Hjemmelaget energibar - et sunt lite mellommåltid

Hjemmelaget energibar – et sunt lite mellommåltid

14.08.09  |  Frokost, Snacks

Vanlig scenario i min arbeidshverdag: Klokka nærmer seg halv tre på ettermiddagen, bokstavene på tastaturet begynner å se ut som maur og veien bort til kantina der jeg vet det befinner seg både coca cola og vestlandslefse er farlig kort.

Med blodsukker i fritt fall er det fort gjort å gripe fatt i noe søtt for å holde det gående frem til middag. Varsko. For alle som ikke har forbrenninga til Vegard Ulvang gjelder det nå å ta opp kampen med seg sjøl. Dalende blodsukker er ens verste fiende, og for å holde søtsuget (les: kiloene) i sjakk gjelder det å komme i forkant av seg sjøl.

Kostholdseksperter anbefaler å spise hver tredje time. Det vil si, spiser du frokost kl 7 og lunch kl 12 vil du sannsynligvis havne nedi en blodsukkerbølgedal midt i mellom der et sted. Mellom lunch og middag kan det gå opp til 6 timer, så et mellommåltid er absolutt på sin plass. Men huff, så var det å spise det sure grønne eplet da. Jeg fryder meg ikke akkurat. Her er en bedre løsning!

Å lage sin egen energibar er både enkelt, morsomt og lurt. Morsomt fordi en kan variere innholdet i det uendelig med personlige favoritter av ulike typer frukt og nøtter. Lurt, fordi da har man full kontroll over innholdet.

Min energibar funker også bra:

 • i veska som restitusjonsmat på vei hjem fra trening
 • i sekken på tur
 • i lange tunge motbakker med dårlige gir på sykkelen
 • i matpakken til familiens skolegutt eller skolejente
 • på lesesalen
 • for syvsovere som burde spist frokost men ikke fikk tid. Spis den på bussen eller i bilen på vei til jobb. (Da bytter den navn til frokostbar!)

Søtningsmiddelet i min energibar er honning. Honning er et av naturens vidundermiddel der sukkerartene består av glukose og fruktose. Sistnevnte gir et mye jevnere og mer stabilt blodsukker enn raffinert sukker som gir en et energikick som går rett i taket for så å dale like raskt igjen. Flytende honning har også et høyere innhold av fruktose enn fast honning. Interessant, må jeg si!

Jeg bruker økologisk mandelsmør i min oppskrift. Mandelsmør lages på samme måte som peanøttsmør, bare med mandler. Mandler inneholder den sunne typen fett og mandelsmør finner du hos helsekost eller i dagligvarebutikker med godt utvalg. Mandelsmøret jeg brukte inneholdt kun mandler og litt havsalt, så les innholdsdeklarasjonen og følg med på skjult sukker. Når du først er innom helsekostbutikken, kikk etter tørket frukt, det er nemlig der du finner godsakene.

Energibar – sunn, smart og hjemmelaget

Ingredienser
 • 170 gr puffet havre (havrenøtter)
 • 100 gr tørkede tranebær
 • 50 gr rosiner
 • 50 gr tørket mango skåret i små biter
 • 80 gr skivede mandler
 • 1 ts kanel
 • 2 dl flytende honning
 • 2 dl mandelsmør
 • 2 ss usalta smør

Slik gjør du:

Ha havrenøtter, mandler, kanel, rosiner, tørket mango og tranebær i en stor bolle.

Powerbar-1

Bland alt godt sammen.

Powerbar-3

Mandelsmør, honning og usalta smør smeltes på lav varme i en kjele, eller gjør som meg, ha alt i en glasskål og kjør i mikrobølgeovn på middels varme i 2 minutter.
Mixen skal være varm og flytende.

Powerbar-2

Visp sammen og hell over havreblandingen. Bland godt.

Powerbar-4

Kle en liten bakeform med plastfilm og trykk blandingen ned med hendene. Ha gjerne litt vann på hendene så klisser det litt mindre.

Powerbar-5

Sett formen i fryseren i 30 minutter. Del deretter opp i 16-20 chunky biter og pakk hver enkelt bit inn i plastfilm. Bitene oppbevares i kjøleskap men klarer seg fint i romtemperatur noen timer.

Powerbar-6

Ingen problemer med konsentrasjonen nå lengre, nei!9 Comments


 1. Nam nam…. bortsett fra å vœre veldig nœringsrikt – så jo dette kjempegodt ut – jeg skal ta godt vare på oppskriften og ta den fram igjen når det begynner å bli litt kaldere her

 2. Nam nam nam. Dette så godt ut:p (Selv om jeg akkurat har spist lunsj).. Du har altså mange gode oppskrifter :) Ha en fortsatt fiiin dag..

 3. Så gode disse så ut! Tror jeg må prøve å lage en porsjon.
  Klem Gry : )

 4. Therese Skauge

  wow… Dette var jo genialt!! Denne skal jeg prøve..

 5. Hmm enkle og sunne mellommåltider er jeg alltid på jakt etter.. tror jeg lagrer denne jeg :) Må prøves.

 6. Har lagd flere porsjoner med energibarer, de er perfekte å ha i veska når man er ute på tur. Har utviklet oppskriften til å passe oss, og har også testet den med vanlig honning isteden for flytende. Det funker like bra! :)

 7. Herleg! Kjempegodt!
  Perfekt mellommat og turmat :-)

 8. Ser bra ut! Men hva i alle dager er mandelsmør, og hvor får jeg tak i det (gjerne konkrete butikker sentralt i Oslo)?

 9. hei, mandelsmør er som peanøttsmar – bare med mandler. Røtter på St.Hans haugen pleier å ha det. Du kan også sjekke hos Helios i Hausmannsgate.

Trackbacks

Leave a Reply