Gnocchi -en italiensk favoritt

03.05.09  |  Pasta og pizza, Teknikker

Etter å ha tilbrakt nesten en uke i Brussel i jobbøyemed var det godt å komme hjem. Har vært på en av verdens største sjømatmesser -European Seafood Expo. Messa er diger, langt større enn det går an å forestille seg, med utstillere fra hele verden. Siden Belgia er stedet for sjokolade tenkte jeg å gjenta suksessen fra i fjor og kjøpe med hjem noen blokker med både mørk og hvit sjokolade til alskens bakeprosjekter, men ble det tid til det? Selvsagt ikke. Litt skuffende, for er det noe belgierne kan så er det sjokkis.
Bonusen er å komme hjem til sine kjære, både to- og firbente, for ikke å snakke om eget kjøkken. Bevares, det er deilig å få servert mat, men jeg er tross alt en nevenyttig nordlendig som blir rastløs av å sitte stille for lenge.


Slik ser mine to trofaste kjøkkenassistenter ut. Oskar er en litt over gjennomsnittlig matglad 6 måneder gammel Devon Rex. Hans jobb er å vokte over kokeboka og prøvesmake. Korse er 3 år gammel pratsom Bengalkatt med fast plass oppå kjøleskapet. Her har hun full oversikt over alt som skjer.

Søndagsmiddag idag ble gnocchi med saus av blåmuggost. Det er koselig “håndarbeid” og veier opp for noen dager uten større gastronomisk egeninnsats enn å åpne bokser med pringles fra minibaren på hotellrommet. Gnocchi er en italiensk klassiker som plasseres i pastafamilien, bare at her har potet hovedrollen.

Til 2 porsjoner gnocchi trenger du:
450 gr potet med skall (bruk melne poteter, unngå nypoteter for de har ikke nok stivelse)
1 egg
150 gr hvetemel
salt og pepper

Saus:
150 gr blåmuggost, f.eks gorgonzola eller st.agur.
15 ss fløte
fersk basilikum

Slik gjør du:

Kok poteter med skall til de er møre. Skrell dem, og bruk en skje til å passere gjennom en sikt.

Visp egget og bland det sammen med potetene. Kna inn hvetemel + salt og pepper til du får en elastisk men litt løs deig.
Del deigen inn i 6 like store emner som hver rulles ut til en pølse på 18-20 cm.
Hver pølse skjæres ut til 6-8 emner.

Slik former du gnocchis:

1. Trill runde kuler (ha godt med mel på hendene, deigen er litt klissete)
2. Tykk rillene på gaffelen ned i kulen (bruk mel på gaffelen)
3. Legg gaffelen inntil siden på kulen (bare overse den lekre Spice-gaffelen her)
4. Klem sammen slik at du får en oval form. Øvelse gjør mester.


Klare til koking.


Gnocchi -ingen sport for fisefine frøkner

Kok opp lettsaltet vann. Ha i 15 gnocchis av gangen. De flyter opp til overflaten etter ca 2 minutter. Kok videre i 4-5 minutter.

Lag sausen ved å koke opp fløte og ha i blåmuggost. Rør ut osten under oppkok slik at den blandes med fløten. Kok til det tykner litt og smak til med nykvernet pepper og revne blader av fersk basilikum.
Etterhvert som gnocchiene blir ferdig kokte legges de de i sausen og holdes varme.
Serveres gjerne med litt landbrød og revet parmesan.

Ønsker dere alle en god uke!


10 Comments


 1. Nam, dette så godt ut..:)Har lenge tenkt på å lage gnocchi, men har ikke kommet så langt enda, så nå skal jeg prøve det ut. Mannen er veldig glad i blåmuggost, og jeg liker det bedre og bedre.

  Og tusen takk for tipset om den Rema 1000 konkurransen, skal sjekke det ut og sende inn et eller annet bidrag:) Har endel forretter som bruker å bli en suksess..:)

 2. Å, dette ser virkelig fristende ut. Jeg er veldig glad i gnocchi, men har enda ikke fått prøvd meg på å lage det selv. Det må jeg gjøre noe med. Denne steg-for-steg oppskriften skal jeg ta for meg en dag i rimelig nær fremtid. Takk!!

  Synd det ikke ble tid til handling, belgisk sjokolade er jo fantastisk!
  Skjønne pusekatter :)

 3. Så mye avanserte ting du lager!

  Hehe, Devoner ER matglade per definisjon. Guttungen koser seg sikkert med all prøvesmakingen. Slik er det her i barndomshjemmet også – alt som ikke er lov skal smakes på, men er det i skåla er det kjedelig ;) Håper på noen fine halvtårsbilder snart …

 4. hei alle:)

  Blåmuggost er litt sånn “voksenmat” på lik linje med ertestuing og sursild. Jeg må innrømme at blåmuggost ikke er det jeg kaster meg over først på ostebordet. Det er noe med mugg jeg enda helt ikke skjønner at kan spiser. Varm blåmuggost, slik som dette er derimot langt mindre problematisk, så ja, selv om jeg er 28 er jeg tydeligvis ikke blitt helt voksen enda. Det kommer seg vel!

  6 månedersbilder skal sendes til dere i Ravnkroken. Oskar spiser som en hest, så stakkars Korse må nå innta middagen sin på badet. Så snart døre lukkes opp stormer han inn for å sjekke etter rester, han er så ivrig at de to som regel kræsjer i døra. Det er litt av en gjeng!

 5. Tusen takk for god forklaring på hvordan jeg kan lage gnocchi selv… Jeg skulle prøve meg på en gnocchi-middag i forrige uke, men fant bare pastaskjell av durumhvete i butikken.. Det ble godt det også, men hadde jo sett for meg noe av potet..

 6. Er det forresten greit at jeg linker dette innlegget til et innlegg i bloggen min?

 7. Hei Maria. Det er selvsagt helt i orden:)

 8. Hei!

  Jeg lager mye gnocchi og anbefaler å ovnsbake potetene fremfor å koke dem. Det gjør potetmassen mindre “vannete” og lettere å jobbe med. Konsistensen blir også mye bedre og mer luftig :-)

  Olav

  • Hei

   Etter en tur til Italia nå nylig bestemte jeg meg at jeg skal bli god på å lage gnocchi. Dette tipset skal jeg definitivt teste ut :)

 9. Denne retten er nydelig, men med ost som du nytter i denne oppskriften blir heile retten veldig spesiell og det er kanskje dei voksne som helst vil ete dette.

  For å endre på det er det mykje betre å ha ein annan saus i stedet:

  Steike kjøttdeig i ein kjele og bland deretter pastasaus og varm dette. Deretter kan du ha dette over gnocchiene og du har middag for heile familien;)

  PS: Flott oppskrift! og hugs å strø parmasan ost over sausen:P

  Nydelig!!!

Leave a Reply