Eggs Benedict - en overdådig frokostklassiker

Eggs Benedict – en overdådig frokostklassiker

03.10.10  |  Egg, Frokost, Sauser, Teknikker

Ta en engelsk muffin, legg opp røkt skinke eller stekt bacon, plasser et posjert egg oppå og napér med hollandaise-saus. Da har du New York-frokostklassikeren Eggs Benedict. Er dette den perfekte helgebrunchen?

For å spise hollandaisesaus til frokost må man enten være vill i nikkersen eller på ferie. Skitt au, det er i overkant lenge til neste ferie, og dette er omtrent så utagerende som jeg blir, derfor føres dette opp på kontoen for sjelden frokostluksus. Når man er såpass godt i gang kan man like gjerne ta’n helt ut med et glass mimosa og toppe med en frokostlur.

Jeg har foreløpig aldri posjert et egg med suksess

Eggs Benedict består av såpass mange kulinariske utfordringer at enhver kjøkken-skriver med rette kan få prestasjonsangst. Posjerte egg – skrekk og gru, her er det mye som kan gå galt. Jeg har foreløpig aldri posjert et egg med suksess. Så er det hollandaise, smørsausen som får kokker til å skjelve i knærne. Engelske muffins har jeg heldigvis laget på forhånd og har liggende på lur. Oppskrift følger. Til sammen blir disse tre tingene rene hinderløypa, men i mål venter en frokost så legendarisk at den er verdt å gi seg i kast med.

På kokkeskolen var posjert egg en av de tingene jeg absolutt ville lære å lage, men da dagen var opprunnen fikk plutselig alle lærerne det uhyre travelt. Da var det prøver som skulle rettes og varer som skulle bestilles, så der stod jeg med ei litt for stor kokkelue, en kjele med vann og en pakke egg. Et par mislykkede forsøk senere gav jeg opp prosjektet. Heldigvis har jeg aldri blitt konfrontert med posjerte egg igjen. Den vesentlige detaljen som er vanskeligst å få til, er å få eggehviten samlet rundt plommen slik at man får en ball istedet for en blob bestående av løse eggetråder. Knepet som utgjør forskjellen mellom katastrofe og suksess er å lage en sykloneffekt i kokevannet. Du vet sånn som det ser ut når man trekker proppen ut av badekaret og vannet begynner å spinne rundt før det forsvinner? Vannets bevegelse hjelper til å samle egget.

Hollandaise
 • 2 eggeplommer fra økologiske egg
 • 200 gr smør – normalsaltet
 • sitronsaft
 • salt og pepper

Til posjerte egg
 • 2 egg
 • litt eddik
 • litt salt

I tillegg
 • gressløk til pynt
 • Kokt, røkt skinke – kan anbefale bøkerøkt skinke fra Bjerke Helgeroa
 • Engelske muffins

Hollandaise

Begynn med å klare smøret. Det gjør man ved å smelte smøret i en kjele slik at melkeproteinet og fettet skiller seg. Fjern det øverste hvite skummet med en skje og hell av det rene fettet fra kjelen – det er det som skal brukes. Melkeproteinet i bunnen av kjelen skal ikke brukes.

Lag et vannbad ved å koke opp en kjele med litt vann som du plasserer en glassbolle over. Selve bollen skal ikke være i kontakt med vannet og det trenger ikke fosskoke – sydetemperatur er mer enn varmt nok. Ha eggeplommen i glassbollen og pisk til det begynner å tykne. Tilsett noen dråper med lunkent vann underveis når sausen begynner å bli tykk. Begynn å spe med smøret i en tynn stråle mens du pisker. Smak til med sitronsaft og nykvernet pepper til slutt.

Posjerte egg

Kok opp en kjele med rikelig vann, ha i litt salt og noen spiseskjeer eddik. Skru ned varmen og la vannet syde. Knekk egget oppi en kopp, gi kokevannet en god spinn og slipp egget nedi. La det ligge i omtrent 4-5 minutter. Bruk en hullslev for å ta opp egget og legg det i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Legg det deretter over på kjøkkenpapir for ytterligere avrenning før servering.

Dersom du nå har kommet deg gjennom alle disse prøvene er det kun dandering som gjenstår. Del en engelsk muffin i to, toast den dersom du vil. Legg på kokt, røkt skinke, plasser det posjerte egget oppå, hell over noen gode spiseskjeer med hollandaise, dryss litt gressløk over og gi deg selv en klapp på skulderen.

Eggs Benedict

God luksusfrokost!

Erstatt skinken med sautert spinat og retten skifter navn til Eggs  Florentine. Å sautere spinat gjøres enkelt ved å varme en panne med litt smør, ha i renset og vasket spinat og svisj den rundt til den synker sammen – det går kjapt. Smak til med litt salt og pepper.6 Comments


 1. Veldig imponerende! Jeg har også til gode å lage en perfekt posjert egg – skal gi meg i kast med eggs benedict (eller kanskje heller eggs florentine) neste gang jeg er vill i nikkersen….:)

  • Takk Ina! Jeg har kompenseret med havregryn i dag. Det var ikke like mye fest kan du si. Venter på en god anledning til å ha frokostparty igjen:)

 2. Lurer fælt på hva mimosa er? Fikk gode assosiasjoner til navnet, men… er det te?

  • Mimosa har blitt, hva skal man si, en frokostdrink! Den serveres i champagneglass og består av like deler champagne (eller musserende vin) og appelsinjuice. Den kan absolutt anbefales på store dager man starter feiringen allerede til frokost!

 3. Jeg kom nettopp over denne bloggen, og kall meg gjerne bakstrebersk men jeg leser ikke mye blogger, selv om jeg forventer at alle skal lese min. Dette, bloggen deres altså, er en perle i en grå hverdag – en liten oase av livsnytersk smakfullhet. Herved anbefalt, og takk!

  • Hei Knut. Takk for særdeles hyggelig kompliment og fin omtale på din egen blogg. Det varmet på en kald desemberdag!

Trackbacks

 1. Engelske frokostmuffins | Vaffelhjerte

Leave a Reply