Avokado - tilbake i varmen. Del 2: Avokadosmoothie og noen betraktninger om juice

Avokado – tilbake i varmen. Del 2: Avokadosmoothie og noen betraktninger om juice

04.08.10  |  Frukt, Grønnsaker, Smoothies

Som ferske eiere av en juicemaskin har vi i løpet av våren og sommeren hatt stor glede og mye gøy med å eksperimentere med masse ulike smakskombinasjoner av hjemmelaget juice.

Juicemaskinen vår – en helt rå sak fra Phillips, kan prosessere både frukter og tøffe rotgrønnsaker og lager frisk juice fullpakket av vitaminer og antioksidanter. Hvert glass er en fest! Det føles godt.

Selvlaget juice er helt wow.

Det som er utrolig er at nå drikker vi alt fra selleristenger, agurker, rødbeter, spinat til gulrøtter og søtpoteter. Dette høres kanskje ut som noe enhver kan rynke litt på nesen av, men i det øyeblikk man presser noen epler og en bit sitron sammen med grønnsakene smaker det godt. Kun frukt i seg selv er selvsagt også helt fantastisk godt, men grønnsaksjuicing føles litt ekstra spennende. Visse grønnsaker, gjerne de med tykt skall kan ha endel bitterstoffer i seg, og de kan det lønne seg å skrelle, men det lærer man fort. I streben etter å ha kunnskap om maten sin, hvor den kommer fra, og hva den har blitt utsatt for på veien, er alt selvgjort velgjort. Jo enklere og renere, jo bedre. Det blir ikke renere enn dette. Selvlaget juice er helt wow.

Sa du ferskpresset?

Til og med en enkel ting som ferskpresset appelsinjuice har fått en ny dimensjon etter at vi begynte å juice selv. Det kom som en enorm overraskelse at den ferskpressede appelsinjuicen vår smaker 100 ganger bedre enn den butikkjøpte. Hvorfor? De er jo ferskpresset begge to? Vel, som ventet er det noen ugler i mosen. “Ferskpresset” som går for å være selve kvalitetstegnet på juice har blitt et mer og mer ullent begrep nå som konsentratjuice har fått syndestempelet på seg. Hva innebærer egentlig ferskpresset? Kan man fortsatt kalle juice for ferskpresset dersom den har blitt varmebehandlet og pasteurisert? Ja, det kan man faktisk, og med denne typen behandling kan juicen få holdbarhet i opp til et år. Med andre ord – ferskpresset juice er en sannhet med store modifikasjoner. Min mening om dette er at matvarer som har holdbarhet i opp til et år bør ikke kunne smykke seg med fersk i navnet – det er rett frem lureri.

Hva med de myke fruktene?

Ikke alle frukter og grønnsaker er like egnet for juicemaskinen. De mykeste variantene slik som bananer, mango, avokado og bær blir ikke riktig presset gjennom filteret. Ved å gi denne typen frukter og grønnsaker en spinn i blenderen sammen med den ferskpressede juicen sin er man sikret et godt resultat.

Selv om vi lager juice er smoothie er fortsatt en vinner. Avokado er kanskje ikke det første man tenker på når man hører smoothie, men det funker som gull og er reneste fløyelen – også så sunt!

Avokadosmoothie med garantert fersk appelsinjuice.
 • 2 små avokadoer
 • 3 dl yoghurt naturell
 • 2 bananer, gjerne forhåndsfryst
 • 1 dl selvpresset appelsinjuice

Kjør alt sammen i blenderen og nyt :)

Spennende med hjemmelaget juice? Besøk bloggene Halvtomt glass og Et liv i balanse og les om deres erfaringer. Ellers kan jeg anbefale hjemmesiden til den selverklærte juiceguruen Jason Vale for inspirasjon og tips.

… Og helt på tampen til dere som ikke aner hva dere skal gi meg i julegave. Jeg kommer selvsagt ikke til å gråte over å bli en påspandert tur til juiceguruens Super Detox Juice Retreat sør i Tyrkia med yogaøkter, svømmebasseng med fjellvann, sauna, masse juicing og naturligvis ikke en eneste gin tonic i sikte.4 Comments


 1. Eva Jørgensen

  Jeg bestiller et kurs hos deg så snart du kommer hjem. Vi fikk en sånn nymotens sak i julegave som vi ennå ikke har brukt! (Beklager Marit!)Kanskje kan du klekke ut noe ekstra godt til din far som både metter og slukker tørsten etter at han har holdt på en hel dag i skogen. Hilsen Mamma

 2. Hei mamsen! Vi kan ta et smoothiekurs i neste uke:) Det er er kjempeenkelt.

 3. Herlig herlig herlig! Kan du legge turen innom Bø og ta eit lite kurs her også? :-))

  • Heisann:) En tur til Bø og kafeen din står høyt på lista over turer jeg kunne tenkt meg. Skal faktisk en tur til Vesterålen i høst. Kanskje jeg plutselig står på trappa di?

Trackbacks

 1. Appelsinjuice – selvpresset, naturligvis. | Vaffelhjerte
 2. Byggsalat – vinterlig, mettende og smaskens | Vaffelhjerte

Leave a Reply