Lun høstdessert med verdens beste epler

Lun høstdessert med verdens beste epler

30.09.10  |  Desserter

Denne oppskriften er så lettvint at det blir knapt bedre. Den er tilfeldigvis også en av mine høstlige dessertfavoritter.

Hovedingrediensen her er norske epler, som det gjelder å fråtse i nå som den store eplemåneden oktober er her, og butikkene tar inn spennende eplesorter. Disse eplene kjøpte jeg hos grønnsakshandleren, som pleier å ha en bod på Youngstorvet. Han er alltid glad og trivelig, og vet nøyaktig hvor frukten, bærene og grønnsakene kommer fra.

Sommerens store smaksopplevelse fra boden hans var noen sprø og søte miniagurker dyrket i Drammenstraktene. For litt siden hadde han også utstilt et gresskar på størrelse med en traktor. Gresskarets lykkelige barndom ble tilbragt i en hage i Moss, og det tronet som en dronning i boden. Et besøk hos ham fortoner seg nokså annerledes enn et besøk i en gjennomsnittlig norsk dagligvarebutikk, der medarbeiderne av og til må ha bildeinstruks for å se forskjellen på brokkoli og blomkål. Ok, det var dagens lille skarpe – nå skal vi kose oss.

Eplebåter glaseres og kokes i en saus bestående av smør, honning og kanel. Jeg bruker aldri mengdemål når jeg lager denne desserten – her handler det om dæsjer, slumper og klikker. Det kan ikke gå galt. Selv synes jeg denne desserten er ypperlig kun som dette — gjerne akkompagnert av en kule vaniljeis, men dersom du vil eksperimentere kan du for eksempel tilsette alkohol i sausen, og pynte med skivede og ristede mandler. Kanskje calvados som smakstilsetning kunne vært noe å prøve?

 • Epler
 • En klikk normalsaltet meierismør
 • En dæsj mild blomsterhonning
 • Noen kakk med malt kanel
 • Vaniljeis
Honningglaserte epler med is

Skrell eplene og skjær de i båter. Smelt smøret i en stekepanne – det skal ikke brunes noe særlig, kun smeltes. Ha i honning og kanel og gi blandingen et lite oppkok mens du rører. Vend inn eplebåtene og la de trekke til de er gjennomvarme og jevnt glaserte men fortsatt litt faste inni. Ferdig!

Norske pærer er selvsagt også gode til denne desserten og med pærer kan også krydderiene varieres. Hva med å finne frem krydder som vanligvis kun brukes til julebaksten slik som allehånde eller nellik? Hel stjerneanis sammen med pærer lyder også fortreffelig i mine ører.6 Comments


 1. Et kvart snes kardemomme er heller ikke å forakte. Og et anerkjennende nikk til Calvados eller Epledram fra Hardanger eller Lier!

  • Norsk epledram høres spennende ut! Måtte forske litt på det og fant denne artikkelen med en driftig Lier-bonde som lager “norsk” calvados: http://www.adressa.no/kultur/vin/article1444020.ece
   Fører denne opp på ønskelista mi hos Vinmonopolet.

   • Jeg har bare smakt Lierdrammen eple; veldig tydelig smak av norske epler. Mindre “polert” enn god Calva som skyldes at Lierdrammen ikke fatlagres. Jeg synes den var best som en kald drink, med en isbit.

    Norsk cider og eplesprit har potensiale, vi har jo verdens desidert beste epler!

    • Interessant. Kald som drink med isbit høres ut som en slektning av min favoritt, eplemartini som kun er eplelikør og vodka. Plutselig fikk Lier et snev av The Big Apple! Tror jommen det må prøves ut.

 2. Takk for fin oppskrift! Laget disse eplene igår med vaniljesaus til, det ble veldig godt.

Leave a Reply