Gresskarrisotto med kongekrabbe

Gresskarrisotto med kongekrabbe

27.10.09  |  Ris og gryn, Skalldyr

Kunsten å lage risotto lærte jeg av en herremann ved navn Fabio Mazzon, også kjent som københavnbasert italiensk stjernekokk med et par michelinstjerner under vesten.

Mazzon hadde et gjestespill på en restaurant jeg jobbet på, og ydmyk (les: livredd og lynkjapp) høvlet jeg parmesan, rullet gnocchi og stekte flortynne flarn i en uke. Han var skeptisk til den unge spirrevippen, og sikkert ikke vant med så mange jenter på kjøkkenet. Jeg ble litt blek om nebbet da han hev ut kjøkkensjefen og bad meg ta ansvaret for risottoen. Øyeblikket kan sammenlignes med da jeg skulle ta BCG-sprøyta i åttende. Han lurte på hvorfor jeg valgte en karriere innen mat, og jeg sa det som det var; “jeg var sulten”. Jeg så han stusset litt på det enkle svaret, men vi ble kompiser til slutt. Nå kan jeg lage risotto.

Siden uken står i gresskarets tegn, ville jeg lage en fyldig gresskarrisotto med kongekrabbe. Gresskarets søthet harmonerer fint med søtheten i kongekrabben. Oppskriften gir en hovedrett til fire. Skal retten serveres som forrett kan mengden godt halveres. Jeg synes risotto kan bli litt tungt som en del av meny med flere retter, og foretrekker den alene. Jeg spiser den helst i sofaen fra en bolle med skje.

 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 2-3 finhakkede sjalottløk
 • 1/2 dl vermut
 • 1 liter grønnsaksbuljong
 • 350 gr Arborio risottoris
 • 30 gr revet parmesan
 • 2 ss smør
 • 100 gresskarpuré
 • 150-200 gr kongekrabbe skåret i mindre biter, behold fine biter til pynt
 • sitronsaft
 • pepper

Gresskarrisotto med kongekrabbe

 • Varm opp olivenoljen i en gryte og surr sjalottløken blank og myk.
 • Ha i risottoris og surr den varm.
 • Tilsett vermut og la all væske koke inn.
 • Varm opp grønnsaksbuljong og spe litt og litt. All væsken skal kokes inn før neste runde tilsettes. Prosessen tar cirka 20-25 minutter. Rør ofte.
 • Når risen nesten er al dente, tilsettes revet parmesan, smør, gresskarpuré, strimlet kongekrabbe, sitronsaft og pepper.
 • Kjenn etter om retten trenger noe salt. I dette tilfellet var ikke det nødvendig siden både buljongen og kongekrabben gav nok saltsmak.
Serveres med høvlet parmesan og et par drypp av god olivenolje.1 Comment


 1. Hei
  Så enig i at risotto bør nytes alene og gjerne fra en bolle i sofaen! Min mann elsker risotto og mener alt kan løses med en god risotto!
  Bruker sammme fremgangsmåte som deg når jeg lager (jeg bruker Jamie Olivers måte som utgangpunkt og den er veldig lik det du beskriver). Særlig det med vermut er viktig!!! Gir fantastisk fyldig smak.
  Vakker og inspirerende blogg!

Leave a Reply