Hjemmelaget for folk i farta

Hjemmelaget for folk i farta

24.05.10  |  Annet

Til dere som måtte undre: hverdagen til en matblogger er ikke så glamorøs som en skulle tro.

Selv om det kan virke som om at her er hver dag en matfest bestående av en eksotisk oase av ingredienser, intrikate oppskrifter og et hav av tid, er det synd å måtte meddele at slik er det dessverre ikke. Jeg kan heller ikke skryte på meg at det renner inn invitasjoner til kule matevents eller restaurant-åpninger med røde løpere, glødende blitzlamper, champagne og kjendiskokker på løpende bånd. Dersom noe slikt eksisterer, noe jeg kanskje tviler litt på, er ikke vi en del av den eksklusive gjengen.

Tiden flyr, ukene baller på seg, og selv om ambisjonene er høye er hverdagsglamouren på matfronten ikke flottere enn kanskje en potte fersk gressløk i vinduskarmen (som kattene spiser opp), en espresso til frokosten, og muligens litt dijonsennep på brødskiva. Fenomenet kalles tidsbrist, og matblogging er en tidkrevende hobby som kun genererer utgifter jeg unnvikende legitimerer som «jammen — vi må jo ha mat!».

Det store kjøttdeigspøkelset

Våre hverdagsmiddager, på de dager vi faktisk spiser noe som er i nærheten av å ligne på middag, kan være en trist affære. Bevares, verken jeg eller Asbjørn legger oss sultne, det er bare det at vi ikke alltid lager et fullverdig middagsmåltid, eller er sultne samtidig. Da blir det gjerne til at jeg visper sammen en omelett eller forbarmer meg over restene fra i går — noe som kan fortone seg som en i overkant kreativ affære på tallerkenen.

I følge Norske Spisefakta, som er en undersøkelse som gjennomføres av Synovate annet hvert år, spiser norske barnefamilier kjøttdeig i gjennomsnitt 71,9 ganger per år. Det tilsvarer omtrent hver femte dag året rundt. 6 % av alle nordmenn spiser også kjøttdeig tre ganger i uken eller mer. Hvordan de seks prosentene klarer det uten å gå grundig lei er for meg et mysterium. Årsaken er åpenbar: det skal være kjapt, enkelt og mettende.

Hverdagen kan være tøff, og mat står høyt på mange sin liste over «ting jeg har dårlig samvittighet for». Skulle, skulle ikke. Burde, burde ikke. Det er en lang vei å gå, med daglige fallgruver og vanskelige valg. Jeg tror ikke de gode matvalgene verken handler om manglende kunnskap om ernæring, kjøkkenteknikk, utstyr, inspirasjonskilder eller gode intensjoner. Det handler om tid og energi — nå også kjent som de virkelige luksusvarene i vårt moderne samfunn.

Prøvekaniner

Tilbake til manglende glamourfaktor i vaffelhjerte-hjemmet: da vi for noen uker siden ble kontaktet av et firma ved navn Maten er klar med tilbud å teste en ny middagstjeneste var svaret ja. Talen var klar: dersom du har noen enkle basisråvarer hjemme i skapene, skal vi levere ferske ingredienser og oppskrifter til deg på døra i to uker. Det høres forlokkende ut, ikke sant? Tilbydere av denne typen tjenester i Norge i dag er foreløpig noen få, og retter seg i hovedsak mot familier. En leveranse fra Maten er klar inneholder råvarer nok til fem middager til fire personer, og tiden en ellers ville brukt til å klø seg i hodet i matbutikken frigis til andre givende sysler. En abonnerer på tjenesten, og kan velge å få sin leveranse hver eller annenhver uke, med mulighet for å ta en pause.

Luksus eller livbøye?

Er dette luksus? Vel, for meg er en slik middagstjeneste åpenbart en stor luksus, men det kan hende svaret fortoner seg annerledes for en småbarnsfamilie med foreldre i full jobb, full aktivitetskalender på kvelden, og et liv som jevnt over balanserer på randen. For denne gruppen kan en slik tjeneste muligens være en livbøye i hverdagen. Konseptet til Maten er klar kan selvsagt også passe for husholdninger bestående av to personer der maten gir grunnlag for lunch, eller fryses ned til senere middager. Kanskje kan man til og med være helt crazy, og invitere noen venner hjem til middag på en vanlig ukedag?

Vi gikk til oppgaven med lyst sinn, og kanskje litt frykt for å gi fra oss kontroll over middagene i to uker. Frykten var bortkastet, for vi fikk god mat, velbalanserte ukemenyer, masse ferske grønnsaker, ordentlige råvarer og noen gratis middagstips på kjøpet. All ferdigmat var selvsagt utelatt, og konseptet lover alltid at en viss andel av produktene skal være økologiske — slik bevissthet setter vi pris på.

Her er et utvalg av middagene vi spiste:

Kyllingkarbonade med gremolata, tomater og squash


Lammepølser med ratatouille


Stekt kjøttdeig med agurksalat og aprikos


Pasta Julienne med røkt laks, nykål og gulerøtter


Spinatsuppe med egg og alfalfaspirer

Det neste spørsmålet mange stiller seg er naturlig nok hva dette koster. En ukesleveranse koster kroner 1295 levert hjemme hos deg. Er dette dyrt? For å kunne svare umiddelbart ja eller nei bør en vite hva ens ordinære ukesbudsjett er på mat. Tema matbudsjett eller budsjett for den del, er nok et ullent begrep for mange. Ja, jeg har sett Luksusfellen og koser meg gløgg i hjel! Min helt, Hallgeir i Luksusfellen, sier at et matbudsjett for fire personer bør ligge på rundt 6000 kr i måneden. SIFO har en kalkulator der du kan beregne om din husholdning ligger over eller under standarden for normalt forbruk. Mitt og Asbjørns matbudsjett ligger på hele 70 kroner over hva SIFO oppgir som gjennomsnitt for vår forbrukergruppe, og det skyldes den hestesko-iskaka vi koser oss med hver søndag til kaffen.

Vaffelhjerte vil aller helst være en mat-er-gøy-lag-mere-mat-hjemme-blogg, men her kommer et lite spark bak til bortskjemte middagsspisere — du kjenner kanskje typen som pusser opp kjøkkenet for å bruke stekeovnen til oppbevaring av sko, eller de som kjører den blankpolerte Audien sin over grensen, og klager over hvor skrekkelig dyr maten er i Norge?
Mat skal ikke være billig. Vi jobber langt mindre for maten i Norge enn hva visse andre verdensborgere må gjøre. Kjøper man jevnt over de billigste kotelettene, som er sprøytet full av saltlake, sender man også ut et signal til butikkene om at det er sånn mat vi foretrekker. Når hele landet sier ja takk til pulver, hurtigløsninger og umodne tomater, skvises samtidig kvalitetsproduktene ut av markedet og vi sitter igjen med søppel, både på tallerkenen og i magen. Trenger du hjelp til å lage renere mat kan kanskje noen uker med Maten er klar gi deg noen tips.

Hva tror dere lesere om en slik middagstjeneste? Hvilke knep har du for å spise godt på en hverdag du egentlig er altfor sliten til å lage mat?


16 Comments


 1. Tipser om Maten er klar sin oppskriftskonkurranse på Facebook der du kan konkurrere om å vinne middagsposer for 2600 kroner.

 2. 6000 i månedsbudsjett for 4 personer, jeg tror vi sprekker litt der. Ukehandelen på Rema er riktignok på 1500, men så kommer tilleggsturen til Jacobs :-)

  Foreløpig tror jeg ikke vi hiver oss på et slikt mattilbud, men det er mest fordi gubben er ordentlig flink og fortsatt inspirert på kjøkkenet.
  *skryte*skryte*
  Han legger opp meny på fredag kveld, ukehandler (og da mener jeg at vi kun handler en gang i uka!) på lørdag og lager ferdig nesten all mat på søndag kveld, slik at når jeg kommer hjem på ettermiddagen så er det bare å gå i kjøleskapet (ja, dette krever et ekstra kjøleskap)og finne fram passende kjele, evt at jeg vet hva jeg skal lage.
  Vi har knapt hatt samme middag 2 ganger etter jul og kjøttdeig er vel 2 ganger i måneden.
  MEN dette krever selvsagt at man planlegger. På en annen side gjør dette hverdagen med 3 barnehageunger og full jobb levelig.
  Nei, nå skal jeg slutte å skravle :-)
  Ha en fortsatt fin kveld

 3. Jeg er enig med Ugla her i at planlegging er nøkkelen her. Jeg gjør nøyaktig det samme som Maten er klar-tjenesten tilbyr selv. Jeg setter meg ned en times tid en gang i uken og kikker på kalenderen og planlegger det antallet middager som trengs de neste 7 dagene. Stort sett blir det 5-6 middager da vi ofte har andre planer nå og da. Så setter jeg opp en stor og omfattende handleliste og handler ALT som trengs i en omgang. Det er kun dispensasjon til å kjøpe mer bananer eller tomater (eller lignende) en annen dag om det virkelig trengs. Jeg fastsetter ikke hva som skal være på hvilken dag, men beholder listen som en slags a la carte-meny hvor man velger den middagen man føler for den enkelte dagen. I tillegg sørger jeg for at det blir minst et par veldig enkle middager sånn at man har et alternativ for de skikkelig slitsomme dagene.

  Resultatet hos oss er at det har gått mye mindre penger til mat de siste ukene, færre råvarer må kastes fordi jeg ikke har rukket å bruke dem opp og fordi jeg planlegger en hel ukesmeny av gangen blir det mye mer variert og kreativt enn vanlig. Hverdags-matlagingen føles dessuten mye mindre stressende når jeg vet at jeg har oppskrift og råvarer liggende klare når jeg kommer hjem fra jobb.

  Og fremfor alt, det er forferdelig gøy!

  Om man ikke orker eller har tid til å planlegge og handle selv, så synes jeg Maten er klar er et supert konsept. For meg virker prisen litt stiv, men jeg er selvsagt enig i at det godt kan koste litt for kvalitet.

  • Skulle ønske jeg hadde bare ett gram av din disiplin, Isobel. Kunne sikkert sneket inn en årlig spaferie i Riga hadde jeg vært litt flinkere på å planlegge matinnkjøpene. Skjønner at jeg har litt å hente!

 4. Dette ser veldig bra ut! Er det tilpasset årstidene også, slik at du får mat som faktisk er i sesong? Her i England er jo matprisene lavere enn hjemme, men så gjør supermarkedene det enkelt å velge etter kvalitet eller pris; alle de store kjedene har ulike produktserier for folk som handler på budsjett og folk som vil betale for det lille ekstra. Det er noe som ikke er så enkelt når man står foran butikkhyllene hjemme, syns jeg. De store norske kjedene videreselger jo i hovedsak merkevarer, og i den grad de har egne serier er vel det billigvarianten (Euroshopper o.l.) eller økologisk mat? Eller har dette endret seg noe? Uansett gøy å få høre om nyvinninger på matmarkedet hjemme :)

  • Hei! Kjenner ikke konseptet godt nok til å kunne uttale meg om fokus på sesongvarer. Forøvrig kommer norske kjeder nå snikende etter de europeiske med egne merkevarer, med foreløpig svært forsiktige fremstøt. Skal ikke se bort i fra at vi vil se store endringer innen bare noen få år på nettopp den fronten. Spennende med variasjon.

 5. Vi er klar for å prøve ut dette, så snart tilbodet kjem til Bergen – trur ikkje det er særleg mykje dyrare enn det vi brukar på fem middagar – dessutan er det miljøveneleg i og med at ein ikkje endar opp med å kjøpe matvarer som ikkje vert brukt – slik er i alle fall realiteten for mange som ikkje er like flnik å planlegge som dei over…

 6. ein kommentar til – vi har forstått det slik at det er ein del økologisk mat og absolutt ikkje billigvarianten!

  • Hei! Alle proteinkildene var av bra kvalitet. Pølser fra Grøstad, fersk laks, fersk karbonadedeig etc. Økomaten var i hovedsak grønnsaker og karbohydratdelen av “pakken”. Økologisk kjøtt er foreløpig en sjeldenhet, så veldig bra med pølser fra Grøstad gård.

 7. Jeg synes dette ser utrolig spennende ut.

  Vi brukte også å sette oss ned en gang i uka og planlegge ukens middager – men så fikk vi barn og matlaging et stress istedet for en glede. De siste årene skal jeg innrømme at det stort sett har gått i de samme fem middagsrettene (dem jeg husker når jeg står og stresser hos ICA). Og det har ikke akkurat vært middagsretter jeg ville vært stolt av for noen år siden for å si det sånn.

  Jeg drømmer meg fortsatt bort i kokebøker, men hverdagen er en annen. Sukk. Skjemmes egentlig ikke over det, men skulle ønsket at det var annerledes.

  Hvis dette konseptet med Maten er klar funker og kan gi oss litt mer variert og sunn mat som kan lages kjapt så vil vi helt klart være kjernekunder. Jeg håper de leverer i Lillestrøm.

  Så forresten at de hadde et svært oppslag i Dagens Næringsliv i dag og jeg sjekket dem derfor opp på Facebook – og fant linke til denne bloggen :-D

  • Hei Marmar. Din mathverdag er nok ikke uvanlig. Håper du får anledning til å teste konseptet og kanskje finner noen nye favoritter? Jeg lærte en ny kokossaus som var helt super. Hilsen Elise

 8. Kan kun anbefale Matenerklar, – så enkelt er det.
  Har prøvet nogle af deres retter. De virker gennemprøvede og velafbalancerede.
  For den travle familie må det være alle tiders: Tænk at man kan slippe for at stå i lang handlekø efter arbejdstid med sultne og trætte unger, der plager om godterier. Råvarerne bliver leveret til døren og de er lette at tilberede.

 9. Takk for et godt tips. Dette er jo en genialt god ide. Vi venter nå spent på første levering :)

 10. Hei Elise!

  Jeg leste på siden din at du hadde laget vanilje ekstrakt.
  Hvordan ble den? Kan den anbefalles?

  Takknemkig for svar. Du har en toppers side.
  Mvh Inger

 11. Hei Inger. Vaniljeekstrakten er toppers og blir bare bedre og bedre. Når jeg har bakt med vaniljestang skyller jeg den bare og legger den i glasset. Nå må jeg straks etterfylle med med Jack Daniels siden jeg har brukt opp en hel del. Kan virkelig anbefales!

Trackbacks

 1. Vaffelhjerte.com tester; “Hjemmelaget for folk i farta” | Matenerklar

Leave a Reply