Energibomber – snacks for ambisiøse skiløpere

Energibomber – snacks for ambisiøse skiløpere

04.03.10  |  Forside, Konfekt  |  5 Comments

Konfekt på tur har da aldri skadet noen!

Les mer
Brioche – fransk frokost som smelter på tunga

Brioche – fransk frokost som smelter på tunga

02.02.10  |  Forside, Frokost, Gjærbakst  |  3 Comments

Er du typen som prøver å unngå wienerbrødfrokost i ukedagene, kan du med god samvittighet spise en dekadent, fransk helgefrokost. Jeg anbefaler brioche.

Les mer
Yule log

Yule log

Året som snart har passert har involvert flere høydepunkter. Ekteskap og dertil bytte av etternavn er nok den aller største forandringen. Fra å hete frøken Jørgensen heter jeg nå fru Log, og flere av mine kjenninger har spurt meg om dette sjeldne navnet.

Les mer
Crème caramel

Crème caramel

04.08.09  |  Desserter, Forside, Teknikker  |  13 Comments

Eller på godt norsk; karamellpudding. Med sin fløyelsaktige konsistens, intenst forførende vaniljeduft og et mykt lokk av karamell på toppen som også danner sausen er dette en fristelse umulig å motså. Les mer

Hjemmelagde kokosboller - Overvinn frykten for gelatin

Hjemmelagde kokosboller – Overvinn frykten for gelatin

Hva gjør man med arbeidskollegaen som stadig vekk spør om du ikke kan bake noe godt og ha med på jobb? Jo, man innfører rutinen – jeg baker jo alltid noe til deg før du skal på ferie!

Det er så rart med mat, når to mennesker skal bli kjent kan faktisk mat være en viktig bidragsyter for å kartlegge både likheter og ulikheter. Tradisjoner, vaner, livretter og favoritter. Vi har alle masse erfaringer innen feltet og det er av og til litt rørende å se dette engasjementet og alle følelsene knyttet til mat.

Kjøleskapskalde ingredienser og varm smeltet gelatin sammen er et kulinarisk minefelt.

Min kollega er over gjennomsnittet glad i kokosboller og har fortalt meg om de hjemmelagde kokosbollene til moren hans. Det i seg selv er spesielt, for hvem lager egentlig kokosboller selv? Jeg fant ut at jeg ville gi det et forsøk.

Kjøleskapskalde ingredienser og varm smeltet gelatin sammen er et kulinarisk minefelt, og mange kvier seg for å bake med gelatin. Har man én gang opplevd gelatin som klumper seg er det fullt ut forståelig at frykten sitter i. Mitt legendariske minne involverte 14 liter pasjonsfruktfromasj som endte sine dager i søpla. Klumper som oppstår skyldes at temperaturforskjellen mellom den smeltede gelatinen og de øvrige ingredienser er for stor. Romtemperér derfor alle øvrige ingredienser og kjøl ned gelatinen noe etter smelting så er du trygg.

Av kjøkkenutstyr trenger man en sprøytepose og stjernetyll med stor åpning.

  • 6 romtempererte eggehviter
  • 175 gr sukker (helst finkornet f.eks. Tate & Lyle’s)
  • 9 gelatinplater
  • Mariekjeks (jeg brukte omtrent 1/2 pakke kjeks)
Sjokoladeglasur:
  • 3 plater mørk kokesjokolade
  • 3 dl kokosmasse
  • 45 gr delfiafett
Kokosboller

Sørg for at eggehvitene har romtemperatur før du setter igang å piske de stive sammen med sukkeret. Gelatinplatene bløtes i kaldt vann noen minutter til de er myke. Klem så ut vannet og smelt gelatinen i en liten kjele.
Kjøl ned gelatinen noe etter smelting og hell over i marengsmassen i en tynn stråle under kraftig visping.

Ha massen over i en sprøytepose med tyll.

Mariekjeks plasseres på ei bakerist. (Tips: Ha bakepapir under risten, for her skal de snart søles med sjokkis, big time).

Eggehvitemassen sprøytes ut i passe fine topper.
Sett kaldt i kjøleskapet. Imens smeltes sjokoladen i vannbad sammen med delfiafett, rør glatt med en visp og avkjøl noe.
For å dekke herlighetene med sjokolade, hold de over bollen med smelta sjokolade, bruk en skje og hell/drypp sjokolade over til all eggehvite er dekket. La overflødig sjokolade få renne av og sett bollene på bakerista. Dette er kosejobben sin det!
La bollene få stå litt før du vender dem i kokosmasse.

Jeg var fancy og pyntet et par av kokosbollene med smeltet hvit sjokolade som jeg sprøytet ut ved hjelp av lite kremmerhus av matpapir.

Kokosbollene oppbevares best i kjøleskap.

Croissanter – det ultimate bakverk

Croissanter – det ultimate bakverk

Å forplikte seg til et bakverk over tre dager høres ut som noe jeg vil gjøre. Oppriktig. Jeg skyver til side alt annet og legger all min energi i dette prosjektet.

Bare tanken på å bake egne croissanter kan nok skremme vannet av enhver. Det å måtte forplikte seg til et bakverk som trenger en innsats tre dager på rad kan kanskje være i overkant nå i denne kakemixens mørke tidsalder.

Setter man i gang fredag kan man nyte ferske, nystekte og imponerende hjemmelagde croissanter på søndag.

Neida, slapp av, jeg overdriver, dette er på ingen måte like fengslende som det kan høres ut som. Litt tid hver av dagene er det som kreves. Setter man i gang fredag kan man nyte ferske, nystekte og imponerende hjemmelagde croissanter på søndag.
All teknikken og den helt konkrete fremdriften til en croissant er nesten litt hellig, men av alle fritidsaktivitetene jeg pusler med er det de med snev av håndverk, knaing, kjevling og kontinuitet som gjør meg aller lykkeligst! Croissanter er det desidert morsomste jeg noensinne har bakt, og duften som sprer seg i heimen når herlighetene stekes i ovnen er helt egen. Sånn føles det når forventningene har fått lov å bygge seg opp i tre dager!

Det du trenger er:
2,6 dl melk
2 ts ferskgjær (ca en halv pakke)
250 gr hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
180 usaltet smør

Til pensling:
1 eggeplomme
2 ss melk

Dag 1

0,65 dl melk
2 ts ferskgjær
6 ss hvetemel

Melka varmes opp til den er lunken. Løs opp gjæren i melka og rør inn 6 ss hvetemel av de 250 grammene. Dekk med plast og la mixen stå og heve i romtemperatur i ca 20 min.

Bland sammen sukker og salt med resten av melet og varm de resterende 1,95 dl melk til fingervarm temperatur.

Ha deigen over i mixebolle og tilsett resten av melet sammen med salt, sukker og melk. La maskinen jobbe til deigen er elastisk og fin. Dekk bollen med plast og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2 – Nå begynner moroa!

La smøret bli romtemperert før du setter i gang med deigen.
Dryss mel på arbeidsbordet og kna inn yderst med mel, bare nok til at deigen lar seg kjevle uten å bli klissete, det trengs ikke mye.

Kjevle deigen til et rektangel på ca 38×15 cm. Her måtte jeg frem med tommestokk, noe som må være første gang i historien i kjøkkensammenheng. Stol på meg, du vil føle deg som en artisan!

Smør det myke smøret utover den øvre 2/3 av rektangelet men la det være igjen en rand på 1 cm rundt kanten. Ta så nedre del og brett oppover mot smørdelen. Brett så smørdelen over der igjen. Nå har du plutselig gått fra å ha et portrett til et landskap. Snu deigen tilbake til portrettform, og kjevl ut nok en gang til 38×15 cm. Så følger du samme bretteteknikk som i sted.
Legg deigen i ei lett melet form, dekk med plast og sett kaldt i kjøleskapet i 6 timer.

Dag 2 – ettermiddag

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl ut to ganger til, til ja du gjettet riktig, 38×15 cm. Dette må være et slags gyldent snitt innenfor croissantsammenheng, ikke spør meg hvorfor! Plast inn og la stå i kjøleskapet over natten.
Resten av dagen: Len deg tilbake og gled deg til i morra.

Dag 3 – rundt brunchtid eller deromkring

Ta deigen ut av kjøleskapet ca 1,5 time før steking.
Kjevl ut deigen til et stort rektangel (hei, hvor ble det av tommestokken?)
Bruk pizzahjul og skjær ut kvadrater som deles i to diagonalt.
Rull den brede delen av trekanten inn mot spissen, legg croissantene på bakepapir og pensle med litt melk.

La croissantene heve i omtrent 45 minutter.
Varm opp ovnen til 200 grader og pensle croissantene med sammenvispet eggeplomme og melk. Stekes i 15-20 minutter.

God søndag:)