En liten reisereportasje fra egen by

En liten reisereportasje fra egen by

06.06.10  |  Annet

Lykken når man bor i en hvilken som helst by er å ha sitt eget lille favorittsted. Kanskje et sted som lager perfekt tykt kaffelatteskum, har akkurat passe seige sjokoladecookies, eller tilbyr nettopp den særegne ølsorten som gjør deg fornøyd.

Et av mine favorittsteder i Oslo ligger rett ved en stor bråkete foss. Jøss, bråkete foss i Oslo? Det er faktisk sant: vandrer man opp langs Akerselva vil man rett før man kommer til Sagene skole høre fossen buldre.

Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv i Oslo.no

Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no

Der, rett ved fossekanten, ligger et sjarmerende rødt lite trehus. Hønse-Lovisas hus er en trivelig liten kafé med enkel servering og desto triveligere bevertning.

Her serveres byens beste vafler.

På forsommeren kan man sverme under syrinen, eller utveksle hemmeligheter på benken ved fossen—for fossens sus sluker det meste.

Hønse-Lovisa er en fiktiv skikkelse fra sageneforfatteren Oskar Braathens roman Ungen fra 1911. I romanen, som skildrer Oslo rundt århundreskiftet, er Hønse-Lovisa en sterk og varm kvinne som tar seg av ungene til de enslige mødrene som jobbet på fabrikken, og i det lille røde huset forestilte Braathen seg at hun bodde.

Blir du lett hensatt av historiske steder er dette den riktige plassen å sitte og tenke over at man egentlig ikke har det så aller verst. Rett over elva, i det som før var gamle Hjula veveri, levde fabrikkarbeiderne et hardt liv med lange dager. Det nedlagte veveriet, som nå huser blant annet Månefisken, ble etablert i 1855 med 400 vevstoler og over 700 ansatte. Et minne for fabrikkjentene er reist ved Beierbrua, som ligger rett ovenfor Hønse-Lovisas hus.

Inne i kafeen henger noen prøver av tekstilene som ble spunnet på Hjula — nydelige tekstiler med mønster som sikkert vil få alle med en hang til 50-tallet å bli forelsket.

Et besøk til Hønse-Lovisa kan absolutt anbefales. Besøk hjemmesiden for åpningstider og arrangementer.

Har du et “hemmelig” favorittsted der du bor som kanskje ikke alle vet om? Fortell, fortell!


1 Comment


  1. Javelin på Kampen er Oslos beste kaffebar! Rett ovenfor Kampen kirke. Nå skal det sies at jeg pleide å jobbe der, så jeg er vel en smule partisk ;) Men kaffen er strålende, med bønner fra Tim Wendelboe.

Leave a Reply