Bønder i byen - vi dyrker spirer

Bønder i byen – vi dyrker spirer

01.05.10  |  Frukt og Grønt, Teknikker

Å dyrke sin egen mat i byen kan være en nøtt, men ikke alltid. Spesielt ikke hvis det eneste en trenger er en håndfull bønner og et syltetøyglass. Spirer kan du dyrke uansett hvor du bor.

Denne uken har bonderomantikken fått blomstre i byen med testing av spiredyrking. Sist gang jeg gjorde dette var i barnehagen med karse på fuktig bomull i en liten boks. Entusiasmen har ikke vært noe mindre nå—og ja, jeg er vilt begeistret over naturens underverker, langt mer nå enn hva flerfoldige år med naturfag på skolen evnet å gjøre med meg. Legg en bønne i vann, og den lille pakken med liv våkner. Etter noen dager med tilsyn og pass har det blitt en liten plante som er pakket med næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Jeg har tidligere skrevet om staple foods, og for vegetarianere og veganere er spirer nettopp slik nøkkelmat—det burde det bli for flere. Det er heller ikke uten grunn at Raw Food-entusiaster forkynner spirenes fortreffelighet. I spirer er nemlig næringsinnholdet på topp. Av ferdige varianter en får kjøpt i butikk er mungbønne-spirer foreløpig det eneste jeg har sett, men både bønner og frø er lettvint å få tak i, så her er mulighetene langt flere.

Verktøy

Det finnes flere metoder for å dyrke, men jeg valgte den mest grunnleggende: rene syltetøyglass. På enkelte helsekostbutikker får man kjøpt spesielle spirebrett, men oppriktig talt vet jeg ikke hva fortrinnene eller ulempene er med glass kontra brett. Har du erfaringer her, må du gjerne dele de med oss.

Tilleggsutstyr

Gassklut og gummistrikk. Jeg klipte til en gassklut slik at den dekket ¾ av åpningen på glasset og festet den med gummistrikk. Formålet med dette er å gjøre skyllejobben enklere og forhindre at spirene falt ut av glasset ved uthelling av vann. Åpningen sørger for at spirene får nok oksygen.

Bønner eller frø eller begge deler?

Hva kan spires? Her er det få begrensninger. Hele korn (hvete, bygg, rug m.fl), linser, nøtter, alle mulige typer bønner, quinoa, villris, kikerter, erter, frø – slik som gresskarfrø, solsikkefrø, sesamfrø og bukkehornfrø. Man kan med andre ord finne det meste på en vanlig matbutikk og det er bare å teste i vei. Avanserte spiredyrkere slår seg gjerne løs på nettbutikker som selger ulike typer frø.

Fremgangsmåte i tre trinn

 1. Bløtlegging
 2. Spiring, skylling og drenering
 3. Høsting, avskalling, lagring og spising

Bløtlegging

Tørre bønner og frø ligger bokstavelig talt i dvale, men under bløtleggingen våkner de til liv. Visse typer bønner absorberer en del vann, så 2-3 deler vann til 1 del bønner/frø er en grei regel. Vannmengden er ikke fullt så viktig som selve tiden til bløtlegging, bare pass på å ikke bløtlegge for lenge. Gjennomsnittet er 8-12 timer, men noen typer krever mer, andre mindre. Bløtlegging over natten fungerer fint for bønner, linser og større typer frø slik som solsikke- og gresskarfrø, mens mindre frø og korn ikke trenger mer enn 4-6 timer. Når bløtleggingen er over, heller en ut alt vannet og prosessen er i gang.

Spiring, skylling og drenering

For at spirene skal ha det bra trenger de daglig omsorg. De må vannes tre ganger daglig. Det gjøres enkelt ved å fylle glasset med kaldt vann, sørge for god sirkulasjon for så helle det ut igjen.


Det er viktig å få ut så mye av vannet som mulig for å unngå råte. Sett derfor glasset i omtrent 45 graders vinkel i ei stund, slik at alt vannet får renne ut. Pass på at spirene ikke får direkte sollys—mine stod beleilig nær vask og kjøkkenkran på kjøkkenbenken.

Høsting, avskalling og oppbevaring

Ulike bønner og frø trenger ulik spiretid. Underveis i prosessen vil spirene begynne å få hale, mens andre blir grønne. Når halen er 2-3 cm lang er de klare til å høstes.

Når en har kommet så langt at spirene er spisemodne kan man fjerne de tomme frøkapslene. Det er ikke et must, men visse kapsler er seigere enn andre og litt tunge å tygge. En bra teknikk for avskalling er å legge spirene i en stor bolle med kaldt vann, for å så sette vannet i bevegelse ved å rotere vannet rundt i bollen. De fleste kapslene vil da flyte til toppen og kan fiskes ut.

Legg spirene over i en sil og legg de deretter over på kjøkkenpapir ei stund. Ved å oppbevare tørre spirer i en tett beholder i kjøleskapet kan du ha glede av avlingen din i flere dager, opptil en uke litt avhengig av type spire.

Posene i Istad-serien fra IKEA holder spirene friske. Posen kan vaskes og brukes om igjen.

Matlaging med spirer

Jeg hadde spirefest tre dager til ende og lagde mat med spirer i ulike varianter. I prinsippet kan en i alle retter der salat er et tilbehør variere mer med spirer. De er sprø, flere av dem har en utrolig delikat farge, de er dekorative og har en særegen smak.

Tre vårlige forslag:

Foccaccia-blings med pesto, grønn salat, kalkunpålegg, hardkokt egg, tomat og solsikkespirer.

Vegetarburger laget av kidneybønner, gresk yoghurt, rødløk og grønn chili. Servert med grillet haloumi-ost, ajvar og mungspirer.

Grønnsakswok med minimais, rødløk, fersk mango, sopp, squash, cashewnøtter og mungspirer.

Neste på radaren er rispapirruller med ferske reker, spirer og peanøttdressing. Deretter blir det kan hende en wrap. Hippien inni meg vil også prøve avocado-smoothie med spirer. Mulighetene er uendelige.

Kun en vulkan kan stoppe meg nå!


14 Comments


 1. Så kult med flere bønder i byen! Vi har akkurat prøvd oss på spirer for første gang, og min litt overivrige mann kjøpte et 3-etasjes spirebrett. Etter å ha lest dette, ser jeg vi fint kunne klart oss med glass, men et par fordeler er det med spirebrett: Du får lagt mye spirer hvis du har en stor husholdning og brettet er plassbesparende. Siden spirene helst skal stå mørkt i noen dager (har jeg skjønt), og vi har begrenset skapplass, var det greit med et system som kunne produsere tre typer spirer og stables i stekepanna i gryteskapet.

  Vi syntes spirene var overraskende gode! Det ble riktignok en del luft i magen, men jeg har hørt at det gir seg… Tusen takk for en vakker og inspirerende post! Lekre bilder!

  • Hei Gunhild. Takk for opplysende kommentar med dine erfaringer ved spirebrett. At det er plassbesparende er absolutt er fortrinn. Det med at spirene skal stå mørkt har jeg hørt litt ulikt om. Enkelte steder står det at en kun bør unngå direkte sollys, men jeg har også hørt at dersom en frarøver alt lys blir næringsinnholdet enda høyere, men det har jeg ikke fått bekreftet noe sted.
   Litt sollys på slutten for å få frem grønnfargen og klorofyllproduksjonen kan kanskje fungere for de spiretypene som har grøntpotensiale i seg?

   • Sånn er det, tror jeg, mørkt først i 2-3 dager og så et døgn lyst for å få frem det grønne.

    Glemte forresten å si at jeg er ny her og gleder meg til å utforske bloggen deres nærmere. Den ser kjempefin ut! :)

    • En bitteliten ekstra advarsel: Etter noen vellykkede spirerunder ble vi kjepphøye og late og glemte å skylle spirene et par ganger. Resultatet ble bittert. Måtte kastes. Konklusjon: Følg prosedyren…

     • Interessant erfaring, Gunhild. Var ikke klar over at mangelfull skylling gav bittersmak. Dette er god læring:)

 2. Dette var riktig så inspirerende! Jeg gikk rett på kjøkkenet og satt i gang 8 slag. Jeg har drevet litt med spirer tidligere, med både glass og spirekasse. Jeg synes spirekassen er tungvint å ha med å gjøre og har droppet den til fordel for norgesglass.

  Og tusen takk for tips om vaskbar pose fra IKEA. Det er et produkt jeg har ønsket meg veldig lenge!

 3. Fin ny layout og logo! Dette med spirer hørtes veldig gøy ut, catchy bilder! Vi har drevet med “storskala” tomat- og urteproduksjon på den lille terrassen vår de siste årene, men en 5-ukers sammenhengende ferie i sommer gjør at vi dropper det i år (vanningsproblematikk). Men spirer, det må vel kunne gå? Du skriver at det varierer litt hvor lang tid det tar, kan du gi noen ca eksempler?

  Og bare for å avsløre manglende biologisk forståelse… Det er altså disse tørkede bønnene/ertene/frøene, som vi ellers bløtlegger og koker, evt rister eller baker med, en kan få til å spire!?

 4. Så gøy du også skriver om spirer, så mange som skriver om det for tiden! Jeg får mer og mer lyst å prøve selv – men har ikke verdens beste plass å ha sånt stående på + jeg er en svært distre person og ender vel med å ha spirer voksende utover hele kjøkkenbenken før jeg husker på dem igjen :P

  • Hei Veronica. Det er stas å kunne dyrke noe helt selv med suksess og uten å nødvendigvis måtte ha anlegg for grønne fingre. Jeg har per i dag kun én stueplante som utrolig nok har overlevd helt siden jul. Det må være personlig rekord, hehe!

 5. Kjempekjekt tips!! :) Dette skal jeg prøve ut:)

 6. Takk for kjempefin post! Er såvidt igang med spiringen på kjøkkenet og googlet meg fram til dette. Fant i tillegg en dansk side om spiredyrking (http://friskespirer.dk/lektiner-i-boenner) hvor jeg leste om giften lektin som finnes i en god del bønner. Det er altså ikke alle slag det er like gøy å eksprimentere med…

  • Heisann. Absolutt greit å vite dersom man spiser mye spirer. Takk for info. Av navnene i linken er det kun kidney- og limabønner jeg er kjent med.

Trackbacks

 1. Byggotto – risotto av byggryn | Vaffelhjerte

Leave a Reply