Gresskar i glasset - pumpkin spice latte

Gresskar i glasset – pumpkin spice latte

30.10.09  |  Drikke, Kaffe og te

Man kan si både det ene og det andre om digre amerikanske kjeder som kommer og sluker det ene gatehjørnet etter det andre. Vi har 7-eleven, McDonalds, TGi Fridays og faktisk Gold’s Gym, men den eneste ene jeg faktisk lengter etter er Starbucks. I LOVE STARBUCKS og jeg kan ikke fornekte det!

Jeg er hun gærne som kjøper Starbucksstæsj på ferie i utlandet, og blir varm og fuzzy inni meg hver gang jeg ser den grønne logoen. Jeg er hekta og vet akkurat hvordan det skjedde. Da jeg bodde i USA hadde jeg blant annet med meg studiebøker i sekken. Etter et par timer på biblioteket kom dragningen mot you-know-where. Starbuckskaféen på hjørnet ble som mitt annet hjem, fylt opp til randen av kaffedrikker med overdådige navn som mint chocolaty chip frappuchino og iced peppermint white chocolate mocha. For en skarva kokekaffenordlending var selvsagt dette uimotståelig. Jeg donerte minst en tredjedel av studielånet til Starbucks og alle hemninger og fornuft falt i staver. Starbucks forsto alle mine behov. Selvfølgelig vil jeg ha småkaker, konfekt, karamellsaus og krem oppi kaffen min!!!

Starbuckskaféen på hjørnet ble som mitt annet hjem, fylt opp til randen av kaffedrikker med overdådige navn som mint chocolaty chip frappuchino og iced peppermint white chocolate mocha.

Starbucks er mildt sagt rå på å gi sine egne fortolkninger på årets sesonger og seasonal drinks som de kaller det. Første dagen i september er en spesiell dag på primstaven. Det er nemlig dagen de starter serveringa av sin høyt elskede pumpkin spice latte. Er dette kanskje den aller beste? Jeg ble så inni hampen hekta på denne at ingen midler ble skydd. I løpet av noen korte uker med intens jobbing infiltrerte jeg Starbuckssystemet og fikk overlevert den hemmelige sirupen de bruker som smakstilsetning i sin gresskarlatte. Det var selvsagt en korrupt ansatt som til sist bukket under for umenneskelig press. Listen over magiske krydderier på kartongen var lang og voldsom, og jeg skjønte at den sorte sirupen ville bli umulig å gjenskape. Jeg går i stedet for en enklere versjon med egen kryddermix og hjemmelaget gresskarpuré. Hvis Starbucks leser mine avsløringer blir jeg sikkert saksøkt for spionasje, men det gjør ikke noe. Lock me up in the name of the pumpkin latte!

 • 2 ts malt nellik
 • 2 ts malt muskatnøtt
 • 2 ts malt allehånde
 • 2 ts malt kanel

Krydderblanding til gresskar

For å fremheve den gode høstsmaken i gresskar har amerikanerne vært lure og funnet opp ferdig pumpkin spice mix, – på norsk gresskarkrydderblanding. Den klassiske kombinasjonen består av fire krydder som umiddelbart vekker assosiasjoner til julebakst, og bakeglade nordmenn har oftest disse krydderne på lur i sine kjøkkenskap. Krydderblandingen er også veldig godt egnet til en rekke gresskarbakverk.

Fremgangsmåte: Enkelt og greit: bland kryddertypene sammen!

Ingredienser:

Gir 2 kaffelatteglass.

 • 3 dl melk
 • 2 ss gresskarpuré
 • 2 ss brunsukker
 • 2 ts vaniljeekstrakt
 • 1 ts gresskarkryddermix
 • 1-2 shots med espresso (har du ikke espressomaskin kan du bruke vanlig sterk kaffe).

Pumpkin Spice Latte

 • Ha melk, gresskar og sukker i en kjele og varm opp på middels varme mens du rører til det begynner å dampe.
 • Trekk melken bort fra varmen og tilsett vailjeekstrakt og krydderblanding.
 • Hell over i blender og kjør til det skummer. Har du ikke blender kan du bare piske kraftig for å lage skum.
 • Hell over i kaffeglass og tilsett espresso.
 • Valgfritt: topp gjerne med ekstra melkeskum eller pisket krem og et lite dryss med kanel.
6 Comments


 1. Hei! Ser det er ett år siden du postet dette innlegget, men jeg er litt nysgjerrig. Hvordan lager man hjemmelaget gresskarpurè?

 2. Heisann! Dette er jo en svært farlig side å være inne på! Så mye snadder! Men jeg må spørre om en ting; ser du har vaniljeekstrakt i oppskriften din her. Hvor får du tak i dette? Jeg har fått tilsendt/kjøpt med meg fra Australia men har ikke funnet dette i noen norske butikker? Det hadde jo vært hakket enklere hvis det kunne kjøpes inn innenfor landets grenser. ;-)

  • Hei Ingrid. Takk for hyggelig hilsen! Jeg gjør mitt ytterste for å være en farlig kjøkkenfristerinne, ja;)

   Jeg har sett vaniljeekstrakt i norsk butikk, men kommer ikke på hvor. Jeg anbefaler derfor å lage sin egen. Det er enkelt, ekstrakten er kjempedrøy i bruk og gir masse bakeglede. Har faktisk skrevet om det, men glemte å linke i selve oppskriften. Nå er det på plass, og her er link for sikkerhets skyld:

   http://www.vaffelhjerte.com/oppskrifter/bakverkogdesserter/vaniljeekstrakt-historien-om-da-jack-daniels-hamlet-opp-med-l%C3%B8gnhalsene/

   • Så spennende! Tror sannelig jeg skal prøve meg på å lage dette, genial julepresang! Har lagd hjemmelaget vaniljesukker a la Viestad tidligere år, og det er også en stor suksess. Morsomt å prøve å lage både med wiskey og vodka og se hva som blir best. :-)

    • Definitivt en topp julepresang! Jeg var spent på om det ville smake whisky av kakene mine, men etter noen måneder modning både smaker og lukter ekstrakten helt og holdent av vanilje. Ingen fare der altså, men det er selvsagt plass til smak og behag. Jeg har faktisk etterfylt glasset med rom til tross for at jeg innledet med whisky uten at det påvirket smaken nevneverdig. Lykke til og gi lyd hvis du gjør noen egne smakserfaringer:)

Trackbacks

 1. Vaffelhjerte – Gresskarpannekaker med lønnesirupglaserte pekannøtter
 2. Byggsalat – vinterlig, mettende og smaskens | Vaffelhjerte

Leave a Reply