Ribollita - løsningen for tørre brødskalker

Ribollita – løsningen for tørre brødskalker

24.01.10  |  Grønnsaker, Litteratur, Supper

I overflodssamfunnet vårt har kasting av mat blitt en naturlig del av kjøkkenpraksisen. Når servelaten begynner å bli grålig i kantene, paprikaen ser rynkete ut og ruccolaen begynner å bli slapp, ender deres skjebne i søppeldunken.

De uante mengder mat som kastes er et tydelig tegn på at vi har passert en vestlig luksusgrense som er vanskelig for store deler av klodens befolkning å forstå. Vi har rett og slett så mye mat, og så mye penger til rådighet at vi har råd til å kaste begge deler rett i søpla. Jeg er selvsagt ikke skyldfri og har kastet mine kilo med mat uten at det nødvendigvis har blinket i noen etiske eller økonomiske varsellamper av den grunn.

På mitt kjøkken er det enkelte matkategorier som oftere enn andre havner i søppeldunken. Det er brødrester – de stakkars skalkene som aldri blir spist. Eggehviter – har som regel ei skål med ”dårlig-samvittighetshviter” stående. Og til slutt, grønnsaker som har havnet i kategorien vasne, slappe, triste og deprimerte. Nedbrytningen av sistnevnte går i et rasende tempo virker det som.

Hvordan kan man så komme matkastinga til livs?

Grønn Hverdag gav i november i 2009 ut en bok som heter Vær så God! Kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig. Jeg kjøpte denne boken for å se om jeg kunne plukke opp noen tips på veien, og håpet på å få en oppvåkning. Det fikk jeg.

I boka kommer tipsene på rekke og rad for hvordan en kan planlegge sine innkjøp og måltider med kreativ bruk av rester. Redesignet mat er det nylanserte begrepet for restemat, og boka har tips til hvordan man kan lage flere gode måltider av enkle basisråvarer. Boken kan anbefales for den som vil kaste mindre mat, ikke bare med tanke på egen lommebok men også planeten vår.

Ingredienser:
 • 1 kinakål
 • 2 gulerøtter
 • 3 middels store poteter
 • 1 boks hvite bønner
 • 1 squash
 • 2 liter grønnsakskraft
 • Salt og pepper
 • Krydder: Vi fikk en pose med suppekrydder fra Judiths urtehage med økologiske urter fra Lofoten i julegave. I krydderblandingen var det løpstikke, selleriblad, brennesle, russisk estragon, grønnkål, purre og rødbete. Veldig godt!
 • Daggammelt brød
 • God olivenolje

Ribollita – den toscanske løsningen for tørre brødskiver

Jeg vil komme brødkasteuvanene mine til livs med en tradisjonell italiensk hverdagssuppe der oppskriften er streng på at suppen skal inneholde gammelt brød, en befriende enkel logikk i en tid der alle kokebøker fronter ferskvarer.

Har du stor familie, eller bare liker å ha noen hverdagsmiddager på lur i fryseren går det an å doble eller om så tre- eller firdoble oppskriften og fryse ned ferdige middagsporsjoner i melkekartonger. Dette er en god suppebasis som kan suppleres med andre ingredienser i beste redesignet ånd. Ribollita skal strengt tatt ha savoykål eller grønnkål, noe som er så og si umulig å få tak på i Norge. Jeg valgte derfor heller kinakål som er lett tilgjengelig overalt. Det gir en mildere smak og lysere farge på suppen.

Navnet ribollita betyr “kokt på nytt” så dette er suppen som bør kokes og nytes i løpet av flere dager. Deilig vintermat. Tilsett også gjerne ferske krydderuter dersom du har slikt for hånden.

Fremgangsmåte

Skjær potet, løk, squash og gulerøtter i terninger og fres i olje i en stor gryte. Tilsett varm grønnsakskraft og la putre i 20 minutter. Tilsett strimlet kål og la koke i 15 minutter. Tilsett bønnene mot slutten og la de bli bli gjenomvarme. Smak til med krydder.

Ved servering; bryt brødet i biter og legg i suppeskålen før du øser over suppen. Når suppen trekker inn i brødet, blir det mykt og atter godt. Stenk suppen med en god olivenolje, og gi den gjerne et dryss med parmesan.

Ribollita

Har du en skalk med parmesan på lur, la gjerne hele skalken koke sammen med suppen for ekstra smak. Trenger du kjøtt, kan du frese noen skiver bacon sammen med grønnsakene, eller skulle du finne ei forglemt medisterpølse i fryseren, kan den få en ny vår som innslag i denne suppen.


2 Comments


 1. Kjenner jeg blir litt engstelig for begrepet redesignet mat, høres ut som noe genmanipulert noe? Men synes alt som kan føre til mindre matkasting må være bra, også fancy nye navn på restemat. Denne ribollitaen har jeg tro på – ser veldig god ut!

 2. Supert at du tar opp et slikt viktig tema. Vi kaster generelt altfor mye mat. Noen ganger pga. sløvhet, andre ganger pga. uvitenhet, men flest ganger pga. mangel på fantasi! Her kommer mine små forslag for å nyttiggjøre “gamle” matvarer:

  *Egg – kan holde seg i ukesvis etter utløpsdato hvis de tilberedes i f.eks kaker, omelett, pannekaker ol.
  *Melk – kan faktisk drikkes noen dager etter best før-dato. Hvis man synes den lukter/smaker rart, kan man putte den i vaffelrøra.
  *Ost – er den blitt infisert av mugg kan man bare skjære av den synlige muggen og bruke resten på pizza/lasagne ol.
  *Tørr loff/finbrød – blir lekre arme riddere med syltetøy!
  *Inntørkede sitrusfrukter – ser kanskje litt skumle ut, men har fortsatt mye god fruktsaft inni seg som man kan presse ut og bruke i sauser/supper ol.
  *Slappe cherrytomater – blir lekre ved å langtidssteke dem i ovnen med f.eks litt olivenolje og balsamico.

  Generelt, fantasien har ingen grenser. Lykke til!

Leave a Reply