Byggmelslapper - gamle tradisjoner inn fra kulda

Byggmelslapper – gamle tradisjoner inn fra kulda

25.11.10  |  Desserter, Tradisjoner

Lapper en av disse tradisjonelle rettene mange husker vagt fra barndommen. Siden både byggmel og lapper har gått litt i glemmeboken synes jeg det passer ypperlig å ta begge inn varmen!

Lapper passer perfekt når man kommer hjem fra tur og trenger en varm og nystekt gledesspreder og en kopp kaffe. Røren kan lages klar på forhånd, så er det bare å steke i vei når man kommer hjem.

Lapper som lages av grøt er også kjempegodt, og en lur måte å bruke opp risengrynsgrøtrester på. En av min families firbente medlemmer var gordonsetteren Rono, oppkalt etter den legendariske afrikanske langdistanseløperen Henry Rono. Rono levde ikke akkurat opp til navnet sitt, for han var ikke spesielt glad i løpe rundt i skogen. Derimot var han glad i plukke bær og spise risengrynsgrøtrester. Lange sorte gordonsetterører og risengrynsgrøt er en uslåelig artig kombinsasjon!

Av den grunn har min familie sjeldent hatt problemer med risengrynsgrøtrester, men den fine bloggen I Glasset har oppskrift på rislapper fra gamle dager. Heidi som driver bloggen har fått oppskriften fra ektemannens bestemor Millas’ oppskriftsbok. For et fint minne!

Her kommer oppskrift på de gode gamle byggmelslappene:

 • 2 egg
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron
 • 60 gr byggmel
 • 220 gr hvetemel
 • 180 gr sukker
 • 4 dl kefir eller kulturmelk
 • litt smør og olje til steking
Byggmelslapper

Bland sammen mel, bakepulver og natron. Visp egg, kefir og sukker til en jevn blanding, og visp inn det tørre til en jevn og klumpfri røre. La røren svelle i minst 30 minutter. Stek lappene i middels varm stekepanne til de er jevnt gyldne.
Server med for eksempel rørte bær og kesam med vanilje. Jeg rørte inn litt sukker og vanilje i kesam.8 Comments


 1. Nydelige bilder ihvertfall!! :D

 2. åååh lapper. vi lagde det på ovnen en ganga når jeg var lite og strømmen hadde gått. superkos. har ikke smakt med bygg enda :)

  • Herlig med matretter knyttet til strømbrudd! Det er nesten et eget kulinarisk kapittel det:) Skulle ønske strømmen gikk litt oftere.

 3. Fantastisk, denne må prøves! Har en liten historie om mat og strømbrudd som jeg tenkte på nå; under orkanen og påfølgende strømbrudd på nordvestlandet tidlig på 90-tallet ble nyttårsmiddagen varmet på mammas gode gamle jøtul ovn. En herlig familiekveld med millionærspill og gløgg rett fra peisen:-) hi hi gøy med sånne minner, selv om vi måtte ut å redde taket på morfars fjøs senere på kvelden. Alt gikk godt:-) Gleder meg til å prøve byggmelslapper!

  • Hei Bjørg. Denne kvalifiserer virkelig som årets kommentar her på Vaffelhjerte! Har selv hatt orkan-fri fra skolen i fare for å bli truffet av flyvende tak, så jeg kjenner den:) Ikke rart vi blir både furete og værbitte i dette landet!

 4. Lapper! Lapper hos (grand)tante Torbjørg og onkel Bertin med hjemmelaga blåplommesyltetøy! Nostalgia…

  Som vanlig et fint innlegg og fantastiske bilder, du/dere er flinke!

  • Takk og takk, Werner. Komplimenter fra den kanten henger høyt:) Ser kulissene for meg – og blåplommesyltetøy høres eventyrlig ut.

Leave a Reply