Matstreif og en smak av fordums tider

Matstreif og en smak av fordums tider

Nå er på høy tid å fortelle om Matstreif som ble arrangert i Oslo for femte gang, siste helga i september. Matstreif har vokst og blitt en svært populær matfestival i Oslo, og årets arrangement kunne by på den største utgaven av Bondens marked så langt i historien.

Fredag etter jobb ruslet Asbjørn og jeg til Karl Johan for ta en titt på hva vi kunne finne av spennende saker. Fjorårets festival var friskt i minne med lørdag som utfartsdag, noe jeg skulle angre bittert på. Det var et folkehav av en annen verden, og resultatet etter å ha knivet seg frem mellom bodene ble kun ei skarve svele på deling. Vi gav opp og vandret slukøret bort til Hotel Bristol for å trøste oss med ostekake i stedet. Årets besøk på fredag ettermiddag var derfor godt planlagt og der var mange besøkende, men på langt nær så ville tilstander som på lørdag. Vi pustet lettet ut og fikk prøvesmakt masse fantastisk norsk mat. Vi fikk snakket med produsentene, stilt masse rare spørsmål og utvekslet tips. Handlebaggen ble fylt opp og trillet hjem til ulike kulinariske prosjekter.

Fikk vi noen øyeåpnere? Absolutt. Norges mest smaksrike rømme kommer fra et lite meieri som heter Avdem Gardsysteri fra Lesja. Altabedriften Northern Delights får frem nordlyset over Oslo med Havkyss-sjokoladen sin, og bønder er verdens hyggelige folk. Sånn apropos så ønsker jeg meg en Telemarksku – verdens fineste ku.

matstreif09

Rørosmeieriet hadde stand på festivalen og hadde med seg den populære tjukkmjølka med to nye smakstyper som blir lansert i butikk i disse dager. Vi smakte både blåbær- og bringebærvarianten, og kjøpte med oss en pakke med sistnevnte hjem. Tjukkmjølkspannacotta, eller tjukkmelkspudding som er et like bra norsk ord, skulle lages. På et Bocuse D’or arrangement på Kulinarisk Akademi før jul i fjor spiste jeg Øyvind Hjelles tjukkmjølkspannacotta og ble frelst. Heldigvis fikk jeg fikk oppskriften av ham, og dro frem puggeteknikker fra juletentamen i ungdomsskolen for å huske oppskriften. Her er den laget med bringebærtjukkmjølk fra Rørosmeieriet og servert sammen med små lekkerbiskener av noen sjokolademakroner. Makronenes konsistens gir en perfekt balanse til den silkemyke puddingen.

Tjukkmjølkspudding

Tjukkmjølkspudding

Tjukkmjølkspudding:
 • 6 dl tjukkmjølk med bringebærsmak
 • 3 dl fløte
 • 1 vaniljestang
 • 50 gr sukker
 • litt sitronsaft
 • 4 plater gelatin
Makroner:
 • 125 gr finmalte skåldede mandler
 • 200 gr melis
 • 20 gr kakao
 • 105 gr eggehvite (fra 3 egg)
 • 50 gr sukker
Ganache:
 • 2,5 dl kremfløte
 • 275 gr mørk sjokolade
 • 60 g usaltet smør

Legg gelatinplatene i bløtt i kaldt vann i cirka 5 minutter.
Varm opp fløte sammen med en splittet vaniljestang, sukker og sitron. La det trekke for å få frem mest mulig vaniljesmak.
Ta ut vaniljestangen og pisk inn tjukkmjølk.
Klem ut vannet fra gelatinen, smelt i en liten kjele og bland inn i den varme tjukkmjølka.
Siles og helles i serveringsskåler.

Sjokolademakroner

Forvarm ovnen til 165 grader.
Kjør de skåldede mandlene i foodprocessor eller blender til et fint pulver. Skålder du mandlene selv er det lurt å la de tørke før du gjør dette.
Tilsett melis og kakao og bland godt.
Stivpisk eggehvitene og hell i sukker. Visp i ett minutt til. Vend forsiktig de stivpiskede eggehvitene inn i mandelblandingen.
Hell røren i sprøytepose med tyll. Tyllen må ha rund åpning (ikke stjernevariant).
Dekk en bakeplate med bakepapir eller silikonmatte og sprøyt ut makroner på cirka 1,5 cm i diameter. Stek i 12-15 minutter.
La makronene avkjøles i noen minutter før du forsøker løsne dem fra bakepapiret. Prøver du å løsne dem for tidlig vil bunne sitte igjen på bakepapiret.

Ganache

Varm opp kremfløten til kokepunktet. Hakk sjokoladen grovt, bland inn i fløten og rør jevnt. Bland inn kaldt smør og rør massen jevn.
Fyll den avkjølte ganachen i sprøytepose og sprøyt på den flate delen av makronen. Klem en ny makron oppå slik at du får doble.Leave a Reply