Fransk løksuppe med gruyèrekrutonger - ikke mere krøll på tunga

Fransk løksuppe med gruyèrekrutonger – ikke mere krøll på tunga

28.11.09  |  Oppskrifter, Supper

Vaffelhjerte har på ingen måte tenkt å bli den nye Lommelegen, men den siste ukens opplevelser er verdt å dele med matglade venner som kanskje tar sine velutviklede smaksløker for gitt. Jeg har vært forvirret og fortvilet på en måte jeg ikke kan erindre siden likninger med to ukjente på videregående.

Det er ikke helt klart for meg når smaksløkene mine begynte å leve sitt eget liv, men det satte inn for alvor for noen dager siden. Jeg spiste salat til lunch og syntes et eller annet smakte foruroligende bittert. Jeg reflekterte ikke noe særlig over det før jeg skulle skylle ned resten av melkeskvetten og også den smakte bittert. Det var merkelig, men jeg overså den rare smaksopplevelsen og valgte å glemme det.

Har jeg drukket for mye kaffe? Har jeg drukket for mye vin? Er tiden med søte kaker forbi?

På kvelden var det middag med hjemmelaget søtpotetmaissuppe med kylling og ris. Jeg hadde tatt meg bryet å lage kyllingkrafta selv, men både den og suppa hadde en forferdelig metallisk og bitter ettersmak og jeg skjønte ikke bæret. Påfølgende dags frokost med knekkebrød og hvitost hadde den samme bitre smaken av noe giftig, og da begynte det å ringe noen bjeller. Her var det noe alvorlig galt. Også pæra jeg spiste litt senere på formiddagen var forheksa. Jeg kjente at frustrasjonen begynte å bygge seg opp, for det skulle tross alt ikke mer enn tre bitre måltider pluss en pære for å gjøre meg full av angst. Har jeg drukket for mye kaffe? Har jeg drukket for mye vin? Er tiden med søte kaker forbi? Skal jeg aldri mer kunne nyte en saftig entrecôte uten å smake noe som helst annet enn bitterhet? Spørsmålene raste rundt i hodet mitt.

I panikken ringte jeg tannlegen min som i villrede om mitt problem spurte om jeg hadde fått svineinfluensavaksine, men det har jeg jo ikke. Jeg er jo frisk, eller er jeg egentlig det?

Som alltid ble internett løsningen. Jeg googlet rundt og fant noe som var mildt sagt overraskende. Av alle ting viste det seg at pinjenøtter gikk igjen i søkeresultatene på “everything tastes bitter”. Det demret for meg. To dager på rad hadde jeg nemlig gitt lunchsalaten min et raust dryss av pinjenøtter fra kantina. Synderen var funnet. Etter enda mer leting fant jeg ut at visse typer pinjenøtter var kapable til forårsake smaksforstyrrelser 1-3 dager etter konsum, og verst av alt, problemet kan vedvare i flere dager eller uker. Beskrivelsen av smaken er bitter og metallisk, ikke skadelig, men likefremt frustrerende.

Det merkelig var at pinjenøttene smakte helt bra da jeg spiste dem. Jeg fikk ingen smaksadvarsel om at noe galt var i gjære. Hadde de smakt bittert ville nok den biologiske urkvinnen i meg som sanket røtter og bær reagert kraftig. Vi mennesker er nemlig programmerte til å reagere på bitter smak som noe farlig, noe giftige planter eller bær ofte er.

Bittersmaken er heldigvis på retur, så for å feire mine smaksløkers hjemkomst til normal standard feirer jeg med en hvit burgund, løksuppe med crispy krutunger toppet med sveitsisk grottelagret gruyère, -en favorittost. En symbolsk rett for denne sårt etterlengtede smaksoppstandelsen.

Til suppen:
  • 4-5 store løk
  • 4 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 ss hvetemel
  • 2 liter kraft (av grønnsaker, kylling eller okse. Jeg brukte økologisk grønnsaksbuljong)
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 1 ss worchestersaus
  • 2 laurbærblad
  • 2 ts tørket timian, mer hvis du bruker fersk.
  • salt og nykvernet pepper
  Til krutongene:
   • 1 baguette
   • Revet gruyèreost

Fransk løksuppe med gruyèrekrutonger

Skjær løken i skiver og surr den myk i olivenolje i 20-30 minutter på middels til svak varme.
Når løken surres så lenge vil den karamelliseres og bli gradvis mørkere og søtere. Enkelte liker å jukse litt med sukker her, men jeg synes det er unødvendig og lar løken og varmen gjøre jobben selv.
Rør underveis.
Etter 30 minutter tilsettes pressede hvitløksfedd og hvetemel. Rør det hele godt sammen.  Melet skal blandes godt inn i den stekte løken.

Hell i vin og kraft og smakssett med laurbærblad og worchester.   La putre  i 30 minutter og smak til med salt og pepper og eventuelt mere timian og worchester.

loeksuppe-crutonger

Krutongene lages enkelt ved å skjære baguetten i skiver, drysse ost over og steke i ovn til osten er gylden.

Hadde jeg hatt en stor stekeovn og vært fransk ville jeg helt suppen opp i skåler, lagt i baguettskiven og drysset over ost, og deretter gratinere alt i ovnen, men med liten ovn og en plan om å spise to porsjoner er det en like god løsning å gratinere krutongene på stekebrett for seg selv.

løksuppe6 Comments


 1. Nå lærte jeg noe nytt! Suppen ser også helt nydelig ut…

 2. Hei,

  Takk for at du deler erfaringen, som jeg skjønner har hatt dype spor. Spiser ofte pinjekjerner, men har aldri opplevd noe lignende.

  Suppa ser kjempegod ut, må prøves!

  Hils til fotografen! Kjempefine bilder, som alltid!

  Klem,
  Trine ;)

 3. Mattilsynet ønsker å kartlegge smaksforstyrrelser som følge av pinjekjerne-spising. Forbrukere som har opplevd smaksforstyrrelser knyttet til inntak av pinjekjerner oppfordres til å ta kontakt med virksomheten der produktet er kjøpt eller leverandøren av de aktuelle pinjekjernene.
  Les mer her:
  http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/mat/pinjekjerner_kan_for_rsake_smaksforstyrrelser_73689

 4. Så det *er* pinjekerner som er synderen! Jeg har hatt bitter-opplevelsen flere ganger, og det er skikkelig skummelt!

  Den løksuppen så forresten veldig tilfredsstillende ut. Mmm…

 5. Det kan se ut som bitterheten er et tilbakevendende fenomen. Jeg har gitt pinjekjerner et nytt forsøk og opplever hint av samme problemene som tidligere. Gleder meg til noen tar fatt og forsker på hva dette kan skyldes.

Leave a Reply