Bakt portobello med spinat og fetaost

Bakt portobello med spinat og fetaost

31.10.10  |  Sopp

Portobello er soppen som med jevne mellomrom dukker opp i grønnsaksdisken. Den er så flott at jeg vil la den få hovedrollen på tallerkenen, uten konkurranse fra verken biff eller bearnaise.

Hvis du liker brun sjampinjong, også kalt aromasopp, kommer du garantert til å like portobello. Portobello er nemlig en aromasopp som har fått vokse seg stor. Sammenlignet med den vanlige hvite sjampinjongen har aromasopp og portobello en fyldigere og kraftigere smak, noe soppelskere vet å sette pris på. Hvis har lurt på hva du kan bruke denne soppen til har jeg en fin oppskrift å dele.

Linda fortsetter å inspirere, og hennes måte å tilberede portobello på har jeg kommet tilbake til i flere år.

Denne retten kommer fra Linda McCartneys kokebok Linda McCartney on Tour. Linda (1941-1988) var dyreverner og dedikert vegetarianer, noe som ble manifestert gjennom flere kokebøker med vegetarisk mat. Linda fortsetter å inspirere, og hennes måte å tilberede portobello på har jeg kommet tilbake til i flere år. I all sin enkelhet er denne oppskriften helt glimrende. Soppen er både mettende og saftig, og spinaten gir masse jern. Ovnsbakt med sitron og timian og gratinert med ost er dette så absolutt et fullverdig måltid. Spis den som lunch, til middag gjerne med en salat ved siden av, eller servert på en buffet med festmat. Dersom din lokale butikk kun har aromasopp kan man også lage miniatyrvarianten og servere som applaudert tilbehør til for eksempel tapas.

Lever du strengt etter det vegetariske prinsippet anbefaler jeg dette blogginnlegget om ost og løpe i den flotte vegetarmatbloggen Veggie in Norway. Selv er jeg mest på flørter’n når det kommer til vegetarmat, og tenker at det er helt OK å velge vegetarisk med jevne mellomrom. I den originale oppskriften anbefaler Linda vegetarisk camembert eller geitost. Jeg brukte fetaost.

  • 2 portobello uten stilk
  • 6 ss olivenolje
  • Saften av 1 sitron
  • 1 fedd hakket hvitløk
  • 2 ts tørket timiam
  • 500 gr fersk spinat
  • 100 gr fetaost eller annen ost
  • Salt og pepper
Bakt portobellosopp med spinat og fetaost

Forvarm ovnen til 200 grader.

Start med å vaske og rense spinaten. Er stilkene veldig grove kan de knipses av. Tørk spinaten godt og bruk gjerne en salatslynge hvis du har.

Legg soppen med hatten ned i en ildfast form. Du trenger ikke ta vekk skivene under selve hatten, men ta bort stilken. Bland sammen olivenolje, sitronjuice og timian og drypp over soppen. Bak i ovn i omtrent 10 minutter.

Imens, sautér spinaten ved å ha den i den middels varm stekepanne med litt olje. Rør til spinaten synker sammen og smakssett med salt og pepper. De tynne spinatbladene blir fort brente dersom de ligger i ro i pannen, så følg med. Fordel spinaten mellom hver av soppene og dryss ost over.

Sett ovnen på overvarme eller grillelementet, og plasser formen under til osten har smeltet og er gylden på kantene. Servér!

Hørt om Meatless Monday? Det er en voksende internasjonal kampanje som utfordrer vanlige folk til å spise vegetarisk hver mandag. Kampanjens mål er å få ned det økende kjøttkonsumet på verdensbasis med bedre allmenn helse og store miljøgevinster som hyggelige bivirkinger. I Norge frontes kampanjen av Grønn Hverdag og på websiden Kjøttfri mandag kan du abonnere for å få tilsendt ukens oppskrift på epost. Vi støtter!


1 Comment


  1. Så veldig fristende ut! Synes alle har godt av å spise et par vegetarmåltider i uka, om det er lunsj eller middag vi snakker om. Variasjon heter det!! Har veldig lyst å prøve fylt sopp, så denne legger jeg i favoritter så kanskje jeg klarer å få gjort det snart ;)

Leave a Reply