Elgpizza - helt konge

Elgpizza – helt konge

25.09.10  |  Pasta og pizza, Vilt

Dette innlegget handler om elgpizza. Om italienerne er kjent med fenomenet er jeg usikker på — noe sier meg at denne informasjonen kan vekke en del sjokkartede uttrykk i pizzaens hjemland, så dersom du kjenner en napolitaner; se an vedkommende.

Alle nordmenn er selvsagt inneforstått med at det i vårt langstrakte land finnes et visst antall frysebokser med innhold av elg. Dersom gjennomsnittshusholdningen i en typisk elgkommune eier to frysebokser med volum á 200 liter, er det naturlig å anta at minst en fjerdedel av dette volumet består av elgkjøtt i en eller annen variant. Det er nemlig mye elg i Norge, og hver høst er det mange som setter pris på å fylle forrådene sine med kortreist storvilt. I min hjembygd det det intet unntak, og for de som vil vite litt om hvordan det foregår har jeg dokumentert Jaktlaget Frisk’s bedrifter.

Med den nasjonale rikholdige elgbestanden har det mest utbredte crossover-kjøkkenet i Norge oppstått, og det går vilt for seg! Elgtaco, elg-bolognese, chili con elg, elg á la Bali og for ikke å snakke om elgpizza. Elgen er med andre ord et svært internasjonalt dyr. En riktig globetrotter.

På den hvite pizzaen er den klassiske tomatsausen fraværende, og istedenfor saus legges toppingen enten rett på deigen, eller oppå et lag med rømme. Min pizza har sin opprinnelse fra årets påskeferie hjemme i Tranøybotn. Midt på natten våknet jeg opp med en klar tanke i hodet: Hvit pizza med elgkjøttdeig. Deretter sovnet jeg og våknet opp neste dag med én ting fore. Kunne det tenkes at nettopp hvit pizza ville få frem det aller beste i elgkjøttdeig som jeg er så glad i? I tillegg til rømme og ost ville jeg holde tilbehøret så enkelt som mulig med rå løk som blir søtlig under ovnssteking, og steinsopp som heldige sopplukkere kan skilte med. Er man ikke fullt så heldig på soppfronten kan man gjøre som meg og kjøpe tørket steinsopp på glass i Paris. Snobbete, jeg? Neeeida, på ingen måte! (Til eget forsvar kjøpte jeg ikke et eneste silkeskjerf).

Du gjerne dele dine kulinariske elgkjøttfavoritter og tips i kommentarfeltet — gode sauser, smarte tilberedningsmåter, originalt tilbehør eller viner, you name it!

Pizzadeig til 1 stor pizza
 • 4 dl hvetemel
 • 1,5 dl lunkent vann
 • 1/2 pose tørrgjør eller 25 gr ferskgjær
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts salt
Fyll:
 • 400 gr elgkjøttdeig
 • 1 beger seterrømme
 • 1 gul løk
 • 1 neve steinsopp – fersk eller tørket. Bruker du tørket sopp, må den bløtes i lunkent vann før bruk
 • Revet ost etter ønske

Hvit pizza med elgkjøttdeig

Bland sammen ingrediensene til en jevn deig, og la den heve til omtrent dobbel størrelse.

Stek elgkjøttdeig i panne og smak til med salt og pepper. Kjevl ut deigen og bre rømmen utover. Topp med kjøttdeig, rå lø i fine båter, sopp og ost.
Stekes på 225 grader til bunnen er gylden på kantene, cirka 15-18 minutter.

Et tips til alle som har planer om elgjakt fra og med idag: her er Mattilsynets gode råd for sikring av optimal mattrygghet gjennom alle ledd — fra slakt til transport og lagring.8 Comments


 1. Jeg har ikke smakt elg rent (OM jeg har smakt), men ellers hørtes jo dette godt ut da! Må jo bare fungere med en sånn enkel bakgrunn til det jeg hører er kraftig kjøtt.

  Jeg vet altså ikke, fordi “svigerforeldrene” mine kom med noen poser umerket kjøtt, “enten er det svenskekjøttdeig delt i småposer eller så er det elg fra i fjor, vi vet ikke!”. Så dette endte i lasagne. Var en noe snodig kjøttdeig, ganske smulete, men det er jo også uvannet kjøttdeig, så kan jo ha vært det. Ingen vet!

  Håper jo å raske til meg noe elg fra dem engang og smake rent. De har hele hagen full av dem på vinterstid og “svigerfar” truet med både ene og andre i fjor da en av dem visstnok “satte seg bak garasjen og skeit på hele veggen!”….

  • Haha! Mye lumskheter som skjer bak garasjen ja! Jeg er godt kjent med fenomenet å fnaske med meg diverse godbiter fra fryseboksen der hjemme og håper naturligvis på god uttelling i år også:)

 2. Ah! Fantastisk innlegg. Vi har fortsatt elgkjøttdeig fra i fjor i fryseren, og nå kommer det snart nye forsyninger. Det er flott kjøtt, men jeg har foreløpig vært lite eksperimentell når det gjelder bruken. Det nærmeste jeg har kommet cross-over er vel tapas-inspirerte kjøttboller. Jeg trenger med andre ord inspirasjon.

  Skal definitivt følge med på dette innlegget og stjele alle ideer som måtte komme. Elgkjøtt er rimlig mildt til vilt å være, så bruksmulighetene bør vel være mange. Pizza-oppskriften er allerede notert og vil bli testet ut til uken. Har forøvrig spist rein-pizza ved flere anledninger, og kan rapportere om at det smaker utmerket.

  • Hei og takk. Reinsdyrpizza er kanskje hakket mer eksotisk enn elgpizza? Topp mat det uansett! En kan tross alt ikke bare spise steik her i verden:) Siden du trenger elgkjøttdeig-inspirasjon, – jeg har en oppskrift fra i fjor vinter som du finner under Related posts (link rett over her). Den heter Hunters Pie og er en fornorsket versjon av den engelske retten Shepherds pie som vanligvis lages med lammekjøttdeig. Prøv f.eks med jordskokk eller sellerirot i potetmosen og det blir høstfest:)

 3. Elgpizza er en av mine favoritter, og fast gjest på bordet under melodi grand prix. Gjett hvem som er den store vinner.
  Dagens elgjakt resulterte i stor leiteaksjon etter lagets trofaste medlem – elghunden Karo. Etter gårdagens maratonlos fant han det opportjunt å overnatte ute. I ettermiddag kom han,glad og fornøyd og i god form ned til sivilisasjonen.

 4. Imponert over pizzafotograferingen Elise! (H)elgefotografering? ;)

  • Hoho – nei no asså! *Klapper meg på knærne og skoggerler*. Tro det eller ei -bildet er faktisk fra i mai, – her ligger ideene lenge og ulmer før de blir iverksatt og fullført. Tåler de tidens tann havner de her på bloggen. I internettverden vil “tidens tann” dermed si omtrent 6 måneder:)

Leave a Reply