Potent kikertgryte med eksotiske krydder - mettende og varmende

Potent kikertgryte med eksotiske krydder – mettende og varmende

10.02.10  |  Grønnsaker

Staple foods er et engelsk begrep som betegner basisråvarer i et tradisjonelt kosthold. Disse matvarene varierer fra land til land, men er gjerne livbergere som ris, bønner, korn og stivelsesholdige grønnsaker.

Denne matgruppen ble, da jeg tok kokkeutdannelse, kalt metningsgarnityr, noe som faller naturlig siden den alltid havner på middagstallerkenen vår, men spiller annenfiolin til proteinrik mat som kjøtt og fisk. Historisk sett har den nordiske basismatvaren over alle vært poteter, noe min venninne kan bekrefte; når hun hadde foreldrene sine på middag måtte faren alltid få sine poteter – pasta er bare til pynt, mente han. Generasjonsskiftet er tydelig, og det norske potetforbruket har rast dramatisk: fra å spise 150 kilo hver på 50-tallet, er vi nå nede i 60 kilo per år, hvorav halvparten utgjør bearbeidede potetprodukter som pommes frites og chips. Risforbruket vårt har også doblet seg, og våre matvaner er i stadig endring, i takt med økt kunnskap om kosthold og ernæring.

I likhet med mange andre jobber jeg på kontor, derfor er det ulogisk å ha energiinntaket til en bryggesjauer med deltidsjobb på fransk konditori.

Problemet er gjerne det fysiske aktivitetsnivået, eller rettere sagt – mangel på sådan. I likhet med mange andre jobber jeg på kontor, derfor er det ulogisk å ha energiinntaket til en bryggesjauer med deltidsjobb på fransk konditori. Det gjelder å gjøre noen smarte grep.

Til tradisjonsrik norsk mat som kjøttkaker, fårikål og fiskegrateng er fremdeles kokte poteter det eneste riktige alternativ, men til hverdagsmiddagene derimot finnes mange muligheter. Bønner, belgvekster, fullkornsris og -pasta, bygg- og hveteris gir færre karbohydrater, men mer protein og kostfiber enn hva vanlig pasta, polert ris, couscous og nudler kan tilby. Utfordrerne finnes nå i de fleste dagligvareforretninger. Både bønner og linser fås ferdig kokt og hermetisert, fullkornsris står ved siden av den vanlige hvite risen, og nylig lanserte Møllerens både byggris og hveteris.

Potente erter

I Afrika, Syd-Europa og Asia er kikerter en velbrukt basismatvare. Med fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt fiberinnhold som poteter er dette lur mat. Kikerter er godt både i salater, supper og gryter, og selvsagt i hummus.

Hummus

En annen kikertfavoritt – hummus på grov pita

Jeg brukte ferdig kokte kikerter i lake, men vil du prøve å koke de selv har Werner som står bak NokEnMatblogg en bra fremgangsmåte der han koker kikertene med masse spennende krydder. Med Werners metode kan du variere i det uendelige og bruke dine egne favorittkrydder for en personlig vri.

I denne vintergryta deler forsmådde norske poteter og muskuløse kikerter hovedrollen. Sammen med eksotiske krydderier og fyldig saus blir dette en solid og mettende vegetarrett med masse smak. Ristede kikerter gir også en nøtteaktig smak og er verdt sin innsats.

Kikertstuing

Ingredienser:
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts malt pepper
 • 1/2 ts kardemomme
 • 1/2 ts nellik
 • 1/2 ts malt koriander
 • 1/2 ts cayenne
 • 1/2 ts bukkehornfrø (kan sløyfes)
 • 1/2 ts malt ingefær
 • 2 bokser kikerter
 • 3 ss olivenolje
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • 2,5 dl hermetisk tomat
 • 1 finhakket rødløk
 • 1 bit fersk ingefær
 • 9 dl grønnsakskraft
 • 450 gr poteter
 • 4 gulrøtter

Varmende kikertgryte

Varm opp ovnen til 220 grader. Bland sammen alle de tørkede krydderne og sett de til side. Vend avrente kikerter i olivenolje og spre de utover et bakebrett. Rist kikertene i 16-18 minutter, og vend på dem innimellom.

Vask og skrell potet og gulrot og skjær de i jevnstore biter. Varm opp resten av olivenoljen i en jerngryte. Fres finhakket hvitløk, løk og ingefær gylden i omtrent 8-10 minutter. Tilsett krydderne i gryten og fres i cirka 2 minutter for å frigi de gode aromaene. Bland inn tomater, grønnsakskraft, ternet potet og gulrot. Reduser varmen, sett på lokk og la småputre til potetene og gulrøttene er nesten møre i omtrent 20 minutter. Rør i gryten med jevne mellomrom. Ta av lokken og la koke i omtrent 15 minutter til slik at væsken fordamper og sausen tykner. Ha i kikertene og la de koke med de siste minuttene slik at de blir gjennomvarme.

Servér med godt brød og ekstra olivenolje til å dyppe. Vil du ha et grønt innslag kan du gi gryten et dryss av finhakket bladpersille.7 Comments


 1. Det her så skikkelig snadder ut. Er stor kikertfan!

  Takker for oppskrift!

 2. veldig bra at du trekker kikerter inn i rampelyset. dette er både lur og god metningsgarnityr (bra ord!). nå når våren er her (ok, litt tidlig å si det) har kikerter evnen til å forvandle salat om til middag.

 3. Dette skal jeg lage! Ser kjempegodt ut! Kikerter har vært en av mine “staple foods” siden jeg var 14. Hjem-fra-skolen-middag besto ofte i en boks kikerter med en ss lettrømme og litt salt og pepper, varmet opp i en liten kjele og helt over instant-couscous. Bedre en frossenpizza i det minste :)

 4. Hei,

  Dette så veldig godt ut, jeg har tenkt å prøve med på denne oppskriften. Men hvor mange personer er dette til?

 5. Denne har blitt fast innslag i heimen vår, virkelig en sikker vinner på kalde høst og vinterdager!!

Trackbacks

 1. Bønder i byen—vi dyrker spirer | Vaffelhjerte
 2. Gryte med rotgrønnsaker og ristede kikerter « Maten vi spiser

Leave a Reply