Julefrokosten - to av mine favoritter med egg og røkelaks

Julefrokosten – to av mine favoritter med egg og røkelaks

22.12.10  |  Egg, Frokost, Laks

Noe av det beste med julen er de lange frokostene som nesten uten unntak bikker over til å bli lunch. Det er godt å skru ned tempoet noen hakk, og la romjulsfrokostene finne plass som en av årets fineste serie måltider.

Frokosten på selveste julaften er for meg årets aller beste frokost. Da har jeg pleid å sitte i stua pakket under et stort pledd med søstra mi ved siden av meg i pysjen. På stuebordet oppå hver vår fornuftige ovale plastbrikke står julekoppen med kakao og juleasjetten med påsmurte rundstykker med ost og lammerull, alt i regi av min mor. Den viktige tradisjonen fulgte meg langt opp i tjueåra, så det er ingen tvil om at jula er høytiden både for barna og de som ikke vil gi helt slipp på barndommen.

Vår jul skal for andre år på rad feires i hovedstaden med glitrende hvitt plasttre fra New Jersey, pinnekjøtt i kjelen, ulltøfler, bringebærtrøfler, kattepus i fanget, portvin i glasset og hver dag, lange julefrokoster.

Fest i brødnasjonen

Som brødelskende frokostnasjon er jula rene lykkefesten. Alt blir bedre! Havreknekkebrød byttes ut med saftige rundstykker. Gulost byttes ut med edamer. Kaviar på tube byttes ut med sild i alle mulige varianter. Servelaten skyves tilside for rull og sylte. For ikke å snakke om salatene: endelig er det stuerent å spise salater, og da snakker jeg ikke om de grønne bladene, men de tunge majonesbaserte som waldorf og rødbetesalat. Kaffe blir til julekaffe, te heter julete og til og med melkepakken er innhyllet i julemotiv. Jul, jul, jul!

Retroegg og blå vinterbær

Disse to oppskriftene er fine, både til julefrokosten og julens gjestebud med “påsmurtmat”. Røykelaks-kremost med einebær anbefales som en ny smaksopplevelse dersom man synes ren røkelaks blir litt for intenst. Jeg er heldig og får einebær av min mor, men de finnes også i krydderhylla i de fleste dagligvarebutikker. Einebær virkelig løfter smaken av laksen.

Deviled eggs er definitivt retrokule i all sin prakt. I høytiden der det handler om å ta alt ett steg lengre, er uten tvil Deviled eggs sjarmerende på tallerkenen. Jeg fant et glass luksuriøs trøffelsennep på øverste kjøleskapshylle, men god, både grov- og fin sennep går bra. Er sennepen av den sterke sorten, vær forsiktig med ekstra salt og pepper. Smak deg frem.

 • 200 gr kremost naturell, jeg brukte Philadelfia
 • 200 gr røkelaks
 • Revet skall og saften av en halv sitron
 • Nykvernet pepper
 • 5-6 einebær knust i morter
Kremost med røkelaks og einebær

Ha alle ingredienser i en kjøkkenmaskin og kjør til en jevn masse. Ha over i en egnet beholder. Laksekremosten kan fint oppbevares noen dager i kjøleskap.

 • 8 egg
 • 6 ss majones
 • 2 ss sennep
 • Noen spiseskjeer sitronsaft
 • Salt og nykvernet pepper

Til pynt:

 • Finhakket gressløk
 • Finhakket rødløk
Deviled eggs

Hardkok eggene, cirka 10 minutter. Kjøl de ned i iskaldt vann og rens bort skallet. Del eggene i to på langs og fisk ut plommen. Blir det plommerester igjen, skyll gjerne eggehviten og legg til avrenning på kjøkkenpapir.
Passér eggeplommene gjennom en kjøkkensil ved hjelp av en skje. Bland inn majones, sennep og sitronsaft, og smak til med sitronsaft, litt salt og pepper. Ha eggeplommemixen over i en sprøytepose med stjerneformet tyll og sprøyt massen ut i eggehalvdelene. Dryss over finhakket rødløk og gressløk til pynt.

Ønsker dere matvenner en riktig godt jul og håper alles smaksønsker går i oppfyllelse! Fra dere ønsker jeg meg julefrokostinspirasjon. Hva kjennetegner den aller beste julefrokosten? Har du en påleggfavoritt eller brødsort som gir deg den ypperste av julestemning? Gi meg tips:)


11 Comments


 1. Julefrokost hos deg ser ordentlig digg ut!
  Julefrokost hos oss begrenser seg ikke bare til julaften, men også til 1. og 2. juledag. Etter hvert som julen skrider frem finner også flere julemiddagsrester veien til frokostbordet – skiver av svinestek og roastbiff og skinke med tilbehør…. Sammen med hjemmelagd syltede agurker, diverse syltetøyer og hjemmebakt brød så gleder jeg meg nå til 3 dager med langstrukne frokoster… Lenge leve frokosten!!

  GOD JUL!!

  • Mmm.. verdens beste rester mon tro? Hjemmelaget sylteagurk høres utrolig godt ut. Ha en riktig god jul med masse god frokost!

 2. Dette var en fin post!

  Julefrokoster er så mangt hos oss. En favoritt er svigermors variant, med omelett med purreløk, ferske rundstykker og lammerull og sylte blant påleggene. Servert med store mengder varm kakao.
  Ellers er det sild av alle typer som er min greie: Glassmestersild, sursild, sennepssild – og ansjos: Helst av typen man må rense selv, men også ferdig filetert. Serveres med store mengder hardkokte egg og mørkt sildebrød og varme loffrundstykker (enig i at julen er festtid i brødnasjonen Norge!).
  Det som er godt uansett frokostingredienser er å starte hele måltidet med en halv grapefrukt. Etter all den fete julematen kjennes det forfriskende med en sånn syrlig ganerenser – og sunt!

  • hei Smukke. Masse gode tips fra deg. Tror jeg inviterer meg selv som frokostgjest til dere, gitt! Såklart ansjos må jo til. Sildebrød er helt nytt for meg. Det må jeg forske litt på. God jul til deg!

   • Jeg kan sende deg oppskriften på grandtantes sildebrød. God romjul til deg også, det lille som er igjen av den, håper det har blitt mange gode frokoster!

    • Det sier jeg selvsagt ja takk til! Romjulen har bestått av særdeles mange og lange frokoster, men jeg må inrømme at det var litt godt med dagens havreknekkebrød med makrell i tomat. Det er godt det fortsatt er litt forskjell på hverdag og fest:)

 3. Hei, jeg heter Magne og jobber i VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt på Lesernes VG, nederst på VG-forsiden. God jul!

 4. lurer bare på om det ikke er slik at djevelegg skal ha tabasco og ikke sennep…. om du ikke har prøvd det bør du iallefall.

  ellers så kremosten veldig god ut!

  • Heisann! Jo, mange av djevel-eggoppskriftene har majones og sennep som basis og trøkker til med et sterkt element i tillegg som f.eks. tabasco, chili, cayenne eller denslags. Det kommer i grunn litt an på hvor “familievennlig” du ønsker det. Sennepen jeg liker har mye bitt i seg og gjør etter min smak definitivt jobben som smakssterkt element, men er sennepen av det milde slaget så er det bare å slå seg løs! Tørket røkt chili er sikkert knallgodt – det skal testes i neste runde:) Kom forresten på at jeg har wasabi på lur som kanskje burde fått prøvd seg;) da gjelder det nok å ta det litt mere easy på sennepen.

 5. Hei dere to,

  Ønsker dere et riktig godt nytt år, og ser frem til nye spennende oppskrifter og flotte bilder i 2011!

  Klem fra Trine ;)

Leave a Reply