Clafoutis med moreller - en lettvint sommerdessert

Clafoutis med moreller – en lettvint sommerdessert

07.07.10  |  Desserter

En kjemperask fransk sommerdessert med sesongens søte norske moreller.

Oppskriften på den aller enkleste sommerlykke må være å ligge i gresset med en pose solvarme glinsende moreller. For meg er helårslykke å bake, men i den varme årstiden, når det ikke frister å tilbringe mye tid i varmen på kjøkkenet, er dette en perfekt dessert, siden den bare krever omtrent 10 minutter effektiv arbeidsinnsats. Toppen av enkelthet er at man heller ikke skal fjerne morellsteinene. Det gjør det til en underholdene terrassedessert som kan gi kommende generasjoner morelltrær i hagen.

Hvis du er en av dem som mener at morellsteinspytting burde vært en egen idrettsgren, kan du vurdere å legge ferien til Morellfestivalen i Lofthus og NM i nettopp morellsteinspytting. Besøk Morellfestivalens hjemmeside og se noen ytterst herlige bilder fra tidligere års konkurranser.

Clafoutis (uttales kla-foo-tii) kommer fra Limousin-regionen i Frankrike, og selv om sure kirsebær er den tradisjonelle frukten som brukes, kan man utover sommeren også bruke andre frukter og bær. Kirsebær og moreller omtales ofte om hverandre, men kirsebær er det rette “familienavnet” som omfatter de to hovedgruppene søtkirsebær, – som i Norge kalles for moreller, og surkirsebær, som ofte forkortes til bare kirsebær og oftest brukes til likørproduksjon og denslags. Vil du ha litt ekstra ooomph til desserten går det an å tilsette noen spiseskjeer kirsch i røra—da kommer du litt nærmere den originale surkirsebærsmaken. Søt og sur er altså forskjellen. Vi har et slikt tre i bakgården som står i full blomst i mai. Treet produserer litt kirsebær – de er definitivt sure, men fruktkvaliteten er ikke noe å skryte av som dere kan se av bildet.

Ingredienser:
 • 500 gr moreller uten stilk
 • 100 gr hvetemel
 • 4 dl helmelk
 • 4 stk egg
 • 150 gr sukker
 • 1 stk vaniljestang
 • 1 knivsodd salt
 • litt melis
 • litt smør

Clafoutis med moreller

Sett ovnen på 200 grader. Smør små terteformer med smør.
Ha eggene i en bolle og rør inn hvetemel, melk, sukker, salt og frøene fra en vaniljestang. Røra skal være helt klumpfri og ha konsistens som en pannekakerøre.
Legg morellene i formene og hell smeten over slik at formen er 2/3 full. En helt vanlig ildfast form eller en paiform fungere vil fungere like bra som porsjonsformer.
Stek i cirka 20 minutter til clafoutisen er gylden rundt kantene og smeten stivnet i midten.
Serveres lunken med et lett dryss melis. Vaniljeis til fungerer også utmerket.

Dersom du ikke har planer om å bruke alle feriepengene dine på nye fyllinger hos tannlegen som følge av overivrig clafoutisspising med skumle morellsteiner, kan du vurdere å investere i en slik liten sak. Perfekt for alle kjøkkenutstyrsnerder!


6 Comments


 1. åh ser ut som en kjempedeilig dessert:)

 2. Nå fikk jeg vann i munnen. Hvordan tror du denne oppskriften fungerer med blåbær? Har masse av det i fryseren. Kanskje det blir best med bær som er syrlige?

 3. Blåbær blir garantert en suksess:) Rør gjerne noen spiseskjeer melis sammen med blåbærene først slik at det dekker hvert bær og slipp de fryste blåbærene rett oppi røra. Lykke til!

 4. Dette så helt nydelig ut. Skal prøves, må bare skaffe meg en cherry pitter først!

 5. Denne ble utrolig god. Jeg lagde med sure kirsebær og det smakte utmerket.

  De var utsolgt for cherry pitter på Jernia, så jeg lagde den med steiner. Trodde det skulle bli plagsomt å spise desserten, men var egentlig litt sjarmerende med stener i kirsebærene. En superenkel dessert som får fast plass i kokeboka mi.

  Tusen takk for oppskrift :)

  • Hei Maud! Så hyggelig:) Sånt varmer mitt hjerte. Du er heldig som har smakt “originalen” med surkirsebær. Kanskje du har et tre i hagen? Leste et sted (jeg ikke klarer å huske), at steinene faktisk bidrar med ekstra kirsebærsmak, og det er jo en stor bonus som det er verdt å gi en sjanse.

Leave a Reply