Ønskereprise - Vaffelhjertes juledesserttips i VG

Ønskereprise – Vaffelhjertes juledesserttips i VG

Jula kom tidlig i år – nærmere bestemt midten av november. Da kom VG på besøk og den tette meltåka som hadde innhyllet kjøkkenet vårt i dagesvis fikk endelig lagt seg. I tillegg til noen tradisjonelle julekakeoppskrifter bød jeg på to friske desserter med smak av jul. Disse kommer nå i en aldri så liten ønskereprise.

Riskrem med rødsaus, multekrem med krumkaker eller karamellpudding med krem. Flotte desserter alle tre, og tungt representerte som avslutning på den norske julemiddagen med kremfløte som den o store fellesnevneren. Med alle høytidsdagene i romjula skal det naturligvis være dessert alle dager. Enda mere krem, så pass opp for bukseknapper i prosjektil via taklampa!

Jula er på ingen måte den mest eksperimentelle tiden på matfronten, men jeg har faktisk opplevd et intenst sug etter rå fisk allerede 2. juledag. Nynorsk mattradisjon?

Is både frisker opp ganen og gir et kick til å ta noen æresrunder rundt treet.

Is er nok ikke det første som slår en når en tenker på juledesserter. Istappene henger tross alt både fra tak og bart, men is og sorbet er en sprek idé etter fet julemat. Is både frisker opp ganen og gir et kick til å ta noen æresrunder rundt treet. I VG-artikkelen bød jeg på to isoppskrifter: pepperkakeis og klementinsorbet. Det beste fra to verdener — dessert med julestemning.

Til dere kan jeg røpe at jeg var inne på tanken om å lage pepperkakedeig-iskrem; sterkt inspirert av favoritten Ben & Jerrys cookie dough ice cream. Jeg endte ikke opp med kakedeig-is, og det var kanskje like greit?

Mitt utgangspunkt for silkemyk iskrem og sorbet er iskremmaskin. Vi har iskrembollen som går til Kitchen Aid sin kjøkkenmaskin, men har du ikke iskremmaskin – frys massen i en beholder og rør ofte i den første innfrysingsfasen for å unngå at det dannes iskrystaller.

 • 150 gr pepperkaker knust i små biter
 • 7 dl H-melk
 • 6 eggeplommer
 • 60 gr sukker
 • 3 ss honning
 • 1 klype salt
Pepperkakeis

Varm opp melk, sukker, honning og salt i en kasserolle. Blandingen trenger ikke koke, men skal ryke.
Fjern fra varmen, og ha i pepperkakebitene. Rør slik at pepperkakene smelter.
Visp sammen eggeplommene og hell en øse av pepperkakeblandingen over mens du rører.
Hell eggeblandingen tilbake i gryten og bland godt. Ha mixen over i en bolle og avkjøl natten over.
Kjør blandingen i ismaskin i henhold til ismaskinens instruks.
Serveres gjerne med knuste biter av pepperkake.

 • 5 dl presset klementinjuice
 • 1 dl vann
 • 100 gr sukker
 • 25 gr glukose
 • 2 eggehviter
Klementinsorbet

Kok opp vann sammen med sukker og glukose og avkjøl. Visp inn klementinjuice og de to eggehvitene. Kjøres i ismaskin.

Hvis du trenger enda mere juleis-inspirasjon har Ina med den flotte matbloggen Mat på bordet to spennende oppskrifter: Eksotisk kardemommeis med sesamfrø og tranebærsorbet med vanilje. Mmm!



3 Comments


 1. Å dæ, jeg hadde jo helt glemt din pepperkakeis! Barna var ikke så begeistret for tranebærisen og kardemommeisen varr så la la synes de – spørs om ikke det må bli pepperkakeis også til jul – men kanskje litt pepperkakedeig istedenfor pepperkaker….skal fortelle deg hvordan det gikk :)
  Takk for link – hyggelig at du sender lesere videre til MPB :)

  • Hei Ina. Bare hyggelig:) Kanskje min is er mere barnevennlig? Pepperkakedeig-is er definitivt for barn i alle aldre!

Leave a Reply