Brioche – fransk frokost som smelter på tunga

Brioche – fransk frokost som smelter på tunga

02.02.10  |  Forside, Frokost, Gjærbakst

Glad i å bake? Det er jeg. I barnehagen på Senja, en gang på midten av 80-tallet, kalte barnehagetantene meg for Lille Ingrid Espelid på grunn av min særs effektive bolletrilleteknikk: to hender = to boller i slengen – noe som visstnok var uvanlige koordinasjonsevner for en fireåring.

Noen år senere var jeg så heldig å få lære baking og konditorkunst hos den norske konditorlegenden Hans Robert Bruun på konditoriet til Continental i Oslo. Robert var kongen på haugen, hadde kokkejakke med norsk flagg på kragen og lagde verdens beste konfektkake. Konditoriet var hotellets hjerte, og klokken 8 om morgenen, da wienerbrødene kom nystekte ut av ovnen, kom også hotelldirektøren luskende, ledet hen av den uimotståelige duften. Jeg var fersk 17-åring i hovedstaden og husker morgenene da jeg ruslet opp folketomme Karl Johans gate for å starte tidligvakta på bakeriet med å sette deiger – det var ei fin tid.

Er du typen som prøver å unngå wienerbrødfrokost i ukedagene, kan du med god samvittighet spise en dekadent, fransk helgefrokost.

Er du typen som prøver å unngå wienerbrødfrokost i ukedagene, kan du med god samvittighet spise en dekadent, fransk helgefrokost. Nå som både Valentine og morsdag er på trappene, er et hett tips å snike seg ut av senga, slenge sammen deigen og bake disse som overraskelse til din kjære.

Det som kjennetegner gjærdeigen til brioche er at smøret ikke skal smeltes, men romtempereres og eltes inn: det gjør at det ferdige bakverket nesten smelter i munnen.

Til 12 stk
 • 250 gr hvetemel
 • 2 ts tørrgjær
 • 1 ss sukker
 • 1 klype salt
 • 2 ss lunken melk
 • 2 sammenvispede romtempererte egg
 • 75 gr mykt smør
 • 1 egg til pensling
 • Noen tråder safran eller en klype pulverisert safran

Brioche

Bland mel, tørrgjær, sukker og salt i en bolle. Har du safran kan du tilsette det i melken slik at fargen løser seg opp mens du varmer den opp noe. Tørrgjær tåler gjerne litt varmere temperatur enn fingervarme.

Tilsett melken og de sammenvispede eggene i de tørre ingrediensene.

Elt inn smøret til slutt og kna godt. Legg den eltede deigen tilbake i bollen og la heve til dobbel størrelse.

Kna ut deigen og del den i 12 like store biter. Form 3/4 av hver bit til boller og legg i smurte former. Bruk pekefingeren til å lage en liten fordypning i midten av hver bolle. Form resten av deigen til små kjegler og press dem forsiktig ned i hullene. La heve.

Pensle briochene og stek i 12-14 minutter ved til 200°C de er gyldne. Hvelv dem ut av formene og avkjøl litt på rist før de spises.

Formene jeg bruker er tradisjonelle briocheformer kjøpt hos Cacas. De har nettbutikk som leverer til hele landet.


3 Comments


 1. Ååååh, de så helt HERLIGE ut! (og nå ble jeg litt irritert for at de svære kakene som selges på alle butikker blir kalt Brioche, hvis det er dette som er de ekte!)

 2. Ingvild Susann

  Åh, gleda meg til neste helg, då vert det baking.

 3. Skal det virkelig ikke være mer enn 2 ss melk?

Leave a Reply