Byggotto - risotto av byggryn

Byggotto – risotto av byggryn

21.11.10  |  Ris og gryn, Sopp, Vilt

Høsten min har stått i byggrynets tegn, og jeg har spist og eksperimentert masse med den nye favorittråvaren.

Hvis jeg forteller deg at bygg ligger på fjerdeplass på listen over verdens mest dyrkede kornslag nikker du muligens anerkjennende. Foran på listen har vi mais, ris og ikke overraskende, hvete. Men bygg? Hittil har ikke allverdens bygg funnet veien til min tallerken, så hvor blir det av alt dette kornet?

Hittil har ikke allverdens bygg funnet veien til min tallerken, så hvor blir det av alt dette kornet?

Over halvparten av verdens byggproduksjon skjer i Europa, og mye spires og tørkes, hvorpå det males og inngår i enten øl- eller whiskyproduksjon, som malt. Mye bygg går også til kraftfôr til våre venner, husdyrene, og sånn er det også i Norge. En vesentlig årsak til at hvete i langt større grad enn bygg går til menneskemat, ligger i at hvete har noe som bygg mangler, nemlig gode bakeegenskaper, men man skal ikke kimse av bygg av den grunn. Bygg er supert til så mangt.

Helseegenskapene til bygg lover jeg å komme tilbake til, men først litt tallfakta som fungerer som god forklaring på hvorfor bygg er litt fremmed. Bygg er faktisk Norges mest dyrkede kornsort, men av hele den norske produksjonen er det kun 1 % som havner i butikkhyllene som mel eller hele byggryn, og da har jeg ikke inkludert øl, selv om det er mye mat i øl! Det har jeg tenkt å endre på, for bygg er knakende god mat.

Jeg har naturligvis lyst til å dele noen oppskrifter med bygg, og først ut er byggotto. Byggotto fikk æren litt fordi det er morsomt å si byggotto, men også fordi risotto av laget av hele byggryn er et flott eksempel på allsidigheten til dette kornet. Det smaker også knall for en billigere penge!

 • 2,5 dl bløtlagte hele byggryn
 • 5 dl grønnsakskraft
 • 1 dl vermut eller hvitvin
 • 2 finhakket sjallottløk
 • Tørkede morkler eller annen sopp.
 • 0,75 dl revet parmesan
 • 3 ss meierismør
 • Fersk timian
 • Salt og pepper
Byggotto med morkler

Kok opp grønnsakskraften og hold den varm.
Surr sjalottløken myk i 1 ss smør og tilsett avrent byggryn.
Tilsett utbløtte, hakkede morkler og vermut, og la det koke inn.
Tilsett deretter en øse kraft, omtrent 1 dl av gangen.
La det småkoke og rør ofte. Kraften skal koke inn før du tilsetter mer etappevis.
Kok til grynene er møre, men har litt tyggemotstand. Hele kokeprosessen tar ca. 25-30 minutter.
Rør inn revet parmesan, resten av smøret og smaksett med salt, pepper og timian.


Her har jeg servert byggotto med sopp som tilbehør til elgbiff og bakte økologiske tomater.

Hele byggryn bør før koking bløtlegges siden det reduserer koketiden til halve tiden. Jeg lar derfor grynene stå i kaldt vann natten over før jeg koker dem.6 Comments


 1. Herlige bilder som bidrar til økt matlyst.
  En vakker dag skal jeg hive meg rundt og prøve retten, men jeg
  må nok bytte ut morklene med en annen type sopp pluss tilsvarende smaksforsterker.

  • Hei! Takk for det:) Andre typer tørket sopp er selvsagt også godt, men hvis man kun har fersk sopp tilgjengelig så kan man surre den i stekepannen og vende inn i byggottoen helt mot slutten sammen med parmesanen. Det fungerer også veldig bra:)

 2. I’ve looked at this recipe so many times now, but never managed to pick up the few items I need while out shopping. I’m planning to make it tonight and serve it with a roasted pork tenderloin. I’m excited for dinner!

 3. Feel silly posting AGAIN. But, I made it and it was perfect and delicious. Really, I’ll be making it again very soon. My husband was disappointed it didn’t make more! I think I’ll double the recipe next time. Thanks!

  • Glad you liked it:) You are absolutely right on the recipe volume. With all that effort and constant stirring, I say the chef has definately qualified for some yummy leftovers.

Trackbacks

 1. » Gimme a Taste; Norwegian Food Blogs
 2. Byggmelsbrød – saftig og robust med historisk sus | Vaffelhjerte

Leave a Reply