

Mitt nye etternavn er med andre ord et gammelt norsk ord med flere betydninger og bruksområder.  Spesielt det med øl-referansen kunne jeg like…

På vårt andre morsmål, engelsk, betyr log som mange vet, trestokk. Absolutt gjenkjennelig, kanskje særlig for de som har sett meg danse swing på ymse julebord.

Temmelig tidlig i høst bestemte jeg meg for å bake noe helt spesielt til jul, nemlig det kjente bakverket yule log, på fransk bûche de noël. Selvsagt ikke tilfeldig, og et åpenbart bevis på min ufattelig bra humor, tidvis verdsatt av enkelte.

Denne kaken er en feiring av lys, varme og alle de mytiske tradisjonene vi omgir oss med i julen

Kaken med det spesielle navnet har en forhistorie spekket av hedenske tradisjoner og utstrakt symbolikk, og passer derfor som fot i julehose denne siste søndagen før jul.

Sagnet sier at tradisjonen med yule log ble startet av de hedenske vikingene, som feiret solens tilbakekomst med sine fruktbare og lengre, lysere dager. Vintersolverv inntreffer den 21. desember, når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola, hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Denne dagen regnes for å være årets korteste, på samme måte som sommersolverv er årets lengste dag. Det anglosaksiske ordet for vintersolverv er Yule, som igjen betyr hjul, – en fortolkning av naturens årlige kretsløp.

På denne dag for hundrevis av år siden i lengselen etter sola, trasket forfrosne nordboere ut i skogen, hentet den største trestokken de kunne finne og satte fyr på den for å feire solens tilbakekomst, ære gudene og gi hell og lykke for det nye året. Nesten som en vinterlig Sankt Hans- feiring.

Hal i og dra, hedningar!

Med vikingenes tokter til de engelske øyer spredte tradisjonen seg, fikk avgreininger og nye betydninger i takt med at hedenske tradisjoner ble absorbert av kristendommen. Den som leter vil finne flere interessante europeiske tolkninger av tradisjonen, både nyere og eldre.

I engelsk folklore ble ofte julenissen avbildet med en trestokk på ryggen

Hva er igjen av den gamle tradisjonen med å brenne en trestokk? Jo, av alle ting, en kake. Hva passer vel bedre enn å bake nettopp yule log den 21. desember? Denne kaken er en feiring av lys, varme og alle de mytiske tradisjonene vi omgir oss med i julen. Dens åpenbare kitschfaktor gjør den også til en absolutt vinner for folk som ikke er fremmed for en jul med både gull, røkelse, myrra og komplett julekrybbe i trolldeig.

Basisen for kaken er et sjokoladesukkerbrød. Har du et litt anstrengt forhold til tørr rullekake som sprekker opp under rulling har du intet å frykte dersom du følger noen lure knep i etterkant av steking. Fremgangsmåte følger.

Til rullekaken:
 • 4 egg
 • 140 gr sukker
 • 100 gr hvetemel
 • 25 gr kakao
 • 1 ts bakepulver

Sjokoladesukkerbrød

Egg og sukker piskes til en luftig eggedosis. beregn minst 10 minutter pisking forå få en perfekt eggedosis. Bland sammen hvetemel, kakao og bakepulver og sikt det inn i eggedosisen en tredjedel av gangen. Bruk en slikkepott for å vende inn det tørre. Melet skal ikke piskes inn, for da mister en mye av luften. Kle et dypt bakebrett med bakepapir og bre røra forsiktig utover, slik at nesten hele flaten dekkes. Stek på 190 grader i 10 minutter. Her kommer knepet for sprekkfri rullekake. Etter steking hvelves kaken over på et rent bakeklede som du har strødd med hvetemel. Etter kort tid vil bakepapiret løsne. Forsøk på å rive av bakepapiret for tidlig gjør at deler av kaken vil sitte igjen på papiret, så vær tålmodig, min venn. Etter at bakepapiret er fjernet legges bakeformen over rullekaken.  La kaken kjøles ned til romtemperatur.

yule-log-collage

Til sjokoladeappelsinkrem:
 • 200 gr mørk sjokolade
 • 250 romtemperert usalta smør
 • 250 gr melis
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 5 eggeplommer
 • 2 ss appelsinlikør, -Cointreau eller Grand Marnier

Imens kan du lage fyllet som også fungerer som trekk

Smelt sjokoladen i vannbad og la den avkjøles. Bruk kjøkkenmaskin med vispefunksjon og pisk smør og melis hvitt og luftig. Tilsett vansiljeekstrakt og den smeltede sjokoladen i en tynn ståle mens du pisker på lav hastighet. Pisk deretter inn én og én eggeplomme. Ha i appelsinlikør tilslutt. Sett sjokoladekremen i kjøleskapet en halvtime slik at kremen får satt seg.

Slik monterer du kaken


yule-log-rullcollageLa kaken fortsatt ligge på kjøkkenkledet, og bre omtrent halvparten av sjokoladekremen utover den delen av kaken som har vendt mot bakepapiret under steking.  Her bruker jeg redskap som kalles palett. Denne er super til påføring av krem og glasur på kaker og er en av mine uunnværlige følgesvenner når jeg baker. Begynn å rulle og bruk kjøkkenkledet til hjelp.

Sett kaken i kjøleskapen en stund slik at rullen får festet seg.

yule-log-rullcollage
Vil du ha en realistisk utstikkergren, skjær av cirka en tredjedel av den ferdige rullen og fest den på siden ved hjelp av litt krem. Skråskjær hver ende.

Nå kan kaken trekkes med resten av sjokoladekremen.

yule-log-rullcollage
Avslutt med å lage mønster ved hjelp av et lite trespyd eller tannpirker.

Innpakket i plastfilm kan yule logen oppbevares i kjøleskapet noen dager for konsum.

yule-log-rullcollage

Med ønske om en kitschy jul!


3 Comments


 1. Jej! The log lady (twin peaks…)! Gratulerer med nytt etternavn og GOD Jul! Kjempefin blogg!

 2. Ja nå er kaka ute av ovnen, venter på at sjokoladen skal smelte…. veldig spent :)

Leave a Reply