Høstbaking – bananbrød med ingefær-is

Høstbaking – bananbrød med ingefær-is

23.09.09  |  Bakverk og desserter

Når luften blir kaldere og dagene blir korte trer bakebehovet mitt hyppig frem. Hva er da mer trivelig enn å ta på seg forkleet kose seg litt ekstra i den lune kjøkkenkroken?

Om høsten blir jeg også langt mere eksperimentell i krydderbruken ved at jeg får et behov for ekstra varme og krydrete smaker, med jula som det ultimate høydepunkt.

Har du et par overmodne bananer du ikke helt vet hva du skal bruke til, er bananbrød løsningen.

USA er de veldig glade i bananbrød som på skalaen er nærmere en formkake enn brød, men de kaller det likefremt brød, så da skal ikke jeg kverulere om hva som er brød eller ei. Bakverket er nesten å regne som en institusjon, og godt bananbrød er både kompakt men saftig, og bruker man godt modne bananer som inneholder masse naturlig søtstoff får man optimalt med banansmak. Har du et par overmodne bananer du ikke helt vet hva du skal bruke til, er bananbrød løsningen.

Da jeg bodde i USA og jobbet hardt for å bli integrert, fikk jeg en dag den glimrende ideen at jeg skulle bake bananbrød. Slagplanen var at når mine amerikanske venner fikk smake bananbrødet mitt ville de endelig ta meg på alvor. I mange år har jeg derfor ruget på en bananbrødoppskrift med et litt spesielt opphav som det er på tide å dele. For å få krydderbehovet mitt dekket ville jeg teste bananbrødet med hjemmelaget ingefær-is. Det funket bra! I første omgang kommer kun oppskriften på bananbrødet.

Ingredienser
 • 500 gr hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 4 ts bakepulver
 • 100 gr romtemperert smør
 • 100 sukker
 • 2 egg
 • 6 modne bananer (5 hvis det er store bananer)

Bananbrød

– oppskrift fra baptistenes speiderkorps

Sikt hvetemel med salt og bakepulver. Pisk smøret samen med sukkeret til det er hvitt skummende. Pisk deretter inn eggene, ett etter ett. Pisk i cirka 2 minutter for hvert egg. Mos bananene (jeg bruker en potetmoser) og bland de inn i smør/sukker/eggemassen. Tilsett melet i små mengder, og rør til deigen er jevn.
Hell deigen i en smurt kakeform eller brødform og bak i cirka 1 time på 180 grader inntil en trepinne slipper deigen. Avkjøles på bakerist.12 Comments


 1. Nam nam – tror garantert at dette blir kaken jeg vil bake til helgen. Og nå gleder jeg meg til oppskriften på ingefœrisen !!!!

 2. Baptistenes bananbrød så veldig godt ut! Selv lager jeg et bananbrød med sjokoladebiter i, der oppskriften visstnok stammer fra Willie Nelson (!). Har vært fornøyd med det til nå, men synes ingefæris til høres svært interessant ut!:)

 3. Tipper Willie Nelson er rå på bananbrød! har hørt at Brian (Beach Boys) Wilsons' bestemor hadde sin egen bananbrødbusiness og at de også var svært gode.

 4. Kanskje det er noe med musikere og bananbrød – godt for stemmebåndene med litt banan??

 5. Dette høres ut som potensielt forskningsmateriale. Jeg skriver brev til forskningsrådet umiddelbart, og søker om mange penger til å utrede saken.

 6. Hei,

  Jeg har kun tre modne bananer som jeg tenkte å bruke til et bananbrød. Tror du resultatet blir like bra om man halverer oppskriften? Har så god erfaring med bloggoppskrifter, så skulle gjerne brukt denne. :)

  • Hei Anna,

   Å halvere oppskriften skal gå greit, men brødet vil nok bli litt flatt dersom du bruker en brødform. Alternativt kan du lage store bananmuffins. Det tror jeg kanskje er en bedre løsning. Oppskriften følger nemlig samme fremgangsmåte som standard muffinsoppskrifter og bør fungere fint. Reduser da steketiden til cirka 20 minutter men stikk da et trespyd eller en fyrstikk nedi en muffin og sjekk at det ikke henger igjen deig på når du tar den ut.
   Vil du variere muffinsene er det også godt med sjokoladebiter i. Lykke til!

 7. Takk for godt tips, og raskt svar. Da gjør jeg det i stedet. :)

 8. Denne var RÅGOD! :) Stor suksess som fredagskos til mamma og pappa ;)

 9. Men når, kjære Elise, NÅR får vi oppskriften på ingefæris?Veldig spent på å prøve den!

  • Hei Mari Lyn:) Takk for påminnelsen. Nå må jeg få ut fingern og lage ingefæris! Jeg noterer det sporenstreks opp på lista over prioriterte oppgaver.

Leave a Reply