Byggmelslapper - gamle tradisjoner inn fra kulda

Byggmelslapper – gamle tradisjoner inn fra kulda

25.11.10  |  Desserter, Tradisjoner  |  8 Comments

Lapper passer perfekt når man kommer hjem fra tur og trenger en varm og nystekt gledesspreder og en kopp kaffe.

Les mer
Yule log

Yule log

Året som snart har passert har involvert flere høydepunkter. Ekteskap og dertil bytte av etternavn er nok den aller største forandringen. Fra å hete frøken Jørgensen heter jeg nå fru Log, og flere av mine kjenninger har spurt meg om dette sjeldne navnet.

Les mer

Klauvsøndag?

01.03.09  |  Litteratur, Tradisjoner  |  1 Comment

For et par år tilbake fikk jeg ei bok som heter Daglig brød – daglig dont i julegave av mine foreldre. Boka handler om mattradisjonene i det før-moderne gårslivet til nordnorske fiskerbønder. Boka er skrevet av Kristine Lind Grøtland og ble første gang utgitt i 1962. Kunnskapsnivået om mat og hvordan man best kunne utnytte så mye som mulig av det man hadde tilgjengelig imponerer meg stort. Jeg er så glad for at noen har samlet inn lokale oppskrifter og systematisert alle tradisjoner mellom to permer.
Jeg vil gjerne gjengi det som handler om mattradisjoner i fasteuka. I de gode gamle dager var nemlig mattradisjonene i fasteuka mye sterkere forankret enn nå og det var regler på hva man skulle spise de enkelte dagene. Her følger meny for ukedagene etter fastelavn:

Heitvegmandag: Rykende varm fettkake.
Fett-tirsdag: Smalhau (sauehoder)og kjøttmølje med kokt raspekake.
Askeonsdag: Askestekt mat. Poteter stekt i aske og sild stekt på glør vare en vanlig rett. Man spiste også gjærbrød stekt i glødende aske.
Trippetorsdag: Lutefisk med møssmør-dopp til.
Skittenfredag: Restemat!
Vaskarlørdag: Byggmelsgrøt med møssmørfett på.
Klauvsøndag: Smaleklauver eller sauskanker med poteter og flatbrød med kraftsuppe jevnet med raspede poteter eller grynmel.

I følge forfatteren har mattradisjonene de to første dagene i fasteuka og i dag, på klauvsøndag, holdt seg like til våre dager. Nå må en ta i betraktning av boka første gang kom ut i 1962, så nytt regnskap må sannsynligvis gjøres opp.

Tradisjonene sett med moderne øyne er både litt rare og morsomme, men bevares, i disse moderne tider der en må klø seg litt i hodet for å finne inspirasjon til hverdagsmaten, høres det ut som en kjempeidé at menyen for hele uka er bestemt av tradisjoner. Jeg må allikevel innrømme at jeg er litt skeptisk til dagens menyforslag.

Jeg finner ikke en god forklaring på hva møssmør er for noe, så hvis noen har en lysende idé om hva dette kan være sier jeg tusen takk.

Filosofisk om fastelavn

22.02.09  |  Tradisjoner  |  No Comments

I dag er det fastelavnssøndag, noe som i mange religioner er begynnelsen på fasten. De praktiserende skal avstå mat og drikke fra soloppgang til solnedgang. Tanken bak fasten er at ved å avstå fra visse goder en periode vil en dempe tilknytningen til kroppen og den materielle verden for på den måte å øke kontakten til vår åndelige natur. Uken skal brukes til å leve enkelt og gi av sitt overskudd til de som trenger det. Kanskje ingen dum tanke?
Tradisjonen med faste har ikke noe sterkt fotfeste i den protestantiske kristendommen, vi har galant pellet bort den kjipe fasteuka, og koser oss med fastelavnsbollene istedet.

Våre venner, svenskene lader opp til fasten på riktig og spiser semlor til sitt fika var enda dag i ukesvis frem til fastelavn.
Her er link til både klassiske og moderne semlor. (Ingen boller på meg i dag, det ble nok fråtsing på lørdagskvelden!).

Selv om jeg ble passelig oppgitt over at Ultra på Bryn var spikka tom for fløte allerede på torsdag, er det flott å tenke på at det denne søndagen lages hjemmelagde fastelavnsboller rundt i de mange norske hjem. Alt som likner på mattradisjon er det verdt å holde fast ved, så får det være opp til den enkelte å reflektere over hvilken åndelig verdi en ønsker å tillegge sine kremfylte boller.

Kanskje en moderne vri på fasten kan være at vi i den kommende uken gjør en liten innsats for å glede noen som trenger det? Kanskje ringe en slektning man ikke har snakket med på lenge, måke trappa til naboen eller invitere en venn på kveldsmat?
Alle gode gjerninger teller!


Skulle du allikevel velge å faste, prøv te din indre yogi vil like.