Eggs Benedict - en overdådig frokostklassiker

Eggs Benedict – en overdådig frokostklassiker

03.10.10  |  Egg, Frokost, Sauser, Teknikker  |  6 Comments

Denne New York frokosten kjenner ingen grenser.

Les mer
Avokado - tilbake i varmen. Del 1: Risruller med cashewdip

Avokado – tilbake i varmen. Del 1: Risruller med cashewdip

27.07.10  |  Grønnsaker, Sauser, Skalldyr  |  7 Comments

Er det mulig å mislike noe sterkt for så og få komplett dilla på samme matvare noen år senere?

Les mer
Ribollita - løsningen for tørre brødskalker

Ribollita – løsningen for tørre brødskalker

24.01.10  |  Grønnsaker, Litteratur, Supper  |  2 Comments

For den som vil leve miljøvennlig er første bud å spise opp maten sin. Vi begynner med en rett som har tørre brødskalker på ingredienslisten.

Les mer
Fransk løksuppe med gruyèrekrutonger - ikke mere krøll på tunga

Fransk løksuppe med gruyèrekrutonger – ikke mere krøll på tunga

28.11.09  |  Oppskrifter, Supper  |  6 Comments

Vaffelhjerte har på ingen måte tenkt å bli den nye Lommelegen, men den siste ukens opplevelser er verdt å dele med matglade venner som kanskje tar sine velutviklede smaksløker for gitt.

Les mer

Havresaft – omsorgsfull sykemat

19.01.09  |  Supper  |  2 Comments

Vinterens skumle virus og lumske basselusker har en egen evne til å slå ut folk flest, til og med de som drikker tran daglig og tar lange friske skiturer i marka. Sykdom er nemlig sjelas egne måte å kommunisere det kroppen ikke tør innrømme, nemlig “ta vare på meg og gi meg masse omsorg og kjærlighet selv om jeg ligger her og ser ut som en sliten oppvaskklut”.

Vi har alle vært der og kommer garantert til å havne der igjen! Fyllesyke inngår dessverre ikke i denne sjangeren og kan kun kureres med coca cola og pledd på sofaen samt anger og refleksjon over egen mangel på evne til begrensning.

Den syke trenger pleie og forståelse for at rare matvaner kan bli enda rarere. Såkalt sykemat, eller mat som serveres den syke har jeg inntrykk baserer seg på familiære kjerringråd. Noen klassikere finnes, slik som aprikoser mot forstoppelse og honning for å kurere sår hals, men alt i alt er begrensningene få hva menyen angår. Lytt til din mor, hun vet best.

Det er derimot en spesiell suppe forskere og leger har snust på og funnet ut har de helsemessige egenskapene våre mødre alltid har kjent til, og det er kyllingsuppen. Den grunnleggende gode suppen med sin kombinasjon av ingredienser kylling- gulrot – løk og purre samt andre godsaker har vist seg å ha en betennelsesdempende effekt.

Hva med kjøpesuppe? Forskerne ved University Nebraska Medical Center testet i tillegg til hjemmelagd 13 forskjellige kyllingsuppevarianter og fant ut at 1/3 hadde like mye postiv aktivitet som bestemors suppe, mens to av dem hadde liten eller ingen aktivitet. (NB: bestemor var ikke tilstede og kunne ikke påvirke resultatet).
Litt betryggende, men man kan aldri undervurdere den faktiske verdien av å få servert hjemmelaget kyllingsuppe av noen som vil deg vel.

To som virkelig har gjort det stort på kyllingsuppe er Mark Victor Hansen og Jack Canfield. Disse to amerikanske herrene står bak den kjente bokserien Chicken Soup for the Soul som forteller inspirerende, motiverende og oppmuntrende historier for alle typer mennesker i alle livssituasjoner som trenger omtenksomhet, støtte og svar på livets mysterier. Den første Chicken Soup for the Soul boken ble publisert i 1993 og ble en salgsensasjon med åtte millioner solgte bøker. Siden da har mer enn 150 Chicken Soup titler blitt publisert og har solgt over 100 millioner utgaver.

Hjemmelaget kyllingsuppe stod på menyen her i heimen rett etter nyttår. Det er et prosjekt som tar noen timer. En hel fersk kylling bør nemlig koke i minst 1-1,5 time og en bør minst koke to kyllinger for at sluttmengden suppe skal føles verdt arbeidsinnsatsen og investeringen av tid. Den oppskriften sparer jeg til en senere spesiell anledning, men her kommer verdens raskere variant av suppeomsorg for den syke.

Omgangssyken kommer alltid brått på og en dehydrert kropp trenger både lett fiber, energi og salt. Da jeg var liten og syk var min favoritt havresuppe eller haversuppe som vi sier lokalt.

Oppskriften er banalt enkel, men mammas variant er alltid den beste, kan det være TLC-effekten mon tro?

  • 1 dl havregryn
  • 1 liter vann
  • 4 ss sukker
  • 1/2 ts salt
Havresaft

Havregryn og vann kokes opp og får småputre noen minutter. Smak til med sukker og salt. For ekstra omsorg kan maltekstrakt tilsettes, det gir ekstra B-vitamin. På glasset står det så fint «Maltextrakt er av leger anbefalt som styrkemiddel, maveregulerende og som ernæring for spebarn, ublandet eller oppløst i varm melk. Maltextrakt er utmerket til bruk i brød og kaker.»

Suppen siles og serveres den syke umiddelbart med et klapp på kinnet.

God bedring :)