Gresskarboller

Gresskarboller

Å bake gjærdeig med gresskar er ingen heksekunst, man erstatter bare noe av væskemengden med tilsvarende mengde gresskarpuré. Resultatet blir saftig og gresskaret gir en gylden gulfarge, nesten som lussekatter.

Blir det for lenge å vente til 13. desember og Luciafeiring, kan disse bollene være løsningen og ingen vil anklage deg for å starte jula for tidlig. Hva med å overraske din kjære med gresskarboller til søndagsbrunsjen? Sammen med eggerøre og en god kopp kaffe er man langt på vei til en fortreffelig dag.

Denne deigen har perfekt konsistens og en trenger ikke noe ekstra mel til utkjevling. Deiger med lavt fuktinnhold slik som denne skal visstnok være veldig godt egnet til å forme, og det ville jeg teste. Jeg ville ha litt dekor oppå de uttrillede bollene og holdt av litt av deigen som lot seg kjevle veldig tynt. Kakeboksen med pepperkakeutstikkere ble funnet frem. Føtter, jetjagere og sjiraffer ble tatt opp til vurdering, men ble utklasset av en stjerne.pumkin-week-8

Deigen etterhevet godt og stjernene likeså.pumkin-week-9

Etter steking slo det meg at bollene hadde fått utseende mistenkelig likt gresskar! Selvsagt helt uten hensikt. Bollene ble stilt opp for fotografering og gjengen fremstår som reineste barnehagen på tur. Vi fikk oss en god latter. Dette er boller med personlighet!Barnehagen på tur

Fremgangsmåte:

Ingredienser til deigen
 • 500 gr hvetemel
 • 1,5 dl melk
 • 110 gr gresskarpuré
 • 1 ts salt
 • 20 gr ferskgjær
 • 1/2 ts malt kardemomme
 • 40 gr sukker<
 • 0,5 dl vegetabilsk olje
 • 1 egg
Til pensling:
 • 1 egg
 • 2 ss melk

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lunk gresskarpuréen i en liten kjele mens du rører med slikkepott. For fremgangsmåte gresspuré, se her. Puréen bør være litt varmere enn fingervarm. Varm også opp melka til fingervarme, og rør ut ferskgjæren.

Gresskarpuré og melk/gjærblanding helles over de tørre ingredienser sammen med et sammenpisket egg og oljen. Elt deigen til den er smidig og glatt.

Etterhev til dobbel størrelse. Kna ut luften og form til en ball som får hvile i cirka 15 minutter. Form etter ønske og etterhev i en halvtime. Pensle med sammenvispet egg og melk, og stek bollene i forvarmet ovn på 180 grader i 12-15 minutter eller til de er gyldne. Avkjøles på rist før innhogg.1 Comment


 1. Jøss, så stilig! Dette må jeg teste en gang! Takk for tipset!

Trackbacks

 1. Byggsalat – vinterlig, mettende og smaskens | Vaffelhjerte

Leave a Reply