Ønskereprise - Vaffelhjertes julegavetips i KK

Ønskereprise – Vaffelhjertes julegavetips i KK

14.12.10  |  Kaker

Vaffelhjerte ble spurt av KK om å bidra med julegavetips til leserne. Her kommer ett av tipsene i ønskereprise; et hjemmelaget gaveglass med ingrediensene til cookies.

Det var selvsagt hyggelig å bli spurt av KK om mine julegavetips. Jeg kan ikke si annet enn at jeg skulle ønske advent varte dobbelt så lenge slik at jeg fikk tid til å gjøre absolutt alle juleaktivitetene jeg har lyst til. Advent går bare så altfor fort! Jeg skal jo drikke minst ti liter gløgg, bake 17 slag, spise 10.000 klementiner, ovnsbake leverpostei, henge opp julenek, lage tomtebrygg, bære ved, skålde mandler, koke einerlåg, lufte rakfisken, koke grøt til nissen, sy julestrømpe til kattene og røyke kjøttpølser.

Desember er fantastisk. En hel måned med mat og tradisjoner i høysetet. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre!

I mitt gaveglass finnes alle ingrediensene til havregrynscookies med hvit sjokolade og tørkede tranebær. Mottakeren trenger kun å supplere med ferskvarene egg og smør.

Gavetipset mitt er av sorten som ikke trenger koste allverdens. Innholdet kan varieres etter andre oppskrifter og fungerer som en fin presang, året rundt. I mitt gaveglass finnes alle ingrediensene til havregrynscookies med hvit sjokolade og tørkede tranebær. Mottakeren trenger kun å supplere med ferskvarene egg og smør. Oppskriften og fremgangsmåten har jeg skrevet på en lapp som er festet til glasset med en sløyfe.

Tørkede tranebær er foreløpig ikke særlig utbredt i Norge, men i USA er det mange som får juleassosiasjoner til nettopp det røde bæret. Der starter høstingen i september og varer frem til jul. Mange amerikanere kickstarter derfor sesongen med tranebærsaus som serveres til kalkunen på Thanksgiving. Godt!

Jeg har registrert at tørkede tranebær så smått har begynt å dukke opp i norsk handel og håper det samme snart skjer med de ferske. Jeg kjøpte mine tørkede tranebær hos ICA, men en kan også finne de i helsekostbutikker. Jeg synes de tar seg ekstra godt ut i julecookies med sin fine røde farge!

Til gaveglasset:
 • 75 gr brunt sukker
 • 150 gr havregryn
 • 150 gr hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 70 gr tørkede tranebær
 • 100 gr hvit sjokolade, hakket i små biter
Tilleggsingredienser:
 • 100 gr smør, romtemperert
 • 2 egg
Havregrynscookies med hvit sjokolade og tørkede tranebær

Legg ingrediensene lagvis i gaveglasset.

For å bake cookies, rør smøret hvitt og luftig.
Bland inn romtempererte egg, ett og ett av gangen.
Bland inn gaveglassets innhold og rør sammen til en jevn kakedeig.
Trill kuler som du legger på bakebrett.
Klem hver kule litt ned ved hjelp av en gaffel, og stek ved 200 grader i 10-12 minutter til kakene er gyldne.
Avkjøl på rist, og nyt!

Mange leverandører selger slike glass, og enhver brukthandel har alltid et lager med små, mellomstore og store Norgesglass til en billig penge. Mitt er fra IKEA og koster omtrent 15 kroner, men både Åhléns, Jernia og Kremmerhuset har lignende.


8 Comments


 1. Jeg må innrømme jeg ikke baker så vanvittig mye – men fikk jeg et ferdig glass så har jeg jo ingen unnskyldning til å la være. Sunnere enn ferdigposer (fulle av 3 typer sukker og transfett), og like enkle!!

  Tranebær kom jeg også over, tørket på sånn Bama-pose mener jeg.. Med alle slags andre salat ingredienser. Men syntes de var mer søte enn sure, og tittet igjen på innholdet. De var visst bokstavelig talt rulla i sukker… Så reine tranebær har jeg nok ikke smakt. Men ser for meg at en litt sur saus og kjøtt kan være helt fantastisk. Skulle jeg noen gang forville meg inn i USA – så skal jeg prøve å gjøre det rundt november ;)

  Gidder man så tror jeg og man kan bruke “egne” glass: fikk nettopp ei pappeske med gamle syltetøyglass og diverse fra min far. Men med merkelappene på, så klart. Skrubb av de og tørk godt – så slippper man ikea og 15 kr en gang ;) De fleste har vel en overflod av slike glass uansett..

 2. Ville bare si at jeg kjøpertørkede tranebær i grønnsakshandlere, f.eks. den på Tøyensenteret.

 3. Veldig koselig idé det her, men jeg savnet en liten indikasjon på hvor stort glass en trenger for å få oppskriften til å passe.

  Jeg prøvde, men fant fort ut at glasset jeg jobbet med var for lite.

  Jeg skal nok prøve igjen! ;)

 4. Jøss, utrolig smart julegaveidé! Synd jeg ikke fikk lest dette før nå!

Trackbacks

 1. * 16. DESEMBER * Flere spiselige gaver – Konfektcookies-kit på glass * | TRINEs MATblogg

Leave a Reply