Crème caramel

Crème caramel

04.08.09  |  Desserter, Forside, Teknikker

Eller på godt norsk; karamellpudding. Med sin fløyelsaktige konsistens, intenst forførende vaniljeduft og et mykt lokk av karamell på toppen som også danner sausen er dette en fristelse umulig å motså.
Dette er dessert med stor D og jeg spår en kulinarisk renessanse for karamellpuddingen nå som trendbølgen til crème brûlèe er i ferd med å ebbe ut.
En ingrediens mange sverger til når det gjelder karamellpudding er kondensert melk, eller vikingmelk som er merkenavnet det er kjent som i Norge. Vikingmelk lages på helmelk der væskemengden er halvert, derav navnet kondensert. Jeg har ofte en boks på lur i kjøkkenskapet. Vikingmelk er faktisk norges eldste dagligvareprodukt og har eksistert på markedet siden 1891, uten markedsføring. Hatten av for den gode gamle vikingen.
I min familie er karamellpudding juledessert og den er det bestemor som står for, men for meg er det rett og slett uforståelig å kun spise dette én gang i året. Denne oppskriften har en liten twist med smakssetting av hele kardemommefrø. Duften av kardemomme gir meg umiddelbart følelsen av noe trygt, lunt og hjemmekoselig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har kun fire ramekiner (ildfaste porsjonsformer), men oppskriften gir 7 totalt, så jeg fikk litt smete til overs som ble stekt neste dag.

Til 7 former trenger du:

Til karamellen:
2 dl sukker til glassering
1 dl vann

Vaniljesmete:
1 boks vikingmelk (inneholder litt i underkant av 4 dl)
2 dl kremfløte
4 ss sukker
1 vaniljestang
1 ss hele kardemommefrø (fås kjøpt i innvandrerbutikker)
3 hele egg
2 eggeplommer

Ramekinene skal fylles med et tynt lag karamellisert sukker. Ha sukkeret og vannet i en tykkbunnet kjele, helst med lys bunn slik at du kan følge med på utviklingen av fargen. Skru opp varmen og la det koke slik at det bobler slik øverste bilde viser. Fargen blir gradvis mørkere og når fargen er gylden er karamellen klar. Dette er v.a.r.m.t, så hva enn du gjør, ikke stikk fingeren nedi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hell den varme karamellen i formene slik at bunnen dekkes.
Karamellen stivner ganske fort, så ikke vent for lenge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
*Tips: redd for å få stivnet karamell utover kjøkkenbenken? Sett formene på et bakepapir så gjør det ikke noe hvis det blir litt søl*.

Vaniljesmete (også kalt vendtkrem på fagspråket).
Varm opp kremfløte og vikingmelk sammen hele kardemommefrø. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både belgen og frøene i kjelen. Varm opp til blandingen nesten når kokepunktet og la stå og trekke på svak varme en stund. Dette får frem den gode vaniljesmaken.
Avkjøl blandingen noe og sil den.

Pisk sammen eggene, eggeplommene og sukkeret. Rør inn fløteblandingen.

Bonusbilde av kardemommefrø.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Karamellpuddingene skal nå stekes i vannbad. Fyll smeten i ramekinene og sett de i en ildfast form med varmt vann. Dekk formen til med aluminiumsfolie og stek i  ovn på 125 grader i 45 minutter til 1 time. Sjekk gjerne innen den tid. Gi formene et lite kakk og når smeten ikke er flytende i midten er puddingen klar. Det kan ta både kortere og lengre tid avhengig av ovnen din, så prøv deg frem.

Nystekte puddingen avkjøles i vinduskarmen. Når puddingene har romtemeperatur settes de i kjøleskap i ca 2-3 timer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klar til servering! Bruk en spiss kniv og skjær langsetter kanten. Hvelv formen på en tallerken. Sitter puddingen fast? Skjær en runde til og rist litt på formen så løsner den omsider.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Serveres gjerne med litt vispet krem og noen friske bær. God fornøyelse!13 Comments


 1. Mmmmmm, dette ser lekkert ut, og smaker sikkert minst like godt! Flotte bilder!

 2. Takk Trine! Asbjørn tar fantastiske bilder for meg.

 3. Takk, Trine ;) Jeg kan love deg at det smakte helt fortreffelig! Fotografen får godt betalt, foråsiresånn.

 4. Sikle!! Så lekkert, bildene er fantastiske.

  Jeg er jo litt retro, så jeg er mye mer glad i karamellpuddingen enn den – i mine øyne – kjipe creme bruleen. Denne oppskriften må jeg prøve, jeg har til og med former som er helt perfekte.

 5. Hei Merete:)Takk for hyggelig kommentar. Hurra for retro-desserter! Nå fikk jeg plutselig behov for semulegrynspudding med rødsaus merker jeg..

 6. For noen fantastiske bilder – nå må jeg skjerpe meg med de bildene jeg tar på bloggen min ;-) Det er lenge siden jeg har lagd Creme Caramel – så nå skal jeg prøve oppskriften din til helga.

  Tusen takk for en kjempefin matblogg – du inspirerer meg til å holde på med min egen lille blogg.

  Olav :-)

 7. Tusen takk for veldig fin hilsen, Olav. Vi matbloggere må fortsette og inspirere hverandre! Stå på videre:)

 8. ojojojojoj….
  Dette var lekkert

 9. Hei!
  Dette så fantastisk godt ut!
  Bare et lite spørsmål: skal eggene og sukkeret piskes til eggedosis?

  • Hei Ragnhild. Takk:) Her trenger en ikke piske til eggedosis. Bare visp eggene og sukkeret godt sammen med en gaffel eller hjulvisp slik at alt er godt blandet, så er det alt som behøves. Det viktigste er at en ikke får klumper med sukker eller ublandet eggehvite.

 10. Hurra for dette! Og alt blir bedre på fransk.

 11. Jeg vet at denne bloggen offisielt er lagt ned, men det kan jo hende noen slumper til å lese her likevel. Derfor, til informasjon:

  Å lage karamellsausen i en bittelitt sliten (men aboslutt ikke veldig) teflonkjele med tresleiv som røreredskap fungerte absolutt ikke. Jeg har laget karamellsaus i teflonkjele før, men da var den helt ny. Så ikke vet jeg om det var tresleiva eller teflonkjelen, men med stålkjele og plastikkredskap fungerte det utmerket!

 12. Om bloggen er lagt ned, så for all del ikke ta bort den. Her var det jo så mye herlig mat -

Leave a Reply