Foliebakt ishavsrøye fra Vesterålen

Foliebakt ishavsrøye fra Vesterålen

24.04.10  |  Ørret

Visse tilberedningsmåter virker mer skremmende enn andre. Dersom risikoen for å feile virker overhengende, blir det gjerne til at en aldri tester eller gambler på noe nytt. Ingen vil jo kaste mislykket mat eller svare for kulinariske katastrofer.

Kjøkkenentusiaster har gjerne en ting til felles, og det er at de liker å kjøpe masse forskjellig utstyr for å teste nye teknikker. Ikke få hjem har en forglemt gammel Römertopf stående oppå kjøkkenskapet. Selv kjøpte jeg en bambussteamer i troen på at jeg, en vakker dag, skulle bli en dim sum-heltinne—den gang ei. Nå ligger den bakerst i et skap sammen med den stakkars pastamaskinen min som jeg dessverre aldri har fått helt bukt med.

Der ligger de, og når vårrengjøringa står for tur, titter de frem og minner meg på at jeg er mer traust enn jeg selv liker å innrømme.

Når det kommer til fisk er ovnsbaking min soleklare favoritteknikk. Det er enkelt å kjøpe ferdig fileterte porsjoner, legge dem i ei ildfast form sammen med noen smørklikker, kanskje litt sitron, salt og pepper—inn i ovnen og ferdig på 10 minutter, noe som ofte er tidsrammen min på en hverdagsmiddag. Hel fisk, derimot, har jeg aldri fått muligheten til å teste, men nå skal frykten overvinnes.

I fiskedisken der jeg handler har de med jevne mellomrom fersk ishavsrøye fra Vesterålen som har fått beskyttet betegnelse. Den fine fisken var årsak nok i seg selv til å ville gi seg i kast med foliebaking.

Det kreves litt rensing før servering når fisken er ferdig: skinnet skal trekkes av, og fileten skal deles opp i porsjoner fra beinet. Det krever en stødig hånd, en kniv (gjerne en spiss en) og litt kjennskap til fiskeanatomi. Av den grunn vil jeg nok ikke anbefale akkurat denne retten dersom du har stort middagsselskap med masse annet tilbehør og slips på.

Dette er vel heller en mer rustikk middag der tilbehøret skal holdes enkelt; det viktigste er at du skal føle deg like barsk som Lars Monsen for en stakket stund.

Til 2 personer:
 • 1 ishavsrøye på omtrent 1 kg
 • 1 sitron eller lime
 • fersk timian
 • salt og pepper
Agurksalat
 • 1 agurk
 • 2 ts eddik
 • 1 ss sesamolje eller annen olje
 • 2 ss sesamfrø
 • 1 ts sukker

Foliebakt ishavsrøye

Sett stekeovnen på 225 grader.

Rens og skyll fisken godt, ta ut gjellene ved hjelp av kniv eller en saks. Klipp bort det ytterste av halen og finnene, men behold hodet på. Tørk fisken godt utenpå og inni ved hjelp av kjøkkenpapir.

Lag skråsnitt med 2-3 cm avstand på begge sider av fileten og skjær helt ned til beinet. Dryss salt og pepper i snittene og i buken. Del sitrusfrukten i halve skiver og stikk en halv skive nedi i hvert snitt sammen med en smørklikk og en kvast timian.

Pakk fisken inn i tykk aluminiumsfolie med skjøten opp og plasser på rist midt i ovnen.

Bak i stekeovn i ca 25 minutter.

Ta fisken ut av ovnen og avkjøl litt før skinnet fjernes ved hjelp av en liten spiss kniv. Lag et tynt snitt ved hodet og gjellene langs ryggbenet. Begynn ved hodet og trekk skinnet av gradvis.

Agurksalaten lages enkelt ved å skjære agurken i lange skiver ved hjelp av ostehøvel. Bland de øvrige ingredienser, og hell over agurken. Bland sammen. En klatt gårdsrømme på tallerkenen kan også anbefales.5 Comments


 1. Så herlig! Hurra for vesterålsfisk :-) Velskrive og inspirerande blogpost. Men fiskeanatomi er skummelt altså…

 2. Heil ovnsbakt fisk er ein fantastisk tilberedingsmetode. Eg brukar det mykje både til laks og ørret. Fisken gjer seg sjølv og resultatet vert alltidt vellykka:0)
  Denne ishavsrøya såg nydeleg ut!!
  Ser du har ei litt anna oppskrift på agurksalat enn meg, den må prøvast ut…

 3. … og hel fisk i folie funker på grillen og på bålet også (enda mer Monsen-style)

  Dette med beskyttede betegnelser er spennende, vår egen AOC-ordning! Jeg håper det brer om seg og at vi forbrukere blir obs på dette.

  • Hei Werner. Hel fisk på grillen skal absolutt testes når sesongen er her. På bålet er selvsagt det ultimate for friluftsentusiaster, men da må man både få fisk og kunne fyre opp et bål, så det spørs om jeg kanskje kommer til kort der gitt! Tror jeg må helgardere med en pølse i sekken sånn for sikkerhets skyld:)

Leave a Reply