Hjemmelaget vaniljekrem - garantert fri for gulrot

Hjemmelaget vaniljekrem – garantert fri for gulrot

09.06.10  |  Desserter, Egg, Teknikker

Verden vil bedras. Din egen hjemmelagde vaniljekrem er garantert bedre enn alt annet du får kjøpt på butikken.

I det moderne kjøkken blir det ene matproduktet etter det andre kapret av matindustrien. Med stor overbevisning forteller de oss at dette er det best vi overlater til dem, for da er vi i trygge hender. Dette er da ikke noe du skal bekymre deg over. Gi plass! Vaniljekrem har for lengst havnet i den kategorien, og la meg kalle det for svindel. Jeg tar dette langt i fra piano, det handler tross alt om maten vår.

Er vi uvitende prøvekaniner for det NASA-finansierte forskningsprosjektet Desserter på planeten Mars?

Enhver kjøkkenskriver kan miste troen på seg selv ved å ta en titt på ingredienslisten til en pakke med vaniljekrem. Jeg kjøpte en pakke med ferdig vaniljekrem, og jeg vet ikke med dere, men bortsett fra helmelk, fløte og sukker finnes verken natriumalginat, karragenan, tetranatriumdifosfat eller betakaroten på mitt kjøkken. Betakaroten utvinnes som noen av dere kanskje vet av gulrot. Gulrot i vaniljekrem høres litt merkelig ut, gjør det ikke? Det er klart at vaniljekrem skal være gul og fin, men dette er nærmere selvbruning for mat. På toppen av det hele kan faktisk jukse-vaniljekremen oppbevares i romtemperatur i gudene vet hvor mange uker. Jeg kaller det juks og fanteri.

Med slike ingredienser og umenneskelig lang holdbarhet er det fort å tenke at tradisjonell kjøkkenkunnskap og ekte ingredienser er utdatert. Er vi uvitende prøvekaniner for det NASA-finansierte forskningsprosjektet Desserter på planeten Mars?

Mitt enkle poeng er derfor; lag vaniljekremen selv og smak ekte vare. Din ærlighet vil bli belønnet med kjærlighet!

Vaniljekrem

Ingredienser til ca. 5 dl krem
 • 2,5 dl H-melk
 • 2,5 dl fløte
 • 100 gr sukker
 • 35 gr maizena
 • 1 vaniljestang
 • 4 eggeplommer

Visp sammen eggeplommer, sukker og maizena i en bolle. Det skal ikke være eggedosis, kun sammenblandet.

Varm opp melk og fløte i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene med en liten kniv og ha både frø og vaniljestang i melken. Lar du væsken syde lenge sammen med vaniljestangen får du ut ekstra mye god smak av den.

Her kommer et lurt knep: hell litt og litt av melk og fløteblandingen oppi eggeblandingen mens du rører, en liten øse av gangen. Jeg pleier å ta fire-fem små øser, altså ikke hele væskemengden. Formålet med dette er å la eggeblandingen gradvis nærme seg temperaturen til melke/fløteblandingen i kjelen. Heller man eggeblanding direkte i den varme væsken blir temperatursjokket for stort for eggene, noe som vil resultere i eggerøre.

Hell så eggeblandingen tilbake i kjelen og rør hele tiden til massen tykner. Det kan gå raskt avhengig av temperaturen du har på plata, så pass godt på.

Kremen skal være så fyldig at den henger igjen på vispen.

Så gjenstår det bare å kjøle ned vaniljekremen, først ute i romtemperatur, deretter kjøleskap. Jeg pleier å la den hele vaniljestangen ligge i kremen helt til jeg skal bruke den. Da får den enda litt ekstra tid på seg til å gi masse god smak.

Nå har du en perfekt base til å lage kakefyll, vaniljehveteboller, desserter og masse annet godt.
Vaniljekremen kan oppbevares i kjøleskap i cirka 3 dager, men den er garantert borte, lenge innen den tid.

Lykke til:)

Det er enda masse smak igjen i selve vaniljestangen og hvis du synes det er trist å kaste den, gjør som meg. Skyll bort vaniljekremrester fra vaniljestangen og la den lufttørke over natten. Neste dag puttes den oppi vaniljeekstraktglasset jeg har i kjøleskapet. Voila! Vaniljestangen har fått nytt liv.18 Comments


 1. Jeg er helt sikker på at denne smaker minst dobbelt så godt som en vaniljekrem fra pakke. Dessuten passer det meg så godt med en standard oppskrift, for her jeg bor får jeg ikke kjøpt vaniljekrem i pakke. Men jeg har mange gode venner som tar det med når du kommer på besøk, eller sender det til meg. Nå kan de finne på noe annet – for jeg er sikker på at jeg klarer å lage verdens beste vaniljekrem med denne oppskriften – TUSEN TAKK !

  • Hei Eivor, det er bra, selv om vennene dine nå får et problem. Du får gjøre som jeg og til enhver tid ønske deg ekte vanilje i gave. Foreløpig har ingen jeg kjenner vært på ferie i vanilje-land, men den dagen det skjer skal jeg legge inn ønske! Lykke til med egen vaniljekrem:)

 2. Ok, jeg inrømmer glatt. Piano vaniljekrem er min svakhet :-)
  Det blir ofte den istedet for hjemmelaget.
  Men vaniljekrem er jo sikkert likt andre ting, jo flere ganger man lager det jo enklere blir det, så kanskje jeg skal ta meg selv i nakken og lage selv til bursdagskaka i helga :-)

 3. Nam, vaniljekrem er digg.
  Er litt som majonesen, smaker langt bedre hjemmelaget, men er dessverre altfor ofte Mills som ligger på bordet.
  Man bør jo gjøre sitt for at alt som kan lages hjemme, skal lages hjemme.

  Skål for det. :-)

  • Jeg sier amen til det! Hadde Mills i tillegg droppet all bruk av palmeolje snakker vi om et tiltak som virkelig hadde betydd noe og kommunisert et mye tydeligere budskap enn aldri så mange majonestuber i gull. De store matvareprodusentene må snart skjønne at konsumentene deres både er kunnskapsbevisste og ansvarsbevisste.

 4. Hipp hurra for hjemmelaget. Jeg er litt urolig, jeg – for alle disse tilsetningsstoffene og all denne ferdig-”maten” som ved nærmere ettersyn stort sett er “sminket” sukker, salt og/eller fett.

  Når man da tar med at grønnsakene er mindre vitaminholdige nå enn før (fordi de vokser raskere grunnet tilpasset vann&gjødsel i stedet for saktegroende foret med husdyrgjødsel og vekstrotering) så må maten vår bli temmelig “tom” etterhvert.

  • Så enig, så enig. Vekselsdrift innen det økologiske landbruket slår beina under argumentasjonen som hevnder at økologisk landbruk er så lite effektivt. Er det effektivt å måtte la enorme landbruksarealer ligge brakk i x antall år på grunn av utarming? Nei, vi må tilbake til røttene våre der mat er mat og ikke fyllmasse:)

 5. Jeg bare måtte lage denne nå! Og den smaker nydelig!!! :D Kakeplaner? Nei! Skal bare spise vaniljekrem ;)

 6. Jeg er så himmelropende enig! Har laget majones lenge nå, og laget vaniljesaus for noen dager siden. Smaker nydelig og er slett ikke vanskelig. Enig i alle betraktninger, forresten.

 7. Takk for en kjempegod oppskrift med god forklaring. Dette klarte jeg.
  Jeg baker kransekaker og har alltid mange eggeplommer til overs. Derfor klarer jeg ikke å fortære all den vaniljekremen jeg kan produsere :-)
  Kan denne vaniljekremen fryses?

  • Hei Randi. Bra at du fikk det til! Jeg har aldri prøvd å fryse en større porsjon med ren vaniljekrem som dette, men tror det bør gå greit. Det eneste er at den kan oppleves som litt kornete, men jeg som sagt ikke 100 % sikker. Det jeg derimot har prøvd er å fryse vaniljekrem blandet med pisket fløte (som kakefyll) og det gikk helt fint. Den smaker nok best fersk, men det går kanskje an å fryse en liten testporsjon? Gi gjerne lyd dersom du prøver og gjør deg noen gode erfaringer. Dersom noen andre lesere har erfaringer med dette er det bare å rope ut:) Hilsen Elise.

 8. Takk for oppskrift! Det smakte virkelig deilig av denne! For øvrig er det både artig og mindre artig på en gang, det å fortelle i lystige lag om HVA industriproduserte vaniljeprodukter egentlig inneholder: for de inneholder slett ikke vanilje, men derimot det overhodet-ikke-beslektede stoffet vanillin, som her i Norge lages av råttent svensk tømmer fra grantrær. Velbekomme? :-)

 9. Hei!
  Jeg lurer på om vaniljefrøene også skal oppi kjelen? Siden vaniljestangen skal være skrapet?
  Jeg er ny i dette vaniljekrem-gamet!

  • Hei Ragnhild – et åpenbart viktig spørsmål. Ja, frøene skal koke sammen med selve stangen og melken. Jeg har nå oppdaterert oppskriften slik at det ikke skal være noen tvil:)

 10. Takk for raskt svar – den ble helt fantastisk god! Strålende oppskrift som går rett inn i kokeboka :)

Leave a Reply