Vaffelhjerte lærer om ost og baker valnøttbrød

Vaffelhjerte lærer om ost og baker valnøttbrød

04.11.10  |  Gjærbakst, Ost

Utover høsten har jeg planer om lange romantiske ost- og rødvinskvelder i blafrende stearinlys, men jeg kjenner meg litt nervøs. Ost og vin er ikke det det engang var.

Ost og vin har gått fra å være folkelig kosemat til å bli utrygg grunn for mange. Nå har vi lært at druer som tilbehør feil, ostene skal spises med klokka og plutselig kan man like gjerne drikke hvitvin til. Forvirringen er til å ta og føle på.

Da jeg leste artikkelen gikk det opp for meg at jeg har blandet oster, tilbehør og viner i hytt og gevær, og sansynligvis ikke gitt noen av delene de beste forutsetninger for å lykkes.

I en kulinarisk drømmeverden skal som kjent smakene smelte sammen og ende opp i en perfekt symbiose. Det sier seg nesten selv at med mange forskjellige oster, tre sorter kjeks, ymse tilbehør og én type rødvin kan det bli litt mye informasjon for ganen å takle. Selv er jeg langt fra noen superkjenner når det kommer til oster, faktisk er jeg litt pyse og har blitt observert med forferdelse og vantro i blikket over de som velger ostetallerken i stedet for dessert ute på restaurant.

Inspirasjonen til dette innlegget er todelt. For en tid tilbake hadde ICAs eget matblad Glad i Mat en veldig fin artikkel med oster inndelt i smakskategorier med tilbehør som passer. Da jeg leste artikkelen gikk det opp for meg at jeg har blandet oster, tilbehør og viner i hytt og gevær, og sansynligvis ikke gitt noen av delene de beste forutsetninger for å lykkes.

Min inspirasjon nummer to er en oppskrift på et brød med tørket frukt og valnøtter jeg har lengtet etter å lage og servere til nettopp ost. Siden jeg nå har tatt fatt på en ny æra som uredd ostespiser med innsikt følte jeg at jeg måtte konsultere fagfolk. For å finne valnøttbrødets drømmepartner lot jeg derfor brødet få bestemme. Jeg tok med meg oppskriften min til Birkelundens Lille Franske Ostebutikk på Grünerløkka og besøkte Serge og Karina.

Forretningens filosofi er både kulinarisk oppdragende og frisk: “Vi vil tilby et alternativ til masseproduserte, usunne, billige, ikkesmakende produkter som nå er laget litt overalt rundt i verden av folk og firmaer som er først og fremst opptatt av profitt, og ikke av folks velbefinnende”.

Innimellom crêpe-spising, kaffedrikking og beundring av de innholdsrike hyllene fikk vi både ostetips og vintips til brødet. To kumelskoster og en chevre ble med oss hjem sammen med en sterk anbefaling om å drikke sauternes til. Hvordan det smakte? Fortreffelig.

 • 0,5 dl valnøttolje (fås
 • 1,5 dl skummet kulturmelk
 • 0,5 dl kaldt vann
 • 300 gr hvetemel
 • 100 gr sammalt hvete
 • 0,5 ts salt
 • 25 gr fersk gjær
 • 60 gr valnøtter
 • 100 gr tørket fiken
 • 70 gr rosiner
Valnøttbrød med tørket frukt

Rør ut fersk gjær i skummet melk og valnøttolje, best resultat får man med kjøkkenmaskin. Bland inn mel og salt og elt deigen i omtrent 20 minutter. Hakk valnøtter og skjær fiken i biter. Bland dette inn i deigen helt tilslutt sammen med rosinene. La heve til dobbel størrelse. Ha deigen på bordet og form den til et avlangt brød. La heve på et trekkfritt sted i minst en halvtime.
Stek brødet først i 10 minutter ved 200 grader. Senk deretter temperaturen til 180 grader og stek videre i 15-20 minutter.Vil du også prøve en helhetlig tilnærming til ostekvelden din har Vinmonoplet laget denne greie oversikten med forslag til tre ulike ostefat med drikke som passer til.


2 Comments


 1. Oooh ost. Drit i vinen haha! (kanskje hvitvin og ost bør prøves – rødvin utgår pga migrene, tror jeg tåler litt mer hvit nemlig).

  Brødet virket jo også supert, tror jeg har det magasinet et sted. Drar med meg alle slags magasiner og brosjyrer, så jeg heiv nettopp et par kg jeg ikke vil ha mer … :P

  Og takk for enda en butikk på min allerede sprengte liste over “steder jeg absolutt må besøke en dag jeg har penger”.

Leave a Reply