Avokado - tilbake i varmen. Del 1: Risruller med cashewdip

Avokado – tilbake i varmen. Del 1: Risruller med cashewdip

27.07.10  |  Grønnsaker, Sauser, Skalldyr

Smak er et uhyre komplekst tema. Hva skal egentlig til for at en matvare man liker plutselig skal havne i liker-ikke kategorien? Må det virkelig en traumatisk hurtigbåttur over Vestfjorden til – og kan aversjonen mot en spesiell type mat bare gå over?

For en del år tilbake inntok jeg en lett sommermiddag bestående av en avokado med reker. Det var tydeligvis helt feil, og i årevis klarte jeg verken synet eller smaken av avokado. Det ble rett og slett feil med den ene avokadoen den ene gangen, og dermed havnet avokado helt uforstående i liker-ikke kategorien. Nevnte kategori er for øvrig svært liten i mitt matunivers: tran – ikke noe problem; surkål – nam; nøkkelost – uproblematisk. Det finnes selvsagt matvarer jeg ikke kaster meg over, men det er heller av andre årsaker enn smaken det skyldes.

Smaken utvikler seg faktisk gjennom årene. Det gjelder ikke bare min tidlig nittitalls forkjærlighet for permanent med spoilerpannelugg og raffe snekkerbukser, men også den fysiske smakssansen. Dersom det stemmer at barn opplever grunnsmakene mye sterkere en voksne gjør, forstår jeg litt av frykten for å prøve nye ting. Det jeg derimot ikke skjønner er deres ubegrensede evne til spise suketter rett av boksen. Hormoner i galopp gjør oss ikke bare ustabile i humøret men påvirker visstnok også smakssansen vår. Hvem – med unntak av gravide kvinner og konkurransespisere, kan fortære fem kilo rødbeter på rappen uten å blunke?

Sorry far, du må nok betale for omsøm av bunaden, du gav meg gærne smaksreseptorer – de tvinger meg til å spise twist.

Selv prøver jeg å være litt restriktiv med salt på maten i frykt for at overivrig salting skal gjøre smaksløkene mine late. Er du søtmons? Kanskje har du arvet det? Søtmonser kan nemlig få i seg store mengder søtt før kvalmen melder seg, noe som forskere mener kan henge sammen med at de er utstyrt med smaksreseptorer som tolererer mengder med søtt. Det er for øvrig godt å kunne legge skylda på opphavet dersom en på egenhånd, og uten snev av skam, har spist en hel eske Kong Haakon konfekt og må avlyse bikinisesongen. Det er bare å fraskrive seg alt ansvar og ta de smaksløkene en får utdelt med alt det innebærer. Sorry far, du må nok betale for omsøm av bunaden, du gav meg gærne smaksreseptorer – de tvinger meg til å spise twist.

For en stund siden gav jeg avokado en ny sjanse og det viste seg at det smakte uovertruffent godt. Nå er avokado tilbake på liker-listen, eller rettere sagt vil-ha-hver-dag-listen. Det er avokado for alle penga. Akkurat nå kan ikke tenke meg noe mer delikat enn en perfekt moden, smøremyk og jadegrønn avokado.

Fremover vil jeg derfor dele noen av mine avokadofavoritter. Den første retten er risruller som kan serveres både som forrett, mellommåltid, hovedrett, nattmat og snacks. Sunt, crispy og lett. På en vegetarcafé engang fikk jeg servert en deilig cashewdipp som jeg aldri har klart å glemme. Kjempegodt til kongekrabbe. Rispapir og glassnudler fås forresten kjøpt på asiatiske butikker.

Cashewdipp
 • 100 gr usaltede cashewnøtter
 • 1 ss vegetabilsk olje, gjerne en med nøttesmak men ikke et must, f.eks peanøttolje
 • 1 dl yoghurt naturell
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss soyasaus
 • litt salt
 • litt cayenne
Risruller
 • 200 gr kjøtt av kokt kongekrabbe- renset og strimlet
 • Noen flak med rispapir
 • Glassnudler, ett nøste
 • Avokado, skåret i staver
 • Fersk koriander
 • Noen blader isbergsalat -vasket og strimlet tynt
 • 2 ts hvitvinseddik eller riseddik
 • Litt sukker
 • Litt salt

Risruller med kongekrabbe, avokado og cashewdipp

Start med dippen slik at konsistensen og smakene får “satt” seg litt. Denne kan gjerne lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskap.

Fortsett med dressingen til salaten. Bland sammen eddik, sukker og salt og bland inn finstrimlet salat. Kok glassnudler etter anvisning på pakken, hell av vannet og kjøl nudlene raskt ned i kaldt vann.

Rispapirarkene fuktes ved å dyppe de i varmt vann. De tåler vanntemperaturer opp til 100 grader, men det er strengt tatt ikke nødvendig at det er så varmt. Varmt vann fra springen er like bra. For å ha kontroll over rispapiret er det lurt å holde i to av hjørnene og senke det ned i vannbadet. Rispapiret mykner og er klart til bruk etter cirka 20-30 sekunder i vann. La det renne av mens du holder i to av hjørnene og legg det på et klede slik at litt mere væske trekkes ut. La rispapiret ligge på kledet og fortsett med å legge på litt glassnudler, kongekrabbe, avokado, salat og fersk revet koriander på hvert blad.

Lag ruller etter vårrullprinsippet. Rullene skal være tette.

Rullene kan serveres slik de er eller skjæres i to. Nyt sammen med dipsausen.

Har du opplevd at noe du alltid har likt har blitt feil, eller motsatt, at noe du trodde du ikke likte plutselig smakte godt? Kanskje er det i din familie som i min at halvparten er saltgærninger mens resten er søtmonser?
Er du sånn som får komplett dilla på noe i perioder, eller trives du best med å spise det du kjenner?
Og aller morsomst – hva skjedde den gangen noe du spiste plutselig havnet i liker-ikke kategorien? Del gjerne din smakshistorie med meg.7 Comments


 1. Spennende ! Dette må prøves – smaker sikkert veldig godt her i varmen ….

 2. Blir alltid fasinert over hvor fin og profesjonell denne bloggen er.

  Mat man plutselig ikke liker er interessant. Min erfaring er at man gjerne slutter å like mat som man blir matforgiftet av, eller bare syk i etterkant av å ha spist. Det er fremdeles en viss type kjeks jeg blir kvalm bare av å se, etter å ha vært syk som barn (15 år siden). Jeg har også spist dårlig indisk mat, og blitt matforgiftet av en rett med tzatziki. Dette har jeg imidlertid sakte klart å venne meg til igjen på samme måte som deg med avokado.

  • Takk for hyggelig tilbakemelding, Anders. Er helt enig i at matforgiftning kan være kime til en del traumatiske “senskader”. Det skumle er at en matforgifting kan ligge latent i kroppen noen dager før den bryter ut, så kilden kan være nokså mye forskjellig. Som regel har man en mistanke, og den er ofte nådeløs, dessverre. Hilsen Elise.

 3. Ser jo digg ut! Og i en velskrevet post i tillegg! Masse sommerkudos.

 4. Nå har jeg lest begge dine innlegg om/med avokado, og jeg skal tenke på OM jeg skal gi den en ny sjanse. Jeg greier nemlig ikke smaken/tanke på avokado etter etpar mindre heldige prøvinger.
  Smaken endrer/modnes seg med årene og nå er det artig å tenke smaker sammen. Spesielt modne/voksne/skapre smaker er godt nå, og barndommens topp med cola og masipankake er fullstendig UT!!

 5. Hei Karna. Synes absolutt du skal prøve:)

 6. A. K. Titti Dahl

  Jeg må også si meg enig ang liker/likerikke.
  Jeg er sjokolademoms. Mamma skal ha salt. Og fattern surt&bittert.
  Og jeg har en altmuligetende sønn.
  Jeg har elsket sjokolade med puffet ris, helt siden jeg var jentunge (4-5år). Men fremdeles er det aller best av alt godt. Nidar riskaker og risbrød er som dere forstår min store glede&last.
  Men noe er jeg forandret på. Jeg tør å smake nye retter. Det har vært problem for meg.
  For noen år tilbake ble en venninne matforgifta av Soft-is og da holdt jeg meg unna det en sesong.
  Men nå eter jeg det og syns det er nam. Men kjøper aldri mere i den kiosken venninna mi ble forgifta.
  Men den avokadoen er namm fylt med skalldyr. Flatbrød og fløtesaus.
  Mvh. Titti

Leave a Reply