Hummingbird's fantastiske brownieostekake med bringebærtopping

Hummingbird’s fantastiske brownieostekake med bringebærtopping

10.09.10  |  Kaker, Litteratur  |  10 Comments

Überlekker ostekake fra boken til Londonbakeriet the Hummingbird Bakery.

Les mer
Ribollita - løsningen for tørre brødskalker

Ribollita – løsningen for tørre brødskalker

24.01.10  |  Grønnsaker, Litteratur, Supper  |  2 Comments

For den som vil leve miljøvennlig er første bud å spise opp maten sin. Vi begynner med en rett som har tørre brødskalker på ingredienslisten.

Les mer
Katangagryte - fredsbevarende middag

Katangagryte – fredsbevarende middag

04.10.09  |  Litteratur, Svin  |  5 Comments

For et par måneder tilbake leste jeg om en kokebok som umiddelbart vekte min interesse og sporenstreks ble anskaffet. Boken heter Fredskockarna –I grytorna för freden, med undertittel Om maten og livet i utlandstjänsten.

Les mer

Husmoderns köksalmanack 1953

15.03.09  |  Litteratur  |  3 Comments

Min gode venn Espen kom hjem fra ferie i Tana med denne i sekken som gave til meg, Husmoderns köksalmanack fra 1953. Boken var et funn hjemmefra. Snakk om en liten skatt av en bok.

Slik ser forsiden ut.

Denne kvinnen er et forbilde for alle moderne husmødre.

Slik ser baksiden ut, Ekströms holder fremdeles koken.

Det beste med boken er alle de nyttige ukesmenyene med solid husmannskost, eksempelvis fläskgryta og kåldolmar. Alle ukesmenyer baserer seg på minst en dag med kreativ bruk av rester. Noe enhver moderne husmor kunne blitt litt flinkere til? Hver måned er det et kapittel som heter Månadens bjudning, et minikurs i hvordan underholde ulike gjester. Min favoritt er Chefen med fru på middag i all enkelhet. Nå gjelder det for husmoren å stelle i stand et riktig fint selskap slik at lønnsforhøyelsen til hennes kjære mann sikres, men pass på, det kan ikke være for overdådig, for da kan muligens lønnsforhøyelsen halveres. Alt en husmor må ha kontroll på!

Slik ser det ut når chefen med fru er på middag i all enkelhet. Sjefen til høyre i tilfelle det skulle være noen tvil!

Boken har i tillegg masse herlige, gamle reklamer, her er en av dem.

Takk, Espen! Du har berget meg.
PS: Jeg må se å skaffe meg et standsmessig forkle snarest.

Klauvsøndag?

01.03.09  |  Litteratur, Tradisjoner  |  1 Comment

For et par år tilbake fikk jeg ei bok som heter Daglig brød – daglig dont i julegave av mine foreldre. Boka handler om mattradisjonene i det før-moderne gårslivet til nordnorske fiskerbønder. Boka er skrevet av Kristine Lind Grøtland og ble første gang utgitt i 1962. Kunnskapsnivået om mat og hvordan man best kunne utnytte så mye som mulig av det man hadde tilgjengelig imponerer meg stort. Jeg er så glad for at noen har samlet inn lokale oppskrifter og systematisert alle tradisjoner mellom to permer.
Jeg vil gjerne gjengi det som handler om mattradisjoner i fasteuka. I de gode gamle dager var nemlig mattradisjonene i fasteuka mye sterkere forankret enn nå og det var regler på hva man skulle spise de enkelte dagene. Her følger meny for ukedagene etter fastelavn:

Heitvegmandag: Rykende varm fettkake.
Fett-tirsdag: Smalhau (sauehoder)og kjøttmølje med kokt raspekake.
Askeonsdag: Askestekt mat. Poteter stekt i aske og sild stekt på glør vare en vanlig rett. Man spiste også gjærbrød stekt i glødende aske.
Trippetorsdag: Lutefisk med møssmør-dopp til.
Skittenfredag: Restemat!
Vaskarlørdag: Byggmelsgrøt med møssmørfett på.
Klauvsøndag: Smaleklauver eller sauskanker med poteter og flatbrød med kraftsuppe jevnet med raspede poteter eller grynmel.

I følge forfatteren har mattradisjonene de to første dagene i fasteuka og i dag, på klauvsøndag, holdt seg like til våre dager. Nå må en ta i betraktning av boka første gang kom ut i 1962, så nytt regnskap må sannsynligvis gjøres opp.

Tradisjonene sett med moderne øyne er både litt rare og morsomme, men bevares, i disse moderne tider der en må klø seg litt i hodet for å finne inspirasjon til hverdagsmaten, høres det ut som en kjempeidé at menyen for hele uka er bestemt av tradisjoner. Jeg må allikevel innrømme at jeg er litt skeptisk til dagens menyforslag.

Jeg finner ikke en god forklaring på hva møssmør er for noe, så hvis noen har en lysende idé om hva dette kan være sier jeg tusen takk.