Byggsalat – vinterlig, mettende og smaskens

Byggsalat – vinterlig, mettende og smaskens

07.12.10  |  Ris og gryn, Salater

Salat med hele bygggryn er rett frem lur mat. Kan du koke bygg har du en god basis for en mettende salat som fungerer året rundt. Jeg kan i tillegg en fin metode som gjør at byggrynene nesten lager seg selv.

Dilla på den ene ingrediensen er noe jeg får stadig vekk. Det går selvsagt på smak, men også at jeg liker å bli riktig godt kjent med forskjellige råvarer. Variasjon er livets krydder! I fjor høst tok det av med gresskar. Det var basisoppskrift på gresskarpuré, tips til snacksete ristede gresskarfrø med havsalt og chili, potet-utfordreren ovnsbakte gresskarbåter, en etterlengtet snikkopi av Starbuck´s pumpkin spice latte, noen besynderlig utseende gresskarboller og luksusfrokosten gresskarpannekaker med lønnesirupglaserte pekannøtter.

I vår ble jeg overmannet av en fjortisforelskelse av et kjærlighetsforhold til avokado. Jeg prøvde meg på fyldig avokadosmoothie, en heidunderbra frokost og risruller med kongekrabbe.

Nå er det bygg for alle pengene, og det henger nok sammen med at det er vinter og suget etter å spise solid og ekstra næringspakket mat er tilstede.

Salat med basis i hele, kokte byggryn er muligens noe av det enkleste, men også mest varierte man kan lage av bygg.

Salat med basis i hele, kokte byggryn er muligens noe av det enkleste, men også mest varierte man kan lage av bygg. Topp som tilbehør til middagen, men også super for å freshe opp rester av hva det måtte være for en god lunchsalat. En slik salat kan i tillegg til kokte kalde byggryn bestå av rester av grillet kylling eller kalkun, stekt eller kokt fisk. Prøv gjerne med varmrøkt ørret, røykelaks eller peppermakrell. Mix og match og bruk dine egne favoritter, men inkludér alltid noe som smører salaten i form av en dressing.

Fetaost eller fersk mozarella gir slik smøring. Prøv deg frem og tilsett gjerne favorittgrønnsakene dine også. Revet gulrot eller kålrot, rå blomkål- eller brokkolibuketter, rødbeter eller reddiker. Vend inn en dressing – gjerne av god olivenolje og sitron, og du har en super lunch.

Her følger oppskrift på min byggsalat. Lag en stor porsjon og ha som livbøye i maratonmåneden desember. Salaten holder seg fint noen dager i kjøleskapet. Med granateplefrø blir det tillegg litt julepreg over det hele!

 • 2 dl utbløtte byggryn
 • 1 stor nepe
 • 2 gulrøtter
 • 1 haloumi-ost
 • 1 granateple
 • Bladpersille
 • Saften av 1 sitron
 • God olivenolje
 • Salt og pepper
Byggrynssalat med lun haloumi og granateple

Kok byggrynene møre og sil av vannet. Ha grynene over i en bolle. Kutt nepen i små biter eller rasp den på rivjern. Skjær gulrøttene i tynne skiver. Vips sammen en dressing av olivenolje, sitron og salt og pepper, og marinér grønnsakene i den. Skjær haloumi i passe biter og la tørk lett med kjøkkenpapir. Stek eller grill ostebitene på begge sider og krydre med salt og pepper. Vend de marinerte grønnsakene inn i byggrynene sammen med osten og dryss finhakket bladpersille over.

Supertips for tidsbesparende koking av hele byggryn

På morgenkvisten – mellom espressoen og tannpussen – kok opp en kjele med byggryn og vann, mengdeforhold 50/50. Trekk kjelen av platen, sett på lokk og la den stå. Ettervarmen sørger for at grynene blir møre i løpet av dagen slik at de er klare når du kommer hjem. Hvor enkelt er ikke det?7 Comments


 1. Genialt supertips! Nå skal byggryna få ben å gå på :)

  PS: Hvordan gikk det egentlig med det hjemmelagde vaniljesukkeret???

  • Hei Kine, Takk:) Vaniljeekstrakten mener du? Den er gull verdt. Brukte av den to ganger i helga og etterfylte nettopp med mere rom. Blir bare bedre og bedre!

 2. Så absolut en livbøye i denne julemat ekstravagansa måned! Og god tips om byggmel koking mellom kaffe og tannpuss…:)

  • Takk for hilsen Ina:) Desember byr på store utfordringer ved å spise sunt. Særlig for meg som gjerne vil spise julekaker allerede til frokost.

 3. Hei!

  Dette gå godt ut! :) Har vært litt rundt på siden nå og må bare si at den er utrolig bra. Det er masse gode oppskrifter her, veldig oversiktlig design og du skriver på en måte som gjør at man veldig lett forstår hvordan man skal lage rettene. Er så lei oppskrifter som “forventer” at man kan halvparten fra før av, hehe. :) Jeg kommer garantert til å følge med på denne bloggen og lurer derfor på om det er greit at jeg linker til den fra nettsiden min.

  Åh, ja. Glemte forresten å nevne at Asbjørn tar fantastiske bilder!

  • Hei Ida Carina. Takk for både hyggelig og konstruktiv tilbakemelding. Jeg synes teknikkinnlegg er kjempebra for da kan det nesten ikke gå galt. Skulle hatt langt flere av de fremover:) Du har kanskje hørt om det kjente matbloggeren Pioneer Woman? Hun har helt supre beskrivende innlegg. Anbefales! Takk for at du linker. Hilsen Elise

   • Ah, var ikke ment som (konstruktiv) kritikk! Mente at du jo HAR slike oppskrifter som er lette å forstå seg på, i forhold til andre matblogger f.eks… så alt var jo egentlig bare ros. :)

    Nei, hadde ikke hørt om henne før nå… Takk for tipset! Ser hun legger ut oppskriftene veldig detaljert, ja… Men tror nok jeg kommer til å holde meg mest til bloggen din; jeg får ikke nok av bildene her inne! Dessuten er dine oppskrifter geniale. :)

Leave a Reply